“Politici moeten verantwoordelijkheid nemen in bezuinigingen OV”

Vakbond CNV doet donderdag in een open brief een dringende oproep aan de provincies Groningen en Drenthe om hun verantwoordelijkheid te nemen voor het openbaar vervoer. Het OV-bureau moet de komende tijd flink bezuinigen, terwijl volgens de vakbond nog altijd onduidelijk is wat de gevolgen en consequenties hier van zijn voor het openbaar vervoer.

“Wij maken ons grote zorgen over de bezuinigingen die het OV-bureau Groningen Drenthe door wil voeren”, zegt Anton Meijerman van vakbond CNV. “Als de provincies niets doen, betalen de reizigers en de werknemers het gelag.” De open brief is donderdag verstuurd naar Gedeputeerde Staten. CNV vindt dat juist de geloofwaardigheid van de politiek op het spel staat. “Bij de concessieverlening is bijzondere aandacht besteed aan het ov-vervoer op het platteland. Het is volstrekt onduidelijk welke gevolgen de bezuinigingen precies op lokaal niveau zullen hebben. Een besluit over ingrijpende bezuinigingen, zonder dat de consequenties duidelijk zijn, is onverantwoord.”

Meijerman denkt dat met de bezuinigingen niet alleen de reiziger geraakt wordt door een versoberde dienstregeling maar ook de werknemers. “Veel mensen gaan hun baan kwijtraken”, aldus de vakbondsman. De vakbond doet daarom een dringend beroep op de politici om hun verantwoordelijkheid te nemen. “Laat de reizigers en de werknemers niet in de kou staan en maak meer geld vrij voor het openbaar vervoer in het Noorden.”