Categorieën: Nieuws

Rehwinkel: ik duik niet zo gauw weg

Burgemeester Rehwinkel is verbolgen over de aanhoudende kritiek op zijn rol en die van de gemeente tijdens Project X in Haren: “De beeldvorming is niet altijd correct. Ik duik niet zo gauw weg. De gemeente heeft het echt niet laten afweten.” Dat zegt hij voor OOG Radio.

Volgens de burgemeester is veel kritiek niet op feiten gebaseerd: “Het is soms mooi om in de krant te staan, maar het is het allermooiste als je de feiten ook kent. Als dat niet altijd het geval is, dan is dat hier niet behulpzaam.” Dat geldt ook voor de kritiek dat Rehwinkel op de avond van de rellen wilde dat de bussen die van Haren naar Groningen zouden rijden, op de aanwezigheid van relschoppers werden gecontroleerd. “U moet zich voorstellen wat ik te horen had gekregen als hier in Groningen ook rellen waren uitgebroken.”

Rehwinkel sluit niet uit dat hij uitleg komt geven in de Harense gemeenteraad, zoals de VVD in Haren dat wil. “Ik begrijp goed dat men het debat daar uiteindelijk niet heeft gevoerd en dat men mede om die reden mijn kant uit kijkt. Als ik van dienst kan zijn dan doe ik dat, maar dan moet ik dat wel eerst met mijn eigen gemeeteraad af kunnen stemmen.”

Het volledige interview is vrijdagmiddag te horen in het programma OOG Forum en hieronder terug te luisteren.

André Huitenga

Bekijk reacties

  • Wat betreft de alarmfases GRIP 3 en 4: zie mijn reacties van gisteren in de GIC:

    http://www.gic.nl/nieuws/rehwinkel-herkent-zich-niet-in-kritiek-commissie-cohen

    Als de Veiligheidsregio Groningen pas echt in actie komt bij alarmfase GRIP 4, dan had de burgemeester van Groningen mede kunnen bevorderen dat deze alarmfase in werking werd gesteld. Toch? Samen met de stad-Groninger ambtenaren in Haren.

    Bovendien: reeds voordat de rellen in Haren uitbraken, had het in preventief-bestuurlijk opzicht duidelijk kunnen zijn dat deze openbare orde-problematiek van bovengemeentelijke - c.q. regionale aard was. Ik verwijs naar het optreden van de loco-burgemeester van Groningen inzake het treinvervoer naar Groningen vanaf het NS-station in Haren.

    Die Stad-Groninger ambtenaren in Haren vallen onder de verantwoordelijkheid van de gemeente Groningen. Ergo: van het college van B&W en de burgemeester van Groningen (als bestuursorganen).

    Hoe was het gesteld met de beleidsafstemming in en met Haren? Of was er beleidsinterferentie (strijdigheid van beleid) met de Veiligheidsregio Groningen? Ik denk met name aan de inzet van de Mobiele Eenheid.

    Wie neemt bij een zeer waarschijnlijke regionale crisis het voortouw of het initiatief? Heeft de voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen bij een bovengemeentelijke beleidsturbulentie ook een eigen verantwoordelijkheid?

  • Peter moet gewoon zijn verantwoordelijkheid nemen. In dit geval betekent dat opstappen.

  • Gemeenteraad en wethouders waren in de aanloop van project-X alleen bezig met het wippen van de D66 wethouder. En Rehwinkel lijkt alleen maar bezig met het promoten van zichzelf. Daar kan hij geen andere bezigheden bij hebben. Wie heeft overigens zijn dure NRC advertentie om Max vd Berg af te vallen, betaald? Een bizarre actie.

  • Wat verder heel interessant is: waarom had de Veiligheidsregio Groningen (inclusief de burgemeester van Groningen als bewaker van de openbare orde in onze stad) op de bewuste reldag in Haren niet extra ME’ers achter de hand? De Veiligheidsregio Groningen kon volgens Rehwinkel pas in actie komen bij alarmfase GRIP 4 in Haren, maar die hele week van het Facebookverkeer maakte duidelijk dat het in Haren e.o. (dus regionaal en bovengemeentelijk!!!) uit de hand kon lopen. Het gonsde meerdere dagen van de geruchten dat velen naar Haren zouden komen (met name via het NS-spoor). Waarom zijn er dan niet extra ME’ers achter de hand gehouden c.q. opgeroepen? Op initiatief van Rehwinkel in en na goed overleg met de burgemeester van Haren (die nota bene beleidsondersteuning had gekregen van de burgemeester van Groningen).

