Groningen: PvdA veruit de grootste, winst VVD gering

De PvdA heeft woensdag in de stad Groningen tijdens de Tweede Kamer verkiezingen een forse winst, 7,6 procent, geboekt in vergelijking met twee jaar geleden. De winst van de VVD in de stad bleef ver achter bij het landelijke beeld, slechts 1,1 procent.

De PvdA kreeg 36,3 procent van de stemmen. De VVD pakte 16,4 procent en is daarmee de tweede partij in de stad. D66 won ook en kreeg 13 procent van de stemmen, 2,2 procent meer dan twee jaar geleden en is de derde partij in Groningen. De SP steeg van 11,5 naar 11,8 procent.

GroenLinks kreeg een forse klap. De partij verloor acht procent en hield 4,6 procent over. Het CDA leverde 2,3 procent in en kwam uit op vier procent. Het CDA werd daarmee net zo groot als de ChristenUnie dat 0,3 procent inleverde. Ook de PVV verloor. Van 7,4 naar 4,6 procent.

De Partij voor de Dieren won en steeg van 1,6 naar 2,4 procent. De ouderenpartij 50 plus kreeg 0,8 procent van de kiezers. De Piratenpartij pakte in Groningen relatief veel stemmers met 0,6 procent. Landelijk was dat de helft. De overige partijen kregen nauwelijks stemmen.