Geneticus Cisca Wijmenga van het UMCG krijgt 2,3 miljoen euro voor haar onderzoek naar de oorzaak van glutenallergie. Ongeveer 1 procent van de Nederlanders heeft last van deze vorm van allergie.
Gluten zijn eiwitten die voorkomen in graanproducten zoals brood, pasta, maar ook in soep, sauzen, bier en bepaalde soorten snoepgoed en ijs. Voedingsmiddelen met gluten veroorzaken bij mensen met de darmaandoening coeliakie beschadigingen aan het slijmvlies van de dunne darm.
De oorzaak van de ziekte is niet precies bekend, wel zijn er een kleine veertig genen bij betrokken. De subsidie komt van een Europees onderzoeksbureau.
Maandagmiddag heeft een ongeval plaatsgevonden op de afrit van de N7 in de richting van…
De verlichting van de Martinitoren gaat maandagavond al aan. Dat meldt Harry de Lange, initiatiefnemer…
Aanvankelijk leek het erop dat niemand anders dan alleen de FC-supporter gewond is geraakt bij…
Kerstbomen, lampjes, slingers, kerstmannen en sneeuwpoppen: tijdens Kerst hoort het er allemaal bij. Sommige Stadjers…
Aan het Anker in Lewenborg was maandagmiddag een flinke politiemacht op de been tijdens een…
Rikus Jager, Mattias Gijsbertsen en Mirjam Pauwels leiden als (in)formateurs de onderhandelingen voor de vorming…