Brandweer pleit voor landelijke richtlijn gaslekkages

De Groninger brandweer wil dat er een landelijk protocol komt voor de aanpak van gaslekkages. Op dit moment heeft iedere regio zijn eigen methode wat tot onduidelijke en zelf gevaarlijke situaties kan leiden.

Aanleiding voor de oproep zijn een aantal incidenten met gaslekkages. Eerder dit jaar ontstond bijvoorbeeld een gasexplosie in een woning in Hoogezand. “Dit zijn hele gevaarlijke situaties”, vertelt arbo-coördinator Sietse Smit van de Groninger brandweer. “Als hulpverlener kom je op zo’n melding af en tien minuten later vliegt er een pui langs.” Smit geeft ook het voorbeeld van een school in Musselkanaal. “De kruipruimtes van dit gebouw waren door een lekkage gevuld met gas. De brandweerlieden die gealarmeerd waren omdat er een vreemde lucht was geroken, liepen door het pand heen terwijl zij niet wisten dat de ruimte onder hen vol met gas stond.”

Smit vertelt dat iedere regio zijn eigen methode heeft om een gaslek af te wikkelen die gebaseerd is op de ervaringen die een regio in het verleden met zulke incidenten heeft opgedaan. “Door al deze informatie uit te wisselen en het opstellen van een landelijke richtlijn komen we tot een zelfde aanpak.” In Nederland wordt er op dit moment wel gesproken over protocollen voor branden. “Ik pleit er voor dat deze er ook komen voor gaslekkages omdat zulke incidenten erg gevaarlijk kunnen zijn. Brand zie je, maar gas blijft onzichtbaar.” Smit heeft inmiddels verschillende positieve reacties van collega’s uit het land ontvangen.

Volgens Sietse Smit van de brandweer is het belangrijk dat er zo’n landelijk protocol komt: