Mieren in de Indische Buurt, foto Andor Heij
Een bijzonder natuurfenomeen vandaag in de stad. Want één dag per jaar houden de mieren een bruidsvlucht en dat was vandaag. De mannetjesmieren krijgen vleugels en vliegen naar grote hoogtes om daar de koninginnen te bevruchten.
De koninginnen paren met zo veel mogelijk mannetjes. Het sperma bewaren ze voor de rest van hun leven voor de bevruchting van de eitjes en daarmee het stichten van nieuwe mierennesten.
Voor de mannetjes is dit de laatste taak van hun leven, want die sterven. Waarom alle mieren de bruidsvlucht op dezelfde dag uitvoeren is niet bekend.
Groningen viert zaterdag de verjaardag van koning Willem-Alexander. Op verschillende plekken in de gemeente vinden…
Treinkaartjes worden vanaf volgend jaar mogelijk twaalf procent duurder. Dat schrijft staatssecretaris Chris Jansen (PVV)…
Op een groot aantal plekken in de gemeente wordt zaterdag Koningsdag gevierd. Volgens OOG-weerman Johan…
Aan de E.G. Balchstraat heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag brand gewoed in…
De zaalvoetbalsters van Drs. Vijfje gingen vrijdagavond in de eerste ronde van de play-offs al…
Groningen kan de komende dagen rekenen op zonnig, droog en steeds warmer weer. Koningsdag verloopt…
Bekijk reacties
Is niet helemala juist want zondag was het al raak bij mijn ouders in de provincie.
Ik had ze in de binnenstad ook al op zondag. Op zich logisch, want de mieren vliegen uit op de eerste zwoele dag na een koelere periode. Alle mieren van hetzelfde soort vliegen op dezelfde dag uit. Het kan voorkomen dat mieren van een ander ras een dag later uitvliegen. Eigenlijk is het in zeer grote gebieden met vrijwel alle miersoorten op dezelfde dag, zodat de kans het grootst is op voldoende bevruchting van zoveel mogelijk verschillende mannetjes met andere genen om een sterk geslacht te behouden.