Raad neemt ‘motie van spijt’ aan

nieuws

Na het keiharde rapport over de verzelfstandiging van het openbaar onderwijs in de stad komt de Groningse gemeenteraad met een motie van ‘spijt’. Bij de verzelfstandiging ven het openbaar onderwijs maakten College van B&W, de raad en de ambtenaren grote fouten. Het onderwijs kreeg te weinig geld mee, alle betrokkenen maakten fouten. De raad wil het pasbenoemde college van B&W niet nu al laten vallen. Bovendien zijn de verantwoordelijke wethouders al, om andere redenen, opgestapt.

De raad steekt met het woord spijt ook de hand de hand in eigen boezem. Het college, de gemeenteraad en ambtenaren hebben grote fouten gemaakt. “Ik schaam me dat ik hiervan deel heb uitgemaakt”, zei Paul de Rook (D66). En Anna Kuik van het CDA zei: “Als het vorige college er nog had gezeten was het vandaag gevallen”. Een motie van de Stadspartij om, alsnog Jaques Wallage te horen haalde het niet.

De belofte in het collegeakkoord dat “Cultuurverandering” speerpunt in het collegebeleid is, is voor de raad voldoende. Het college moet voor 1 april met concrete voostellen komen volgens de “motie van spijt” die door alle fracties werd gesteund behalve de SP.