Martini Ziekenhuis publiceert gedetailleerde sterftecijfers

Het Martini Ziekenhuis heeft als één van de weinige ziekenhuizen in Nederland de sterftecijfers per aandoening openbaar gemaakt. De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie is blij met de openheid.

Het Groningse ziekenhuis kwam met de cijfers op de proppen op verzoek van RTL Nieuws. Het nieuwsprogramma schreef 93 ziekenhuizen aan om de sterftecijfers per aandoening bekend te maken, maar slechts zes ziekenhuizen gaven hier gehoor aan.

Het Martini Ziekenhuis noemt het belangrijk dat de cijfers naar buiten worden gebracht. Voor patiënten heeft het een meerwaarde, maar ook voor de zelfreflectie is het belangrijk. Voorzitter Hans Feenstra van de Raad van Toezicht is niet bang voor een averechts effect, dat patiënten zullen verdwijnen.

Het UMCG heeft besloten om de sterftecijfers per aandoening niet bekend te maken. Dit omdat het volgens het UMCG niet representatief is voor de kwaliteit en de veiligheid in een ziekenhuis. Daarnaast is er nogal wat twijfel over de zorgzwaarte van de vele complexe patiënten die in het UMCG behandeld worden, en of die wel op de juiste manier worden meegewogen.

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie erkent dat het systeem nog niet vlekkeloos is, maar dat het wel steeds beter gaat. Dat ziekenhuizen openheid geven over de sterftecijfers per aandoening juicht de Federatie toe, omdat op die manier een goed en duidelijk inzicht gegeven kan worden.