Armoedig Groningen verliest van Vitesse

FC Groningen heeft zondagmiddag met 3-0 van Vitesse verloren. De Groningers speelden bijna een uur met een man meer. Voor rust was Groningen een paar keer dichtbij een treffer, maar na rust speelde de ploeg van Maaskant slecht. Vitesse profiteerde daar met tien man optimaal van.

Eerste helft
De eerste grote kans van de wedstrijd was na zo’n vijf minuten spelen voor Virgil van Dijk. De verdediger kon vrij inkoppen na een voorzet van Kirm, maar hij kopte de bal net naast. De eerste mogelijkheid van Vitesse was na tien minuten spelen. Van Aanholt stuurde Van Ginkel weg, maar Lorenzo Burnet liep goed mee, waardoor de aanvaller niet tot een schot kon komen.

Vitesse nam daarna het initiatief in de wedstrijd wat over. De Arnhemmers hadden meer balbezit en maakten het spel. Toch was het FC Groningen wat na twintig minuten op voorsprong had moeten komen. Schet werd weggestuurd door Zeefuik en kon recht op Veldhuizen aflopen. De rechtsbuiten schoot echter tegen het lichaam van de keeper en hielp zo een mooie kans om zeep.

Na een half uur kreeg FC Groningen een meevaller. Zeefuik kon na een goede pass van de leeuw recht op Veldhuizen af. Jan-Arie van der Heijden toucheerde Zeefuik licht, maar de aanvaller kwam ten val en van der Heijden kon inrukken met rood.

Tien minuten voor rust was er een negatieve hoofdrol voor scheidsrechter Bas Nijhuis. Hij gaf van Aanholt een gele kaart na een overtreding op de Leeuw. De overtreding werd echter gemaakt door Theo Janssen, die op dat moment al een gele kaart had. Vitesse had volgens het boekje dus door moeten gaan met negen man.

FC Groningen was daarna de betere ploeg. Tot hele grote kansen leidde dat niet. Virgil van Dijk was vijf minuten voor rust het dichtst bij een doelpunt, maar zijn schot miste kracht. Even later schoot Kees Kwakman nog tegen de lat en in de blessuretijd kopte Michael de Leeuw naast.

Tweede helft

Zeven minuten na het fluitsignaal verraste Bacuna de keeper van Vitesse bijna met een leep afstandsschot. Veldhuizen kon met een goede reflex de bal tot hoekschop verwerken. Verder had FC Groningen het moeilijk in het eerste kwartier na rust. FC Groningen probeerde het spel te maken, maar Vitesse zat overal goed bovenop, waardoor uitgespeelde kansen uitbleven.

De eerste de beste kans voor Vitesse na rust ging er wel in. Havenaar mocht helemaal vrij inkoppen na een voorzet van Ibarra: 0-1. FC Groningen was het daarna helemaal kwijt. Vitesse liet Groningen komen, maar eenmaal in de buurt van Veldhuizen kon Groningen geen vuist maken. De meeste ballen zwaaiden af of waren een prooi voor de doelman.

Groningen bleef het wel proberen en de ingevallen Texeira bracht Veldhuizen nog even in de problemen met een schot van dichtbij. Even later probeerde de Uruguayaan het met een omhaal die hoog over ging. Vijf minuten voor tijd was Virgil van Dijk nog dicht bij de gelijkmaker na een hoekschop van Kirm. Van Dijk kopte via een verdediger naast. FC Groningen mocht daarna nog een hoekschop nemen, maar in plaats van een creëren kon Vitesse counteren. Havenaar stoomde op en kon dichtbij de goal makkelijk afgeven op Kalas. Hij had geen moeite om Luciano te passeren en schoot de tweede van Vitesse binnen: 0-2.

Een paar minuten later werd het nog erger voor FC Groningen. De bal kwam na een counter voor de voet van Bony die met een stift Luciano passeerde. Die bal had de keeper van Groningen moeten pakken en zo deelde hij ook mee met de malaise: 0-3.

Door de nederlaag staat FC Groningen op de twaalfde plaats in de eredivisie met vier punten uit vijf wedstrijden. Volgende week zaterdag gaat de ploeg op bezoek bij PEC Zwolle.

Opstellingen
FC Groningen:  Luciano; Magnasco (64′ Hiariej), Van Dijk, Kwakman, Burnet (72′ Suk); Bacuna, De Leeuw (64′ Texeira), Sparv; Schet, Zeefuik, Kirm
Vitesse:  Velthuizen, Kalas, Kashia, Van der Heijden, Van Aanholt; Van Ginkel, Janssen, Pröpper (34′ Mori); Ibarra (71′ Cziommer), Bony, Reis (45′ Havenaar)