Tiotropium helpt mensen met astma

nieuws
foto: Bob de Vries

Gebruik van Tiotropium naast de gewone medicatie heeft een positief effect bij mensen met ernstige vorm van astma. Dat blijkt uit onderzoek van het UMCG. Tiotropium voorkomt aanvallen van benauwdheid doordat het de verkramping in de luchtwegen opheft en werd eerder al gebruikt door mensen met COPD.

In totaal zijn 912 astmapatiënten een jaar lang onderzocht. Hierbij is gekeken of door het gebruik van Tiotropium de luchtwegvernauwing verbeterde en of de kans op longaanvallen afnam. De uitkomsten zijn positief.

Professor Huib Kerstjens, longarts in het UMCG en de hoofdonderzoeker is blij verrast met deze uitkomsten: ‘Deze resultaten overtroffen onze verwachtingen. Op basis van eerdere kleine onderzoeken hadden we eerlijk gezegd de luchtwegverwijding als positief effect wel verwacht, maar de verbetering in aantal longaanvallen hadden we zeker niet verwacht. Dit vooral omdat alle patiënten al optimale therapie kregen en desondanks nog klachten hadden en een longaanval in het jaar voorafgaand aan de studie hadden.’