    Rehwinkel had drie posities in dit Project X-dossier:
    1. voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen;
    2. burgemeester van Groningen;
    3. namens het college van B&W en de burgemeester van Groningen uitlener van Stad-Groninger ambtenaren aan de gemeente Haren c.q. de burgemeester van Haren.

    • Kees.

      als voorzitter van de veiligheidsregio had Rehwinkel geen formele rol. De veiligheidsregio komt in actie bij gemeentegrensoverschrijdende rampen. Hiervoor moet eerst een verzoek komen van de betreffende burgemeester. In dit geval Bats. Omdat het hier een lokaal openbare ordeprobleem betrof was grip 4 niet nodig en niet effectief. GRIP is een rampenstructuur waarbij alle hulpdiensten, politie, brandweer en ambulances van boven gecoördineerd worden om ze effectief in te kunnen zetten. Aangezien het hier alleen om openbare orde ging, had Grip helemaal niet gebruikt moeten worden. Het was een politiezaak die met plaatselijke verordeningen had moeten worden opgelost.

      Als burgemeester van Groningen heeft Rehwinkel er voor gezorgd dat er geen hooligans verplaatst werden naar de Grote Markt. Hiermee zou je immers de brandhaard gaan uitzaaien en wordt het veel moeilijker om hem te beheersen. Dat was een verstandige beslissing, al kwam hij Haren niet goed uit. Maar die hadden het zelf al in het honderd laten lopen.

      Het College heeft Haren ondersteuning geboden met mankracht en materieel, zoals een goede buur betaamt. Daar is dus niets op aan te merken.

      Alle betogen om er toch Grip 4 van te maken zijn niet gebaseerd op de reële situatie in haren, maar uitsluitend op een behoefte het geheel bij Rehwinkel in de schoenen te schuiven. Naar die conclusie wordt door bepaalde mensen toegeredeneneerd. Het maakt niet uit of Rehwinkel zijn werk goed heeft gedaan, Hij moet schuldig zijn want het is een slechte Burgemeester. Puur een emotionele motivering voor de weergave van de realiteit.

  • @Marc: wat heb jij toch met Peter Rehwinkel?
    Ben je voorzitter van zijn fanclub o.i.d.?
    Beetje vermoeiend dat je het tot in den treure voor hem blijft opnemen.

    • Om dat iemand het moet doen Pieter. Die man wordt ten onrechte keer op keer fout neergezet. Ik vind het juist vermoeiend dat mensen keer op keer leugens lopen te verspreiden.

  • Dag Marc,

    De Project-X-rellen in Haren waren van te voren te kenschetsen als een bovengemeentelijke - of regionale ramp. Grensoverschrijdend van aard dus. Dat is achteraf zonneklaar gebleken. Toch?

    Weet je op basis waarvan de gemeente Groningen c.q. de Veiligheidsregio Groningen assistentie aan de gemeente Haren heeft verleend? Formeel op basis van alarmfase GRIP 3. Maar dat was niet voldoende. Er waren onder meer te weinig ME'ers bij het NS-station in Haren. De rest weet je...

    • Kees waar baseer je dat op? Want het is eenvoudigweg niet waar. Ik begin nu toch echt aan je verstandelijke vermogens te twijfelen.
      Ik ga morgen op de heuvel in Tilburg rellen schoppen oehoeoeoehoe GRIP 4 !!!!!!! bel de marine!

      Het was geen GRIP-4 situatie geen GRIP-3 situatie, het hele GRIPdraaiboek had in de kast moeten blijven liggen. Alleen de Flyer GRIP wanneer wel wanneer niet had even doorgelezen moeten worden.

  • Burgemeester Bats had de alarmfase opgeschaald naar GRIP 3. Burgemeester Rehwinkel verwees in het OOG-Radio-interview naar GRIP 4, dat helaas niet is toegepast. Ondanks Stad-Groninger ambtenaren, die de gemeente Haren adviseerden, etc. In de barre praktijk werd gewerkt met de GRIP-scenario's. Waarvan akte. Dat de Commissie Cohen hierover relativerend schrijft, is een andere zaak. Zie verder het DvhN van 9 maart 2013. Het gaat over regelgeving van de Veiligheidsregio Groningen.

