Henri Kruithof benoemd tot informateur

VVD-er Henri Kruithof is vrijdagochtend door het presidium benoemd tot informateur om verkennende gesprekken te voeren voor de vorming van een nieuw college. Dat heeft burgemeester Peter Rehwinkel rond 12.00 uur bekendgemaakt op een persconferentie in het Stadhuis.

Kruithof is op 20 augustus 1951 geboren in Rotterdam. Als journalist begon hij in 1972 als redacteur voor het dagblad De Rotterdammer. Na parlementair redacteur voor dagblad Trouw geweest te zijn begon hij in 1978 als voorlichter op het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. In 2005 werd Kruithof benoemd tot het tijdelijk hoofd voorlichting van de VVD-fractie in de Tweede Kamer. In deze periode was Kruithof woordvoerder van fractievoorzitter Jozias van Aartsen.

Tegenwoordig is Kruithof zelfstandig adviseur op het gebied van communicatie en public affairs. Groningen is voor hem bekend gebied. Behalve dat hij in de stad woont, is hij van 2002 tot 2006 voorzitter geweest van de VVD-afdeling in Groningen en was hij van 2007 tot 2008 lid van de provinciale staten in Groningen.

Met de benoeming tot informateur krijgt Kruithof de taak om te verkennen welke mogelijkheden er zijn om een nieuwe coalitie in de Groninger gemeenteraad te smeden.

Het presidium, dat bestaat uit alle fractievoorzitters, heeft daarnaast besloten dat D66-wethouder Ton Schroor de taak heeft gekregen om een nieuwe begroting te maken. Dit wordt een begroting waar de tram niet in komt te staan. Deze begroting moet aanstaande dinsdag op tafel liggen.

Luister naar verslaggever Ecco van Oosterhout die bij de persconferentie aanwezig was: