Vetzuren maken kinderen dommer

nieuws

Het toevoegen van de vetzuren Omega-3 en Omega-6 in de voeding van baby’s zorgt er voor dat kinderen op 9-jarige leeftijd een iets slechtere hersenfunctie hebben dan kinderen die deze zuren niet hebben gehad. Dit blijkt uit onderzoek van Mijna Hadders-Algra, hoogleraar Ontwikkelingsneurologie in het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Kinderen die de vetzuren toegediend krijgen kunnen op hun negende levensjaar iets slechter plannen en organiseren. Ook hebben ze minder parate woorden en kennis. Een tegenstrijdigheid die geconstateerd is, is dat de vetzuren juist in de eerste maanden na de geboorte zorgen voor een betere ontwikkeling van baby’s.

Onderzoeker Hadders onderzocht samen met collega’s 123 kinderen die flesvoeding zonder vetzuren kregen, 91 kinderen die wel vetzuren in de melk dronken, en 127 kinderen die borstvoeding hadden. Ook is er in het onderzoek nog onderscheid gemaakt tussen rokende en niet-rokende moeders tijdens de zwangerschap.