Categorieën: Nieuws

Harde conclusies onderzoekscommissie O2G2

Bij de verzelfstandiging van het openbaar onderwijs in Groningen hebben alle betrokkenen binnen de gemeente fouten gemaakt. Dat concludeert de onderzoekscommissie die door de gemeenteraad is ingesteld. De raadcommissie onderwijs bespreekt op 6 december het rapport.

De commissie overhandigde woensdagmiddag zijn bevindingen aan de voorzitter van de gemeenteraad, burgemeester Rehwinkel. De commissie trekt drie conclusies. Ten eerste is het stadsbestuur teveel bezig geweest om taken af te stoten en niet met het opzetten van een nieuwe organisatie. Daardoor kreeg de stichting O2G2, die de taken moest overnemen, te laat inhoud en was er nauwelijks tijd om te luisteren naar kenners uit het onderwijs.

In de tweede plaats heeft de gemeente te weinig oog gehad voor de financiële situatie van O2G2. Ook hier leek de gemeentelijke portemonnee belangrijker dan die van de nieuwe organisatie. Tenslotte was de communicatie binnen de gemeente gebrekkig: ambtenaren hebben de verzelfstandiging onderschat, de gemeenteraad stelde goede vragen, maar ging op het kritieke moment altijd akkoord met de voorstellen van het college van B&W en het college van B&W zelf heeft na 1 januari 2010 de gemeenteraad onvoldoende en te laat geïnformeerd.

De onderzoekscommissie bestaande uit de gemeenteraadsleden Rosita van Gijlswijk (SP), Benni Leemhuis (GroenLinks) en Erica van Lente (PvdA) heeft in september via openbare verhoren getuigen gesproken, die bij de verzelfstandiging van het openbaar onderwijs betrokken waren. Aanvankelijk maakten ook Arno Rutte (VVD) en Jan Seton (CDA) deel uit van de commissie, maar zij namen afscheid om Tweede Kamerlid, respectievelijk wethouder te worden.

Het is nu aan de gemeenteraad om te bepalen of er conclusies uit het rapport getrokken moeten worden. De meeste verantwoordelijke wethouders zijn inmiddels om andere redenen opgestapt.

André Huitenga

Bekijk reacties

  • Ex wethouder Elly Pastoor, blijkt toch niet z'n ongeschonden blazoen te hebben als werdt voorgedaan. Het terugtreden was dan ook meer dan terecht gezien het bovenstaande bericht.
    En burgemeester Peter Rehwinkel hoor je wederom niet ziet. tenzij er weer een jubileum of iets dergelijks is waar hij weer kan lopen pronken met de ambsketting om. dit schijnt toch zijn zwaarste last te zijn.

    • De verzelfstandiging is onder verantwoording van Jose van Schie gebeurd.Elly Pastoor kreeg de problemen op haar bord. Daar is ze in eerste instantie ook niet goed mee omgegaan, maar dat kwam waarschijnlijk door verkeerde informatie uit het gemeentelijk apparaat. Het is overigens niet de taak van de Burgemeester om overal maar als een soort haantje de voorste een mening over te hebben. Dit rapport zal uiteraard in de gemeenteraad besproken worden, waar de politiek haar conclusies kan trekken.

      • Dat zij de problemen op haar bord kreeg, problemen worden altijd op een ander geschoven. Ja dat is de politiek, neemtniet weg dat zij hier ook wel degelijk een rol in heeft gespeeld. Voor wat betreft de burgemeester hoeft ook niet haantje de voorste te zijn maar dood zwijgen is wat anders.

  • Onderwijswethouders in Groningen waren altijd al zwakzinnig. De schuld ligt bij de raad en de echte boeven zitten en zaten bij OCSW.

    Een groot deel van het tuig en de vriendjes zijn nu over naar o2g2 waar ze verder kunnen parisiteren op de scholen terwijl hun vriendjes dure contracten kunnen blijven toespelen. Artikelen hierover lees je gewoon in de krant. Geld verdwijnt naar buiten de scholen! Vreemd dat dit nu niet boven komt drijven in het rapport.

Recente berichten

Herfstweer blijft nog eventjes in de kast

Het mooie weer blijft de komende dagen hangen, want de temperatuur zal overdag niet onder…

3 uur geleden

Clublegende Erik Nevland keert terug naar Euroborg voor oefenwedstrijd tegen FC Groningen

Clublegende Erik Nevland keert terug naar stadion Euroborg. En niet zo maar, want de Noor…

6 uur geleden

Wat vinden Groningers echt belangrijk? | OOG Thermometer

Een 6,9 voor veiligheid. Een 7,5 voor geluk. En 7,7 voor hun woning. Op deze…

6 uur geleden

Beide gewonden van schietpartij De Kring ingesloten voor verhoor

De politie heeft details bekend gemaakt van de twee verdachten die woensdagavond werden aangehouden vanwege…

7 uur geleden

Kledingbank Maxima heeft tekort aan jassen voor mannen

Kledingbank Maxima geeft kleding weg aan mensen met een laag inkomen of met een uitkering.…

9 uur geleden

Stadsbestuur baalt van kabinetsplannen

Het Groninger stadsbestuur baalt van de plannen van het kabinet zoals die in het regeerakkoord…

10 uur geleden