Categorieën: Nieuws

GSb waarschuwt voor boete OV-chipkaart

De Groninger Studentenbond (GSb) vindt de procedure voor het stopzetten van de OV-chipkaart voor studenten te omslachtig en vol fouten. De bond vreest dat daardoor eind deze week veel mensen met een boete worden opgezadeld.

Bij de studentenbond komen het hele jaar klachten binnen over de procedure. Studenten die hun studie afsluiten moeten de OV-chiplijn bellen, die niet altijd even goed bereikbaar is. Andere studenten hebben geen brief gekregen waarin staat dat ze nog naar een automaat moeten om hun opzegging te bevestigen. Tenslotte zijn er studenten die op het scherm van het automaat zagen dat hun kaart was stopgezet, terwijl later bleek dat dit niet zo was. Voor al deze studenten zijn de druiven zuur, want ze betalen een boete van 97 euro voor iedere halve maand dat hun OV-chipkaart nog geldig is.

De GSb wil dat de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en het bedrijf dat de chipkaart produceert, Trans Link Systems, studenten duidelijkheid verschaft. Daarnaast adviseert ze studenten om goed te controleren of hun kaart wel ongeldig is gemaakt, en iedere stap goed te documenteren, bijvoorbeeld door een foto te maken van het scherm van de automaat.

Dit jaar krijgen extra veel (ex-)studenten te maken met het stopzetten van hun OV-chipkaart. Tot nu was die namelijk nog drie jaar geldig na het einde van tijd die voor de studie staat. Per 1 januari is dat nog maar één jaar.

André Huitenga

Bekijk reacties

  • Stopzetten kan toch ook online via de site van DUO? Staat op de site van studentenreisproduct. Daar staat dat, als je dat niet doet na het afstuderen/stoppen, je een boete krijgt van 68,- per halve maand.

    • Dat is het leuke. Dat werkte bij mij in juni niet. Na heel veel bellen en mailen kreeg ik gewoon de boete. Niemand had mij bij het DUO ooit iets verteld over die stopzetlijn. Als ze mij dat gewoon hadden verteld had ik nu die boete niet gehad.

  • "Let op! Tot 1 september 2012 is de hoogte van de schuld studentenreisproduct nog € 68,- per halve maand in plaats van € 97,- per halve maand" (website duo)

  • Als schrijver van het persbericht dat aanleiding heeft gegeven tot het bericht dat hierboven is gepubliceerd het volgende: ook ik was deze week aan de beurt om mijn OV-reisrecht stop te zetten. Netjes via internet de eerste stappen doorlopen, screenshots gemaakt, vandaag ook met mijn kaart langs een automaat. En het laat zich helaas al raden: ik kan mijn OV-reisrecht niet stopzetten. De 'functie' is pas na 1-12-2012 beschikbaar. http://tinypic.com/r/2dgjerr/6

  • Ook ik heb al een boete van 505 euro omdat dat stopzetten niet lukte. Mij werd verteld dat het telefonisch niet ging. Je moet via Duo en digidcode. Laat ik nu een nieuw gsm nummer hebben en moest dat eerst veranderen (wat ook al niet lukte omdat de site niet goed werkte. Dan moet je weer 5 werkdagen wachten voor activeringscode. Brief niet gehad dus opnieuw aanvragen en ga zo maar door en door. Dacht ik dat het gelukt was moet je weer naar zo een oplaadautomaat. Al met al veel te omslachtig en veel te ingewikkeld. Geef mij maar de ouderwetse manier van schriftelijk opzeggen. Dan heb je ook nog een fatsoenlijk bewijs voor de rechtbank. Nu kun je geen rechtzaak aanspannen omdat je niet kunt bewijzen dat heel die klote site en digid niet werken.

Recente berichten

Dinsdag zo’n 20 graden, pas zondag weer meer kans op regen

Goed nieuws voor alle mensen die de herfst liever nog even uitstellen: de aankomende dagen…

33 minuten geleden

Grasbaancoureur Romano Hummel weer uit het ziekenhuis na harde crash

Hoogkerker Romano Hummel is afgelopen zaterdag in het ziekenhuis beland na een harde crash tijdens…

1 uur geleden

Nog anderhalve maand speciaalbier drinken bij De Prael; dan sluit de brouwerij in Groningen

Binnenkort kun je geen Bitterblond, Aan Lager Wal of Rubberen Robbie meer drinken in de…

3 uur geleden

Campus Trail met muziek en dwars door diverse gebouwen

De jaarlijkse Campus Trail is vrijdagmiddag gelopen. Er deden zo'n vijfhonderd mensen aan mee. (meer…)

4 uur geleden

Ondanks toenemend aantal ‘mobiele parkeerders’ worden alle parkeerautomaten in Stad vervangen

De gemeente Groningen is maandag begonnen met een maanden durende operatie om alle parkeerautomaten in…

6 uur geleden

Vrienden en speurhonden naar La Gomera om te zoeken naar vermiste vrouw (49) uit Stad

Een team van zoekhonden gaat op het Canarische eiland La Gomera zoeken naar Diana. De…

6 uur geleden