Nu drie van de vijf wethouders hun ontslag hebben aangeboden zal er snel een nieuw college gevormd moeten worden. Dat zal binnen een maand moeten gebeuren. Bij de val van een college van Burgemeester en Wethouders worden er nooit nieuwe verkiezingen uitgeschreven. Het college moet een meerderheid hebben in de gemeenteraad. De gemeenteraad bestaat uit 39 gemeenteraadsleden en dus zal het college de steun moeten hebben van tenminste 20 leden.
De zetelverdeling na de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 zag er zo uit:
PvdA 9
VVD 6
GroenLinks 5
Stadspartij 5
D66 4
SP 4
CDA 2
ChristenUnie 2
Student en Stad 1
PvdD 1
Het oude college met de Vries, Pastoor, Dekker, Visscher en Schroor had in totaal 22 zetels in de gemeenteraad. Na het wegvallen van de PvdA- en GroenLinks-wethouders blijven er nog 8 zetels over. Om van de D66 en de SP een nieuw college te vormen moeten er minimaal 3 partijen bij, aannemende dat de PvdA en GroenLinks niet meer naast deze partijen gaan zitten als de tram uit de begroting verdwijnt.
Een mogelijk nieuw college is D66 en SP met het CDA, de VVD en de Stadspartij. Bij het vormen van het college in maart 2010 is die optie al eens naar voren gekomen: Zie link. De mogelijkheid is aanwezig omdat de Stadspartij destijds al heeft aangegeven hun standpunten rondom het forum aan te passen.
Bij een mogelijk college van D66, SP, CDA, VVD en Stadspartij is het voor het eerst in 90 jaar dat de PvdA (of voorloper SDAP) niet bestuurt in de stad Groningen.
Het aantal WW-uitkeringen in Groningen is in november gedaald, na een aantal maanden met een…
Groningen krijgt er deze vrijdag een nieuwe weg bij: de Máximaweg. Die ligt parallel aan…
Een groep medewerkers van het Beatrix Kinderziekenhuis in de stad heeft woensdag al fietsend een…
Na de Fietsersbond uit ook het Platform Gerrit Krolbrug, samen met een aantal bewonersorganisaties, grote…
De Doperse Dis is door de ChristenUnie Groningen uitgeroepen tot Barmhartige Samaritaan van het jaar.…
De gemeenteraad van Groningen heeft met grote meerderheid een motie aangenomen waarin het kabinet wordt…
Bekijk reacties
De PvdA en GroenLinks niet in de raad, wat moet dat heerlijk zijn! Zeker die merkwaardige wethouder Dekker had al veel eerder het politieke veld moeten ruimen, wat een no-no
Ga jij eerst maar een het boekje "Gemeentepolitiek voor dummies" halen bij de Slegte.
Twee burgemeesters? Ruim een jaar geleden kwam waarnemend burgemeester Moree in Culemborg. Dit omdat de meerderheid van de raad niet één of meerdere wethouders, maar het complete college naar huis stuurde, inclusief burgemeester mevrouw Toonen. Maar "naar huis" betekent niet dat de burgemeester uit dienst is. Nog steeds is mevrouw Toonen de officiële burgemeester van Culemborg! En ze staat dan ook gewoon op de loonlijst. Ondertussen is nog steeds onduidelijk of betrokkene ontslag kan krijgen (zijn daar eigenlijk wel redenen voor?), hoe het precies met wachtgelden zit of op wat voor andere manier er een eind kan of moet komen aan haar burgemeesterschap. Waarnemend burgemeester Moree vervult een groot aantal taken ondertussen met verve. Maar het is natuurlijk vreemd dat er nog steeds een beroep op hem gedaan wordt. Hij zou hier immers in eerste instantie maar voor een half jaar zijn. Of Culemborg binnenkort een nieuwe burgemeester krijgt, daarover is ondertussen nog niks officieel bekend. Een benoemingsprocedure neemt echter sowieso een half jaar in beslag. De wachtgelden lopen ondertussen op. Niet alleen voor de burgemeester, maar ook voor ex-wethouders. Enkele maanden geleden, bij de najaarsnota 2005, moest 8 euroton bijgeboekt worden voor het fonds waaruit ex-bestuurders betaald worden. Kassa!