Categorieën: Nieuws

Wethouder De Vries en fractievoorzitter De Rooij stappen op

Wethouder Frank de Vries en fractievoorzitter Arjan de Rooij zijn met onmiddelijk ingang opgestapt. Zij deden dit op een rumoerige ledenraad van de PvdA waar een motie werd aangenomen met het verzoek op te stappen. De motie werd aangenomen met 56 tegen 53 stemmen. De Vries kondigde aan meteen te zullen aftreden en wil dat de partij zich terug trekt uit de collegeonderhandelingen. Ook De Rooij legt meteen zijn functie neer en verlaat de raad.

De motie was door beiden ontraden omdat de partij op dit moment aan het onderhandelen is om zitting te nemen in een toekomstig college. De motie maakt hun positie onmogelijk maar verzwakt met name de positie van de partij in de onderhandelingen. Zij wilden pas in een later stadium praten over personen namelijk pas als er overeenstemming was over het collegeprogram. Piet Boekhoudt, de partijvoorzitter, vroeg de indieners de motie aan te houden, maar die wilden beslist een stemming. De motie werd ingediend door o.a. Michel Vols, Klaas Swaak en de jonge socialisten, zij constateerden in de motie dat er geen sprake is van een verbindende politiek en open bestuursstijl. Sinds het rapport van verkenner Henri Kruithof is er discussie over de bestuursstijl van de PvdA, met name De Vries en De Rooij worden gezien als hardliners. Een van de indieners van de motie liet weten dat het aannemen van de motie betekent dat het weer goed gaat komen met de partij

Hoe het nu verder moet is aan de fractie, maar het is waarschijnlijk dat de PvdA zich terugtrekt uit de collegeonderhandelingen. Als de partij zich inderdaad terugtrekt lijkt de rol van PvdA informateur Tichelaar onduidelijk geworden.

Luister hier naar een reportage van verslaggever Ecco van Oosterhout:

Ecco van Oosterhout

Bekijk reacties

  • De ontwikkelingen van afgelopen avond/nacht zijn bijzonder positief voor de PvdA. Men kiest er nu voor om daadwerkelijk schoon schip te maken. Frank de Vries zei onmiddellijk dat hij de PvdA zou terugtrekken uit de collegeonderhandelingen maar daar gaat hij niet meer over.

    Integendeel, dit was nou precies wat de andere partijen als voorwaarde hadden gesteld voor deelname van PvdA aan een nieuw college: afrekenen met de wethouderscultuur, ook wat betreft de personele invulling. Met dat laatste werden expliciet De Rooij en De Vries bedoeld.

    Nu beide heren vertrekken is de weg vrij voor de PvdA om aan de toekomst te denken en eventuele collegedeelname. Nog niet alle problemen zijn opgelost, want in de fractie zitten meer hardliners zoals De Rooij en wie weet wat die in hun frustraties nog gaan uitrichten.

    Het is in ieder geval duidelijk dat de tram nu ook voor de PvdA echt definitief exit is en dat het machtsimperium van de tramvoorstanders is ingestort. De drie grootste voorstanders moeten vertrekken: Karin Dekker (GL), Frank de Vries (PvdA) en Arjan de Rooij (PvdA). Overigens was wethouder Elly Pastoor juist buitengewoon constructief en wees zij op de mogelijkheden die D66 (onderwijs) en SP (sociale zaken) bieden om dingen te regelen die de PvdA veel belangrijker zou moeten vinden dan prestigeprojecten zoals de tram en Meerstad. Deze positieve benadering verdient navolging.

  • Ach, mijnheer Arthur Kamminga is er zoals gebruikelijk als de kippen bij om nieuwsberichten te voorzien van 'deskundig' commentaar. Naast 'OV-deskundige' heeft mijnheer zich nu opgewerkt tot politiek commentator. En wat voor commentator, eentje die het beter weet.

    Al dan niet onbewust moet ik bij Arthur Kammminga telkens denken aan een aflevering van Asterix, 'De Intrigant'. Alhoewel dat anderzijds wellicht ook weer iets te veel eer is.

  • Het lijkt erop dat het tijdperk van de vernietigende regenten eindelijk voorbij is. Nu de dienst ro/ez nog filteren van die invloeden en we kunnen eindelijk fris verder.

