Categorieën: Nieuws

PvdA wil dieseltreinen afschaffen

De statenfractie van de PvdA wil de dieseltreinen in Groningen vervangen door elektrische treinen. De fractie wil dat Gedeputeerde Staten hierover met ProRail gaat praten.

Per 1 januari wordt de belastingsubsidie op rode diesel afgeschaft. Als gevolg daarvan wordt de accijns verhoogd, waardoor rode diesel even duur wordt als normale diesel. De PvdA vindt dat een goed plan: diesel is vervuilend en er zijn schonere en duurzame alternatieven voor beschikbaar.

De partij hoopt dat hierdoor het noordelijke spoortransport overgaat op elektriciteit. Dat is hard nodig, want het noorden loopt in dit opzicht achter op de rest van het land.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • dit gaat wel om een gigantische investering, waarbij de vraag gesteld moet worden of er geen andere prioriteiten zijn. belangrijk lijkt me wel de noordelijke ring te sluiten door de lijn Groningen - Leeuwarden te elektrificeren. Dan kunnen de intercities doorrijden en is de verbinding van beide steden met de rest van Nederland minder kwetsbaar. Wellicht zou ook de rest van de verbinding tussen Harlingen en Hamburg geëlektrificeerd kunnen worden om de ontsluiting van Noord-Nederland te verbeteren. Maar in het algemeen zou ik eerder prioriteit geven aan het aansluiten van Drachten op het spoornet en de verbinding tussen Heerenveen, Emmeloord en Lelystad realiseren.

    • Hierboven worden we niet volledig geciteerd. We willen kijken wat we kunnen bereiken op het gebied van elektrificatie over een een aantal jaren, nu willen we eerst proberen of we niet kunnen overschakelen op vloeibaar aardgas als brandstof voor de trein motoren op de niet geëlektrificeerde lijnen in het noorden.

      De gedachte over de de lijn Groningen drachten Lelystad is is een interessante, maar helaas heeft deze geen schijn van kans de eerste tientallen jaren. Elektrificatie van noordelijke spoorlijnen is een goed idee, maar is nu ook vanwege de kosten niet in één keer te realiseren, we denken na over een stappenplan in die richting.
      Het grootste knelpunt op het spoor met Holland ligt rond Zwolle en het gedeelte tussen Zwolle en Meppel. Daar vraagt de PvdA in het noorden veel aandacht voor.
      U spreekt over gigantische kosten, dat ligt anders omdat wij in eerste instantie denken over overschakeling op vloeibaar aardgas voor treinen. Ik Denk dat dat niet zo vreselijk duur zou moeten zijn. Vrachtwagens schakelen er ook al op over en in Amerika is het al op vrij grote schaal in het wegtransport in gebruik.

      • inderdaad, met de Hanzelijn is het grootste knelpunt tussen Noord-Nederland en de rest van de wereld eerder vergroot dan verkleind. juist daarom is het afzien van de Zuiderzeelijn een dramatische vergissing geweest.

        overgaan van diesel op gas is op korte termijn allicht milieutechnisch een verbetering, maar ik ben onvoldoende tehnisch onderlegd om te beoordelen of dit mogelijk is en hoe hoog de kosten zijn. en ik realiseer me dat de voorraden gas ook allesbehalve oneindig zijn en dat ook gasverbruik bijdraagt aan het broeikaseffect.

  • Wij mogen in dit dunbevolkte probleemgebied al lang blij zijn dat deze lijntjes nog bestaan. Het enige alternatief is voorlopig de bus. Over enkele jaren zal waterstof dusdanig veilig en efficient gecomprimeerd kunnen worden dat treinen op deze energiebron rendabel electrisch kunnen worden ssngedreven.

  • Waterstof als energiedrager wordt al jaren als de kans voor de toekomst gezien, maar echt opschieten doet het nog niet.
    Bij het maken van waterstof komt ook een hoop warmte vrij en bij het weer maken van stroom uit waterstof en zuurstofgebeurt dat nog een keer. Als die warmte nuttig kan worden gebruikt is daar niets mis mee, maar vaak is het gewoon verlies. Dat neemt niet weg dat we het wel als mogelijkheid moeten blijven beschouen, maar vooral ook andere vormen van opslag van stroom moeten onderzoeken. Voor opslag van stroom voor niet te lange tijd kan ook geddacht worden aan vliegwielen. Remenergie van binnekomende treinen zou daar in sommige gevallen mee kunnen worden bewaard voor iets later vertrekkende treinen.

Recente berichten

‘Zondag kans op een bui, komende week buien en lagere temperaturen’

De meteorologische herfst begon vorige week en lijkt komende week ook zichtbaar te worden in…

2 uur geleden

Districtsbeker: Diverse Groninger clubs dicht bij volgende ronde

Diverse Groninger clubs uit de derde klasse en lager staan na twee wedstrijden op het…

3 uur geleden

Politie neemt drugs in beslag in Kleine Haddingestraat

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een hoeveelheid drugs in beslaggenomen…

5 uur geleden

Fiera de Vries uit Stad wint kaatswedstrijd in Marsum

Fiera de Vries van kaatsvereniging Wezon De Sterke Earm uit Stad heeft zaterdag de kaatswedstrijd…

5 uur geleden

Beker: PKC’83 eenvoudig naar winst, ON verrassend onderuit

Eersteklasser PKC'83 had zaterdagmiddag weinig problemen met Marum in de tweede ronde van de poulefase…

8 uur geleden

Baby speelt met autosleutels en sluit zichzelf op

Dat het werk van een politieagent afwisselend kan zijn, bleek zaterdagmiddag maar weer eens. Een…

9 uur geleden