Categorieën: Nieuws

Brandweer pleit voor landelijke richtlijn gaslekkages

De Groninger brandweer wil dat er een landelijk protocol komt voor de aanpak van gaslekkages. Op dit moment heeft iedere regio zijn eigen methode wat tot onduidelijke en zelf gevaarlijke situaties kan leiden.

Aanleiding voor de oproep zijn een aantal incidenten met gaslekkages. Eerder dit jaar ontstond bijvoorbeeld een gasexplosie in een woning in Hoogezand. “Dit zijn hele gevaarlijke situaties”, vertelt arbo-coördinator Sietse Smit van de Groninger brandweer. “Als hulpverlener kom je op zo’n melding af en tien minuten later vliegt er een pui langs.” Smit geeft ook het voorbeeld van een school in Musselkanaal. “De kruipruimtes van dit gebouw waren door een lekkage gevuld met gas. De brandweerlieden die gealarmeerd waren omdat er een vreemde lucht was geroken, liepen door het pand heen terwijl zij niet wisten dat de ruimte onder hen vol met gas stond.”

Smit vertelt dat iedere regio zijn eigen methode heeft om een gaslek af te wikkelen die gebaseerd is op de ervaringen die een regio in het verleden met zulke incidenten heeft opgedaan. “Door al deze informatie uit te wisselen en het opstellen van een landelijke richtlijn komen we tot een zelfde aanpak.” In Nederland wordt er op dit moment wel gesproken over protocollen voor branden. “Ik pleit er voor dat deze er ook komen voor gaslekkages omdat zulke incidenten erg gevaarlijk kunnen zijn. Brand zie je, maar gas blijft onzichtbaar.” Smit heeft inmiddels verschillende positieve reacties van collega’s uit het land ontvangen.

Volgens Sietse Smit van de brandweer is het belangrijk dat er zo’n landelijk protocol komt:

Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

  • Verstandige reactie. Als netbeheerder verwonder ik me al geruime tijd over bijv. reparaties, die de brandweer aan ons net zou uitvoeren. Athans,volgens de persberichten. Ons personeel moet voldoen aan strenge veiligheidsinstructies en is gedegen opgeleid en toegerust om gaslekkages te bestrijden. Beetje vreemd, dat de brandweer niet aan zulke voorschriften hoeft te voldoen.

    Het lijkt me wenselijk, dat de brandweer op landelijk niveau contact gaat zoeken met Netbeheer Nederland. Samen met deze koepel van netbeheerders kunnen dan afspraken gemaakt worden hoe op te treden bij gaslekkages, de invulling van ieders rol, alsmede voor het afstemmen van trainingen.

    Jan Flonk, Netdeelmanager Groningen, Friesland en Drenthe.

  • Goed dat we elkaar opzoeken als er onduidelijkheden in het kader van de gasveiligheid!

    Ik steun de oproep van de brandweer om kennis te delen al dan niet ondersteund met een landelijke richtlijn en ik onderstreep tevens de reactie van de heer Flonk om dit samen met Netbeheer Nederland doen. Indien u dit doet kunt u naar mij vragen.

  • Speciaal over dit onderwerp zijn de afgelopen twee weken naar veel korpsen een mail gestuurt met als onderwerp; Het verbeteren van de brandveiligheid,het verkleinen van gasexplosie en koolmonoxide gevaar etc. Veel van uw collega's hebben positief gereageerd op het gepresenteerde idee. Het idee maakt gebruik van de toch al geplande uitrol van meer dan 5 miljoen Slimme gasmeters door de netbeheerders. Door deze meters conform het gepresenteerde idee aan te passen wordt een heel groot deel van de vermelde problemen en gasexplosies en koolmonoxide vergiftigingen voorkomen.
    Ook het geval in de Lichtboei in Groningen was door veel vroegere detectie waarschijnlijkl niet problematisch/gevaarlijk geworden.Ook het op de zelfde dag spelende gaslek en koolmonoxide vergiftiging in Oude Pekela waren mogelijk voorkomen.
    Besprekingen hierover met de Netbeheerders zijn reeds gestart.
    Het idee is te lezen via de website http://www.gasleksysteem.nl
    Voor verdere info kunt u bellen met Johan van der Donk
    tel; 0499 31 30 55 of 06 14 8047 10
    of mailen naar jgjvanderdonk@onsbrabantnet.nl of via de website.

  • Goede zaak samenwerking te zoeken. Dit mede omdat politie en brandweer vaak het eerst ter plekke zijn. De Werkinstructie G36 netbeheer nederland geeft e.a. weer.
    Echter hier mist een stappenplan welke in de juiste volgorde afgehandeld dient te worden ook door de hulpdiensten.

  • Een landelijke protocol is een goed idee! Als Kiwa Technology (het voormalige Gastec) onderzoeken we al vele jaren gasincidenten, zowel binnen als buiten woningen. We zijn op de hoogte van de diverse gevaren die gasophoping in woningen met zich mee brengt. Er zijn brandweerregio's die goede protocollen klaar hebben liggen. Het komen tot een landelijk protocol is een goed initiatief waarvoor we graag onze expertise aanbieden.
    Voor meer informatie: T. 06-55 82 43 92

Recente berichten

Dinsdag zo’n 20 graden, pas zondag weer meer kans op regen

Goed nieuws voor alle mensen die de herfst liever nog even uitstellen: de aankomende dagen…

26 minuten geleden

Grasbaancoureur Romano Hummel weer uit het ziekenhuis na harde crash

Hoogkerker Romano Hummel is afgelopen zaterdag in het ziekenhuis beland na een harde crash tijdens…

1 uur geleden

Nog anderhalve maand speciaalbier drinken bij De Prael; dan sluit de brouwerij in Groningen

Binnenkort kun je geen Bitterblond, Aan Lager Wal of Rubberen Robbie meer drinken in de…

3 uur geleden

Campus Trail met muziek en dwars door diverse gebouwen

De jaarlijkse Campus Trail is vrijdagmiddag gelopen. Er deden zo'n vijfhonderd mensen aan mee. (meer…)

4 uur geleden

Ondanks toenemend aantal ‘mobiele parkeerders’ worden alle parkeerautomaten in Stad vervangen

De gemeente Groningen is maandag begonnen met een maanden durende operatie om alle parkeerautomaten in…

6 uur geleden

Vrienden en speurhonden naar La Gomera om te zoeken naar vermiste vrouw (49) uit Stad

Een team van zoekhonden gaat op het Canarische eiland La Gomera zoeken naar Diana. De…

6 uur geleden