Bij de verzelfstandiging van het openbaar onderwijs in Groningen hebben alle betrokkenen binnen de gemeente fouten gemaakt. Dat concludeert de onderzoekscommissie die door de gemeenteraad is ingesteld. De raadcommissie onderwijs bespreekt op 6 december het rapport.
De commissie overhandigde woensdagmiddag zijn bevindingen aan de voorzitter van de gemeenteraad, burgemeester Rehwinkel. De commissie trekt drie conclusies. Ten eerste is het stadsbestuur teveel bezig geweest om taken af te stoten en niet met het opzetten van een nieuwe organisatie. Daardoor kreeg de stichting O2G2, die de taken moest overnemen, te laat inhoud en was er nauwelijks tijd om te luisteren naar kenners uit het onderwijs.
In de tweede plaats heeft de gemeente te weinig oog gehad voor de financiële situatie van O2G2. Ook hier leek de gemeentelijke portemonnee belangrijker dan die van de nieuwe organisatie. Tenslotte was de communicatie binnen de gemeente gebrekkig: ambtenaren hebben de verzelfstandiging onderschat, de gemeenteraad stelde goede vragen, maar ging op het kritieke moment altijd akkoord met de voorstellen van het college van B&W en het college van B&W zelf heeft na 1 januari 2010 de gemeenteraad onvoldoende en te laat geïnformeerd.
De onderzoekscommissie bestaande uit de gemeenteraadsleden Rosita van Gijlswijk (SP), Benni Leemhuis (GroenLinks) en Erica van Lente (PvdA) heeft in september via openbare verhoren getuigen gesproken, die bij de verzelfstandiging van het openbaar onderwijs betrokken waren. Aanvankelijk maakten ook Arno Rutte (VVD) en Jan Seton (CDA) deel uit van de commissie, maar zij namen afscheid om Tweede Kamerlid, respectievelijk wethouder te worden.
Het is nu aan de gemeenteraad om te bepalen of er conclusies uit het rapport getrokken moeten worden. De meeste verantwoordelijke wethouders zijn inmiddels om andere redenen opgestapt.