  • Ter informatie inzake de Veiligheidsregio Groningen in 2012:

    http://www.crisismanagementgroningen.nl/node/44

    Grip 3: http://www.crisismanagementgroningen.nl/node/47

    Grip 4: http://www.crisismanagementgroningen.nl/node/48

    Citaat alarmfase Grip 4:

    “De effecten van het incident overschrijden de gemeentegrens, of er zijn meerdere gemeenten bij betrokken. Dit vraagt om afstemming tussen de verschillende gemeenten. Naast het OT en het CoPI zijn meerdere gemeentelijke beleidsteams bij het incident betrokken. De bestuurlijke afstemming geschiedt daarom in het Regionaal Beleidsteam (RBT). Dit team staat onder leiding van de voorzitter van Veiligheidsregio Groningen, dhr. P. Rehwinkel, burgemeester van Groningen, en is gehuisvest op de brandweerkazerne aan de Sontweg te Groningen.

    Kenmerken
    Volledige opschaling op bovengemeentelijk niveau
    Langdurige bestrijding
    Ernstige gevolgen voor de bevolking
    Forse materiële schade
    Mogelijk veel doden en gewonden
    Coördinatie tussen gemeenten

    Teams
    Commando Plaats Incident (CoPI)
    Operationeel Team (OT)
    Gemeentelijke Beleidsteams (GBT’s)
    Regionaal Beleidsteam (RBT)

    Leiding
    GBT’s: Burgemeesters (opperbevel)
    RBT: Coördinerend burgemeester (met ingang van 1 oktober 2010)

    Voorinformatie
    Burgemeesters aangrenzende gemeenten
    Commissaris van de Koningin
    Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
    Dijkgraaf”
    Einde citaat.

    Beleidsontwikkeling & Planvorming:
    http://www.crisismanagementgroningen.nl/node/80

  • Juist en bekijk nou eens wat GRIP4 inhoudt. Het zou volledige overkill zijn in Haren. Wat Cohen ook bevestigt. Maar het rapport Cohen doet kennelijk niet terzake.

  • Uit de antwoorden van burgemeester Rehwinkel op de SP-vragen blijkt ten volle dat de gemeente Groningen zich met de komende rellen in Haren bemoeid heeft. Hierin zit het "gemeentegrensoverschrijdende" karakter van de Project X-rellen. Qua oorzaak en qua effect. Niet alleen vanuit de gemeente Groningen, maar ook vanuit de regio. Zelfs bovenprovinciaal! Het rapport van de Commissie Cohen bevestigt dit beeld.

    • Het rapport van Cohen zegt ook dat Grip 4 niet van toepassing is en dat Rehwinkel als hoofd van de Veiligheidsregio geen formele rol te spelen had. Niet feitjes shoppen om je eigen mening die nergens op slaat te onderbouwen. Dan moet je ook gewoon het rapport onderschrijven Kees.

Recente berichten

Opluchting bij WerkenMetZorg

Het bestuur van WerkenMetZorg is opgelucht, want de gemeente Groningen gaat de organisatie waarschijnlijk steunen.…

15 minuten geleden

Dagmar en Anna organiseren kerstdiner voor eenzame mensen

Volgende week, op tweede kerstdag, organiseren Dagmar Slump en Anna Smits voor het derde jaar…

2 uur geleden

Veertig maanden cel wegens meermalen poging tot doodslag

Een 25-jarige man uit Groningen is veroordeeld tot veertig maanden celstraf wegens meermalen poging tot…

3 uur geleden

Aanrijding met gewonde(n) op westelijke ringweg

Bij een aanrijding donderdagmiddag rond 13.45 uur op de westelijke ringweg zijn één of meerdere…

3 uur geleden

Meldplicht voor toeristische verhuur van woningen

Woningeigenaren moeten vanaf 1 januari verplicht melden wanneer en voor hoeveel nachten hun woning aan…

5 uur geleden

RUG op derde plek in Keuzegids Universiteiten

De RUG staat in de Keuzegids Universiteiten 2025 op de derde plek van beste brede…

6 uur geleden