  • Het verstandigste wat de PvdA fractie nu kan doen is uit de collegeonderhandelingen stappen. Ze zijn nu aangeschoten wild. Aangeschoten door de eigen leden, aangevoerd door een wraakzuchtige oud wethouder en puberende JS leden zoals Arthur Kamminga. ( je ziet ze op de achtergrond lachend van blijdschap op de video over de vergadering op RTVNoord..... ) Ook aangeschoten door de collegepartners D'66 en SP. Hier valt echt niets meer te winnen. Beter 1.5 jaar in de oppositiebankjes. En straks Robert Prummel van de Stadspartij maar op de wethouderspost cultuur. Lijkt me beter dan die snob Ton Schroor.

    • Ik moet je teleurstellen Johan, want ik ben noch JS-lid (daar ben ik ook te oud voor, is tot 27 jaar) noch PvdA-lid. Ik was er gisteren omdat ik wou horen welke opvattingen bij de PvdA-achterban leven over de tram en de actuele politieke situatie. Ik hoop namelijk dat de PvdA nu schoon schip maakt en op een constructieve manier wil meedenken over alternatieven voor de tram en het herstel van het vertrouwen in de politiek bij de burger. De ontwikkelingen van gisteren zijn een goed signaal daarvoor.

  • Mooi. Dat is één: de PvdA-achterban ruimt eindelijk op. Weg met De Wethouder & De Hooligan, die als geen ander verantwoordelijk zijn geweest voor de bouw van het Forum en voor de miljoenenverliezen bij ROEZ.
    Merkwaardig echter hoe doodstil het is bij GroenLinks. Jolande Sap weg, de landelijke voorzitster weg, het hele landelijke partijbestuur weg, Andree van Es weg..... En bij ons is dan weliswaar de Heks weg, maar de Politiek Verantwoordelijke blijft gewoon zitten???
    Mattias! Pak je biezen!! Zoek een baan, ga een jaar of tien ergens werken en maak je verdienstelijk. Als we je ooit nodig hebben, dan bellen we wel. Maar nu moet je eerst weg. Ook jij. Want jij was ook voorstander van die Studententram.
    En dan gaan we die zwijnenstal aan het Zuiderdiep eens uitmesten. Want ook daar moeten hoognodig koppen rollen.

    • En wederom weer ijzersterke argumenten voor de geprononceerde standpunten van meneer Albrecht ... Hulde!

  • Se donner des airs. Jammer van Frank. En het zal meer betekenen dan wij ons nu kunnen indenken. Want ik vrees dat we vanaf nu markconform zullen moeten gaan dokken om Frank te laten dansen. En die prijzen zullen hoger liggen dan wat we tot op heden gewend waren. Persoonlijk heb ik Frank veel zien fietsen door de stad, op een ondermaats damesmodel, altijd wat gehaast, dan ging ie van het ene (leefbaarheids)project naar het andere (bouw)project. Wij zeiden dan thuis: Kijk, daar gaat Frank, die heeft de poepluier weer om. Daarmee bedoelden we dat Frank een man was die graag wat wilde achterlaten, voor ons allemaal. Een man die vooruit kon kijken en wist dat 'geuren' ook zoiets kan betekenen als 'pronken met'.

Recente berichten

KNMI waarschuwt opnieuw voor dichte mist

Het KNMI waarschuwt in de nacht van vrijdag op zaterdag opnieuw voor dichte mist. Voor…

5 uur geleden

Mild weekend met af en toe zon, daarna iets koeler en grijzer

Komend weekend brengt (voorlopig) de laatste dagen waarop de zon nog een redelijke rol speelt.…

8 uur geleden

Cel- en taakstraffen voor FC Groningen-fans na rellen bij Heerenveen

Vijf supporters van FC Groningen hebben cel- en taakstraffen opgelegd gekregen voor hun rol in…

9 uur geleden

Extra geld van gemeente voor Steunpunt Huren: ‘Groei aantal geholpen huurders mogelijk maken’

De gemeente Groningen heeft extra geld vrijgemaakt voor het Steunpunt Huren Groningen. Dat maakte wethouder…

10 uur geleden

Aantal minimahuishoudens in Groningen daalt opnieuw, alleenstaande ouderen hebben het vaker moeilijk

Het aantal huishoudens in Groningen dat moet rondkomen van een laag inkomen is licht gedaald.…

10 uur geleden

Onderzoek UMCG: diabetesmedicijn en ‘afslankmiddel’ Ozempic kan ook nierschade verminderen

Het diabetesmedicijn semaglutide, bekend als het ‘afslankmiddel’ Ozempic, blijkt niet alleen goed te zijn voor…

11 uur geleden