Professor Arie Dijkstra van de Rijksuniversiteit Groningen doet onderzoek naar het nut van het tonen van confronterende foto’s op rookwaar. Als het aan het kabinet ligt komen er op pakjes sigaretten en shag en op doosjes sigaren afschrikwekkende foto’s te staan.
Het gaat om foto’s van ernstige ziektes zoals long- en keelkanker. “Het kan effect hebben op een deel van de mensen maar eigelijk alleen in combinatie met andere maatregelen”, aldus Dijkstra.
Sigarenboer Robert Heikoop heeft een sigarettenwinkel aan het A-Kerhof. Volgens hem is het belachelijk dat de overheid ranzige plaatjes op zijn handelswaar verplicht wil stellen.
Het kabinet verwacht overigens dat het nog geruime tijd zal duren tot de afbeeldingen daadwerkelijk op de pakjes staan.
Op de Meerweg tussen Haren en Paterswolde heeft een automobiliste maandagmiddag een lantaarnpaal uit de…
Coöperatie Dichtbij organiseert komende maandag een speciale oliebollenactie voor het goede doel: Stichting Present Groningen.…
De verlichting van de Martinitoren gaat maandagavond al aan. Dat meldt Harry de Lange, initiatiefnemer…
De FC Groningen-supporter die zaterdagavond tijdens de wedstrijd tegen Heracles Almelo door een plexiglas plaat…
De kerstmarkt aan de Papiermolenlaan van afgelopen vrijdagmiddag en -avond was een groot succes, aldus…
In een coffeeshop in de binnenstad van Groningen is in de nacht van zondag op…
Bekijk reacties
Verschrikkelijk!
& naar wat voor ranzige foto's moeten de verkopers van het tabak & sigaretten dan wel niet naar kijken.
Een belachelijk idee!
Echte rokers blijven rokers!
En wat is de volgende stap, foto's van ernstige ongelukken na drankgebruik op flessen drank ? Ik rook zelf niet maar ik denk niet dat rokers zich hier wat van aantrekken. Die kopen gewoon een hoesje om het pakje om de plaatjes niet te zien. En na een tijdje ontstaat er gewenning. Het is een product dat ook gewoon in de supermarkt verkocht wordt. Al die heftige plaatjes lijkt me ook niet fijn voor kleine kinderen die langs er langs lopen.
Het is toch raar dat geleerden niet van elkaar weten wat ze er over zeggen, in Maastricht is er onderzoek gedaan De onderzoekers Gjalt-Jorn Peters, Rob Ruiter en Gerjo Kok van de Universiteit Maastricht waarschuwden er in augustus vorig jaar al voor: angstaanjagende foto's op pakjes sigaretten helpen niets. Sterker nog: de horrorplaatjes zullen in veel gevallen juist een tegenovergesteld effect hebben: sommige mensen gaan er zelfs meer door roken. De bevindingen van het Maastrichtse drietal werden gepubliceerd in een vooraanstaand vaktijdschrift, maar Den Haag slaat de waarschuwingen in de wind.
In Belgie waren ze al in 2005 met het verplichten van plaatsen op de pakjes,doch toen bleek dat rokers niet vatbaar waren voor de plaatjes, hebben ze besloten dit experiment weer te beeindigen en zich te richten op een positieve benadering van rokers. De Groningse geleerde had beter moeten rechercheren en het geld voor het onderzoek had beter besteed kunnen worden. Jammer dat de Uni zo slecht werk heeft ondersteund