Categorieën: Nieuws

Groningen gaat 127 miljoen euro bezuinigen

Om de begroting van de stad kloppend te maken moet er 127 miljoen euro bezuinigd worden. Dat bleek donderdag toen wethouder Ton Schroor de begroting voor 2013 presenteerde.

Stoppen met de tram levert 79 miljoen euro op en de rest wordt gevonden door het niet opstarten van nieuwe projecten. Door een aantal projecten niet uit te voeren, waaronder het niet aanleggen van fietspaden en de herinrichting van de Diepenring, wordt de rest van het geld gevonden. Een groot probleem is de te licht gevulde stroppenpot van de stad. Het weerstandsvermogen moet worden vergroot, dus daar moet veel geld in.

Door het afschieten van de tram blijft het bereikbaarheidsprobleem van de stad groot. Daar is in ieder geval 112 miljoen voor beschikbaar gemaakt. Er wordt geen nieuw beleid ontwikkeld, want dat is aan het nieuw te vormen college. De begroting wordt nog deze maand in de raad besproken.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • dus om het bereikbaarheidsprobleem op te lossen dat ontstaat doordat de tram niet doorgaat, wordt 112 miljoen uitgetrokken, terwijl het stoppen van de tram maar 79 miljoen oplevert. leve de verspilling! andere bezuinigingen moeten dus 33 miljoen extra opleveren! wie gaat die betalen?

  • Ik weet niet waar die 112 miljoen vandaan komt. In alle andere nieuwsberichten staat dat de gemeente helemaal niks meer wil uittreikken voor het oplossen van het bereikbaarheidsprobleem. Lijkt me dus niet kloppen dit bericht van oog.

  • Die 112 miljoen is geld uit het RSP (Zuiderzeelijngelden) dat gebruikt zou worden voor de tram. Dat geld kan in overleg met de provincie en regio worden gebruikt voor alternatieven.

    Om het dan even helemaal uit te leggen: die 112 miljoen staat dus helemaal los van die 79 miljoen die de gemeente door het afblazen van de tram minder hoeft te besparen. Als je minder uitgeeft (en dus minder risico loopt) hoef je ook minder geld te reserveren voor de risicopot, het zogenaamde "weerstandsvermogen". Zodoende levert het afblazen van de tram direct flink wat geld op.

    • Rechtstreeks naar Griekenland en straks Spanje..de bodemloze put.
      Maar niet zeuren ..JULLIE hebben er toch boor gekozen ?
      Zie VVD PVDA D66 SP enz enz..
      Tjonge ..tjonge..en ik zou blont zijn....

  • @Athur Kamminga, om 112 miljoen RSP subsidie binnen te halen moet je zo'n 45 miljoen eigen geld inleggen. Dat geld heeft de Stad niet meer. Is verdwenen in sunkcosts door het afschieten van de Regiotram. Of gaat de gemeente nu bij de provincie bedelen dat zij het eigen geld gaat inleggen. Dat wordt lachen. Heel erg dom om de Regiotram af te schieten. Achteraf ben je nog duurder uit en heb je een minderwaardige oplossing. Hoe dom kun je zijn?

  • Is dit wel zo beleidsarm? 127 miljoen euro bezuinigen! Schroor lijkt vooruit te lopen op een nieuwe coalitie zonder Groen Links. Maar ik denk dat nu de pijn zichtbaar wordt er ook intern bij andere partijen flink gemopperd wordt. Wat een samenwerking tussen bv SP en VVD in de stad alleen nog maar onwaarschijnlijker maakt!

Recente berichten

Herfstweer blijft nog eventjes in de kast

Het mooie weer blijft de komende dagen hangen, want de temperatuur zal overdag niet onder…

6 uur geleden

Clublegende Erik Nevland keert terug naar Euroborg voor oefenwedstrijd tegen FC Groningen

Clublegende Erik Nevland keert terug naar stadion Euroborg. En niet zo maar, want de Noor…

8 uur geleden

Wat vinden Groningers echt belangrijk? | OOG Thermometer

Een 6,9 voor veiligheid. Een 7,5 voor geluk. En 7,7 voor hun woning. Op deze…

9 uur geleden

Beide gewonden van schietpartij De Kring ingesloten voor verhoor

De politie heeft details bekend gemaakt van de twee verdachten die woensdagavond werden aangehouden vanwege…

10 uur geleden

Kledingbank Maxima heeft tekort aan jassen voor mannen

Kledingbank Maxima geeft kleding weg aan mensen met een laag inkomen of met een uitkering.…

12 uur geleden

Stadsbestuur baalt van kabinetsplannen

Het Groninger stadsbestuur baalt van de plannen van het kabinet zoals die in het regeerakkoord…

12 uur geleden