Categorieën: Nieuws

Winkeliers blijven tegen fietsluwe Folkingestraat

De winkeliers van de Folkingestraat doen opnieuw een oproep aan de gemeente om hun straat op zaterdag niet fietsvrij te maken.

De gemeente startte vorig jaar enkele maanden daarvoor een proef, omdat op zaterdagen door de drukte de fietsers en de wandelaars elkaar in de weg zaten. De proef beviel de gemeente en een aantal winkeliers goed, dus wordt het definitief. Toch was het grootste deel van de winkeliers tegen, omdat er minder klanten zouden komen.

Ook de politie heeft een negatief advies gegeven om de Folkingestraat voor fietsers te sluiten op zaterdagen.

Andor Heij

Bekijk reacties

  • Het grootste probleem is dat in combinatie met de beperkte breedte van de straat de scheiding tussen stoep en weg ook zeer beperkt is doordat er geen hoogteverschil is tussen die twee. Dit kun je oplossen door kleurgebruik maar kennelijk maken de nu gekozen kleuren de scheidslijn niet duidelijk genoeg.

    Oplossing moet mogelijk gevonden worden in een beter kleurgebruik waardoor voor voetgangers duidelijker wordt waar ze niet moeten lopen ivm fietsen.

  • In alle bescheidenheid denk ik dat de oplossing moet worden gezocht in het opnieuw instellen van eenrichtingsverkeer, voor de herinrichting reden er auto`s en fietsers, had de Folkingestraat nog aparte trottoirs en aan een zijde parkeerruimte voor auto`s. Dit gaf bijna nooit problemen. Fietsers geven nu eenmaal de meeste overlast doordat deze verkeersregels met voeten treden en niet enkel in de Folkingestraat.

  • Ondernemers in de stad hebben ook altijd wat te klagen... Wie op zaterdag door de Folkingestraat komt ziet dat het daar zodanig druk is, dat voetgangers en fietsers elkaar behoorlijk in de weg zitten. Voetgangers kun je niet weren maar fietsers wel. De keuze is dan ook vrij eenvoudig. Een oplossing door met kleuren te werken, zoals Jorrick voorstelt, acht ik niet kansrijk. Kijk maar eens hoe weinig ruimte dan nog overblijft voor voetgangers. Dat wordt dringen aan beide zijden van het gekleurde vlak. Bovendien zijn veel voetgangers net mensen; ze lopen waar ze lopen willen en houden zich niet aan verkeersregels.

  • In de Folkingestraat hebben veel voetgangers vaak geen idee dat ze midden op de straat lopen omdat de scheiding tussen straat en stoep erg onduidelijk is. Op de vismarkt (stille kant) lopen op zaterdag de voetgangers vaak ook midden op de weg terwijl de stoep daar breed genoeg is.Kennelijk is het voor veel voetgangers onduidelijk dat er een aparte stoep is. Los het probleem op, niet de gevolgen van het probleem.

  • Helemaal mee eens Marie en Jorrick. De stoep en rijbaan zijn te onduidelijk gescheiden, en voetgangers lopen daardoor vaak als een kip zonder kop rond, DAT is het probleem. Dat fietsers daardoor voor "overlast" zorgen is een logisch gevolg voor ieder die de oorzaak-gevolg keten niet begrijpt, het is hun goedrecht daar te fietsen! Denk toch eens na mensen. En te smalle stoepjes, kom nou. Fietsvrij is onzin en gaat sowieso nooit werken. Alleen omdat de niet-uitkijkende wandelaars zich bedreigd voelen? Gevalletje omgekeerde wereld en bijzonder ergerlijk! Auto' s alleen laden-lossen, 1 richting op. Voor de rest alleen fietsers toelaten. Hogere stoep en iedereen uitkijken. Mijn bescheiden doch geïrriteerde mening. :-)

  • ...Daarnaast is het een hoofdroute naar het station vanuit de binnenstad. Veel succes met het weren van fietsers!

  • Tja, de straat is smal, je kunt de stoepen wel breder maken en de weg smaller, maar dan worden die stoepen waarschijnlijk nog voller gezet door de zelfde klagende winkeliers en door fietsers. Maak er maar een shared space van, helemaal zonder afscheiding tussen stoep en straat, ziet er ten eerste leuk uit en het is duidelijk dat de verschillende gebruikers gewoon rekening met elkaar dienen te houden.

Recente berichten

Clublegende Erik Nevland keert terug naar Euroborg voor oefenwedstrijd tegen FC Groningen

Clublegende Erik Nevland keert terug naar stadion Euroborg. En niet zo maar, want de Noor…

38 minuten geleden

Wat vinden Groningers echt belangrijk? | OOG Thermometer

Een 6,9 voor veiligheid. Een 7,5 voor geluk. En 7,7 voor hun woning. Op deze…

2 uur geleden

Beide gewonden van schietpartij De Kring ingesloten voor verhoor

De politie heeft details bekend gemaakt van de twee verdachten die woensdagavond werden aangehouden vanwege…

2 uur geleden

Kledingbank Maxima heeft tekort aan jassen voor mannen

Kledingbank Maxima geeft kleding weg aan mensen met een laag inkomen of met een uitkering.…

4 uur geleden

Stadsbestuur baalt van kabinetsplannen

Het Groninger stadsbestuur baalt van de plannen van het kabinet zoals die in het regeerakkoord…

5 uur geleden

Nieuwe naam voor Peter Petersenschool in Haren

De Peter Petersenschool in Haren krijgt op 2 oktober een nieuwe naam. Dat meldt het…

6 uur geleden