Categorieën: 112

Huizen Lichtboei ontruimd na gaslucht (update: 22.10)

Zo’n 25 huizen aan de Lichtboei in de wijk Lewenborg zijn vrijdagavond een aantal uren ontruimd geweest in verband met een gaslek. Rond 21.15 uur werd het gebied veiliggesteld. Niemand is gewond geraakt.

De melding van de gaslekkage kwam rond 17.00 uur binnen bij de brandweer. “De bewoners roken een gaslucht waarna zij het energiebedrijf hebben gewaarschuwd”, vertelt woordvoerder Hans Coenraads van de Hulpverleningsdienst Groningen. “Het bedrijf heeft vervolgens metingen verricht en kwam zulke hoge concentraties tegen dat ze ons hebben gewaarschuwd.”

Opvang in ’t Dok
Vanwege de hoge concentratie ontruimde brandweer direct verschillende huizen. “In totaal ging het om zo’n 25 huizen. Om hoeveel mensen het precies ging durf ik niet te zeggen.” De geëvacueerden werden opgevangen in Wijkcentrum ’t Dok. “Daar verbleven zo’n 25 mensen die daar ook eten en drinken kregen aangeboden.”

Inzet van ventilator
Om de situatie onder controle te krijgen heeft de brandweer de kruipruimtes geventileerd. “In eerste instantie wilden we dit doen door middel van het openzetten van een luik, maar we hebben uiteindelijk gekozen voor het plaatsen van een ventilator. Toen bij de deur geen explosieve waarden meer werden gemeten hebben we ook een luik geopend.”

Situatie ‘meester’
Rond 21.00 uur was de Hulpverleningsdienst de situatie meester. “De mensen konden vanaf dat moment terug naar hun woningen. Een aantal van hen heeft hier hulp bij gekregen omdat zij slecht ter been waren.” Door de lekkage was de elektriciteit in zo’n 48 woningen in de wijk afgeschakeld. “Dit heeft het energiebedrijf inmiddels weer hersteld.” De meeste bewoners beschikken inmiddels ook weer over gas. “Nog een aantal huizen moeten aangesloten worden en dit zal de komende uren gaan gebeuren.” Coenraads vertelt verder dat ieder huishouden bezoek gaat krijgen van een monteur van het energiebedrijf die assisteert bij het opstarten van de CV.

Rehwinkel geïnformeerd over situatie
Door de gaslekkage werd er door de brandweer uit voorzorg opgeschaald naar GRIP 1. “Dit betekent dat er een CoPi-bak ter plaatse kwam waar wij, maar ook alle andere betrokken instanties konden overleggen.” Burgemeester Peter Rehwinkel is tijdens het incident voortdurende op de hoogte gehouden. Inmiddels is de brandweer weer teruggekeerd naar de kazerne.

Over de oorzaak van de gaslekkage is nog niets bekend.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Dinsdag zo’n 20 graden, pas zondag weer meer kans op regen

Goed nieuws voor alle mensen die de herfst liever nog even uitstellen: de aankomende dagen…

59 minuten geleden

Grasbaancoureur Romano Hummel weer uit het ziekenhuis na harde crash

Hoogkerker Romano Hummel is afgelopen zaterdag in het ziekenhuis beland na een harde crash tijdens…

2 uur geleden

Nog anderhalve maand speciaalbier drinken bij De Prael; dan sluit de brouwerij in Groningen

Binnenkort kun je geen Bitterblond, Aan Lager Wal of Rubberen Robbie meer drinken in de…

3 uur geleden

Campus Trail met muziek en dwars door diverse gebouwen

De jaarlijkse Campus Trail is vrijdagmiddag gelopen. Er deden zo'n vijfhonderd mensen aan mee. (meer…)

5 uur geleden

Ondanks toenemend aantal ‘mobiele parkeerders’ worden alle parkeerautomaten in Stad vervangen

De gemeente Groningen is maandag begonnen met een maanden durende operatie om alle parkeerautomaten in…

6 uur geleden

Vrienden en speurhonden naar La Gomera om te zoeken naar vermiste vrouw (49) uit Stad

Een team van zoekhonden gaat op het Canarische eiland La Gomera zoeken naar Diana. De…

7 uur geleden