Categorieën: Nieuws

Zes jaar lang debatteren over een tram die nooit zou komen

Zes jaar lang werd er over gesproken, gedebatteerd en gediscussieerd. Maar nu blijkt dat alles vergeefse moeite is geweest want de plannen voor een Regiotram in Groningen zijn gestrand voor een rood sein met stootblok.

In het voorjaar van 2006 was het toenmalig wethouder Koen Schuiling die de plannen aankondigde. Met het presenteren van de eerste tramroute door wethouder Karin Dekker, die het stokje van Schuiling had overgenomen, en het plaatsen van een tramstel op de Grote Markt leek in eerste instantie iedereen enthousiast. “Ik weet nog wel dat er vroeger voor de oorlogsjaren een tram door de binnenstad reed”, liet een Stadjer indertijd weten. “Dat was geweldig!”

Maar de goede spirit begon vanaf 2008 langzaam in een neerwaartse spiraal te komen. Van boze ondernemers in de Oosterstraat tot boze buurtbewoners aan de Zonnelaan die vonden dat met de komst van de tram hun mobiliteit af nam. Uiteindelijk zorgden steeds hoger oplopende kosten voor steeds meer discussie. Tot afgelopen woensdag. D66 en SP besloten niet langer een gemeentebegroting te steunen waarin de plannen voor een tram zijn opgenomen. Daarop namen wethouders De Vries, Pastoor en Dekker ontslag waarmee er gelijk een streep door de plannen van de tram werd gezet.

Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

  • De discussie over de tram is al vanaf 1995 aan de gang; de plannen vanaf 1998. Veertien jaar lang dus. En dat zal ook wel de tijd zijn die vanaf nu gaat verstrijken voor er een nieuw plan van dezelfde magnitude serieus kan worden.

  • De Groninger bevolking heeft het recht om te weten waar die 31 miljoen E aan zijn besteed
    tijdens die 14 jaar plannenmakerij. Het enige concrete resultaat is een gelikt virtueel filmpje. Voor de rest rammelde het plan aan alle kanten, zowel visioneel, financieel als in technische uitvoerbaarheid. Zodanig, dat wel aan de noodrem getrokken 'moest' worden.
    Ook dient onderzocht in hoeverre de stuurgroep(waarvan de Euro-teller nog steeds doorloopt !) objectief heeft gehandeld inzake
    beoordeling van alternatieve plannen en scenario's en of er sprake was van onaanvaardbare belangenverstrengeling (o.a.)richting projectontwikkelaars, onderzoek/adviesburo's.

  • Klopt niet dat de kosten steeds verder op begonnen te lopen. Door tegenvallers van Meerstad en vele andere zaken, werden de gemeentelijke reserves zover aangevreten dat de reverves voor de Regiotram in beeld kwamen om de andere gaten te vullen.

Recente berichten

“Maandag gedurende de dag opklaringen, komende dagen flink wat regen”

Na een droge periode krijgen we de komende dagen te maken met buien. Volgens OOG-weerman…

2 uur geleden

Zwemvereniging TriVia bestaat 25 jaar: “Een vijftig meter zwembad realiseren op Kardinge is onze droom”

Feest was het dit weekend bij zwemvereniging TriVia. De vereniging bestaat 25 jaar en dat…

3 uur geleden

Reiziger zonder vervoersbewijs leidt tot vondst van cocaïne

Politieagenten hebben zondag een treinreiziger aangehouden die in het bezit was van een flinke hoeveelheid…

3 uur geleden

Brand in woning aan Korreweg snel onder controle

In een woning aan de Korreweg heeft zondagavond korte tijd brand gewoed. Bij de brand…

4 uur geleden

Zpannend Zernike kijkt terug op geslaagd weekend: “Het enthousiasme dat je ziet is zo fantastisch” (foto’s)

Zpannend Zernike heeft dit weekend ruim 15.000 bezoekers getrokken. Theo Jurriens van de organisatie spreekt…

5 uur geleden

Ruime zege GRC, punt voor GVAV, eerste zege voor Groninger Boys

In de Tweede Klasse boekte GRC een ruime zege op GOMOS en pakte GVAV Rapiditas…

7 uur geleden