Het Martini Ziekenhuis heeft als één van de weinige ziekenhuizen in Nederland de sterftecijfers per aandoening openbaar gemaakt. De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie is blij met de openheid.
Het Groningse ziekenhuis kwam met de cijfers op de proppen op verzoek van RTL Nieuws. Het nieuwsprogramma schreef 93 ziekenhuizen aan om de sterftecijfers per aandoening bekend te maken, maar slechts zes ziekenhuizen gaven hier gehoor aan.
Het Martini Ziekenhuis noemt het belangrijk dat de cijfers naar buiten worden gebracht. Voor patiënten heeft het een meerwaarde, maar ook voor de zelfreflectie is het belangrijk. Voorzitter Hans Feenstra van de Raad van Toezicht is niet bang voor een averechts effect, dat patiënten zullen verdwijnen.
Het UMCG heeft besloten om de sterftecijfers per aandoening niet bekend te maken. Dit omdat het volgens het UMCG niet representatief is voor de kwaliteit en de veiligheid in een ziekenhuis. Daarnaast is er nogal wat twijfel over de zorgzwaarte van de vele complexe patiënten die in het UMCG behandeld worden, en of die wel op de juiste manier worden meegewogen.
De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie erkent dat het systeem nog niet vlekkeloos is, maar dat het wel steeds beter gaat. Dat ziekenhuizen openheid geven over de sterftecijfers per aandoening juicht de Federatie toe, omdat op die manier een goed en duidelijk inzicht gegeven kan worden.
Be Quick 1887 verloor zondagmiddag voor het eerst dit seizoen in de eerste klasse H.…
De fractie van D66 in de gemeenteraad noemt het erg goed nieuws dat er een…
In de Akerk vindt komende vrijdag 29 november een benefietconcert plaats waarbij er geld wordt…
Treinreizigers tussen Groningen en Winschoten, Veendam en Assen moeten in ieder geval tot dinsdagochtend 02.00…
Sinterklaas en zijn pieten zijn zaterdag ook in Thesinge gearriveerd. Volgens Anita van der Veen…
De ijshockeyers van GIJS hebben zaterdagavond met 10-3 gewonnen van Smoke Eaters uit Geleen. Vijf…
Bekijk reacties
Zo kan men eindelijk zien,wat voor risico het rechtzetten van een jubelteen kan hebben
persoonlijk hou ik er niet zo van,om alles in detail te weten
ben al huiverig als ik op bezoek ga ,bij iemand in het ziekenhuis
Ben toch ook wel benieuwd wat voor risico ik daarbij loop?
Ik wil liever weten hoeveel ervaring ze met een bepaalde operatie/behandeling hebben en de hoeveelheid complicaties / geslaagde operaties.
Want wat zegt een sterftecijfer nou, het hangt toch ook van de conditie van de patiënt af. Als het UMCG de wat complexere gevallen behandelt heb je ook meer kans op overlijden.
Bovendien hebben sommige patiënten die uitbehandeld zijn misschien de keuze om thuis of in een hospitium hun levenseinde af te wachten. Dan sterven ze dus niet in het ziekenhuis.
Met de verzekeraars die contracten sluiten met bepaalde ziekenhuizen heb je als patiënt sowieso steeds minder keuze.