De goede voorzieningen op het gebied van zorg en opvang bij problemen leiden in de stad Groningen niet tot minder zelfmoorden. Dat concludeert de GGD die onderzoek heeft gedaan naar het relatief hoge aantal zelfmoorden in de gemeente.
Groningen voert al jaren de landelijke lijst aan als het gaat om zelfmoorden. Die komen relatief het vaakst voor bij mannelijke Stadjers van 80 jaar en ouder, gevolgd door de leeftijdsgroep 50 tot 65 jaar. Bij vrouwelijke Stadjers ligt het aantal zelfmoorden op het landelijk gemiddelde.
Volgens de GGD zijn de cijfers grotendeels te verklaren omdat er relatief veel oudere, alleenstaande mannen wonen, waarbij het risico op vereenzaming groot is. Andere risicofactoren zijn psychische problemen, alcoholgebruik, verslaving en werkeloosheid. Ook deze groepen komen in de stad veel voor, niet in de laatste plaats omdat de opvang en begeleiding hier goed is.
De GGD heeft het onderzoek uitgevoerd op verzoek van de gemeente, die wilde weten of het gemeentelijk beleid aangepast zou moeten worden om het aantal zelfmoorden terug te dringen. Omdat de oorzaken voor zelfmoord complex zijn, ziet de GGD hiervoor geen mogelijkheden. Wel is het van belang dat de gemeente zogenoemde kwetsbare groepen blijft ondersteunen, bijvoorbeeld via WMO- en het armoedebeleid.
De gemeente is vanaf vandaag begonnen met het sluiten of tijdelijk verwijderen van prullenbakken en…
Het bestuur van WerkenMetZorg is opgelucht, want de gemeente Groningen gaat de organisatie waarschijnlijk steunen.…
Volgende week, op tweede kerstdag, organiseren Dagmar Slump en Anna Smits voor het derde jaar…
Een 25-jarige man uit Groningen is veroordeeld tot veertig maanden celstraf wegens meermalen poging tot…
Bij een aanrijding donderdagmiddag rond 13.45 uur op de westelijke ringweg zijn één of meerdere…
In een woning aan de Griffeweg heeft deze donderdagmiddag een gewapende overval plaatsgevonden. Daarbij is…
Bekijk reacties
ZONDER WOORDEN..
https://plus.google.com/u/0/photos/117975877332696194256/albums/5818780415661104689