“Respect en hulde voor Koningin Beatrix”

In politiek Groningen is maandagavond niet verbaasd gereageerd op het nieuws dat Koningin Beatrix op dinsdag 30 april afstand doet van de troon. Politici roemen wel de manier waarop de Koningin het nieuws bracht.

VVD
“De toespraak van Koningin Beatrix kwam niet echt als een verrassing”, zegt wethouder Joost van Keulen. “De manier waarop ze het bracht was erg mooi, en heeft ze ook erg waardig gedaan. Ook op een manier zoals we haar eigenlijk kennen: zakelijk en ontzettend betrokken.”

“Ik ben er vanavond speciaal thuis even voor gaan zitten en ik vond het toch wel een beetje lichtelijk emotioneel. Want vergeet niet dit is echt het einde van een tijdperk. Ik weet niet anders als dat Koningin Beatrix onze koningin is, en dat gaat nu veranderen. Overigens ook alle lof voor premier Rutte die een hele mooie reactie optekende.”

ChristenUnie
“Ik heb groot respect voor de Koningin”, vertelt fractievoorzitter Inge Jongman van de ChristenUnie. “Eigenlijk passen op een avond als deze twee woorden: hulde en respect. Hulde vanwege de manier waarop ze het nieuws wereldkundig maakte maar ook vanwege de manier waarop ze haar ambt heeft uitgeoefend.”

“Respect heb ik voor de Koningin vanwege de moeilijke momenten die ze tijdens haar ambt heeft meegemaakt, en waar ze niet voor weggelopen is. Denk aan de vuurwerkramp in Enschede, de Bijlmerramp, maar ook het ongeluk vorig jaar met haar zoon prins Friso.”

Jongman vertelt dat ze de toespraak maandagavond vanachter een laptop in het Stadhuis heeft gevolgd. “En ik moest toch wel een traantje wegpinken. Dit zijn van die mijlpalen in de geschiedenis. In 1980 was ik er ook bij en kan ik me herinneren dat mijn vader toen een dia maakte van dat moment. Toen was het bijzonder, en nu ook.”