Twintig arrestaties na rellen Project X in Haren

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag zeker 20 mensen opgepakt die betrokken waren bij de rellen in Haren. Het zogeheten Project X feest liep compleet uit de hand.

Burgemeester Bats van Haren heeft inmiddels gezegd dat het aantal mensen dat naar Haren is gekomen te laag is ingeschat. Er kwamen duizenden mensen naar Haren om een verjaardag van een meisje te vieren dat per ongeluk iedereen had uitgenodigd op Facebook.

Zij had dit teruggedraaid, maar anderen pikten het op en het is compleet uit de hand gelopen. Het feest begon gezellig, maar een vrij grote groep begon rellen te schoppen, toen ze niet langs een afzetting mochten.  Er zijn diverse mensen mishandeld, auto’s in brand gestoken, winkels geplunderd, lantaarnpalen vernield en alles wat los en vast zit is uit de grond getrokken.

Ook werd ambulancepersoneel bekogeld met stenen. Bij de gevechten tussen de ME en een groep relschoppers zijn minstens tien gewonden gevallen. Minstens twee van hen moesten naar het ziekenhuis. Onder de lichtgewonden is één politieagent.

De rust in Haren begon in de loop van de nacht langzaam maar zeker weer terug te keren. Een groep die naar Groningen trok richtte in de stad ook enkele vernielingen aan.

Interview met politiewoordvoerder Paul Heidanus: