Volgens de gemeente wordt het hoog tijd om spelregels af te spreken voor warmte-koudeopslag in Groningen. Maandelijks wordt er één nieuw systeem in gebruik genomen. Er zijn op dit moment 32 systemen actief of in ontwikkeling.
Warmte-koudeopslag is een methode om warm water uit de grond op te pompen om daarmee gebouwen te verwarmen. Het afgekoelde water wordt dat teruggepompt. Omgekeerd kan het systeem ook worden gebruikt om koud water op te pompen om een gebouw te koelen. Op dit moment gebruiken met name grote gebouwen bijvoorbeeld het Europapark deze methode, maar ook particulieren.
Als er geen regels worden opgesteld, dan vreest het stadsbestuur dat bij elkaar in de buurt liggende systemen elkaar negatief beïnvloeden. Om dit te voorkomen moeten er snel spelregels komen over de plaats, de afwerking van het systeem, onderhoud, beheer en aansprakelijkheid.
De sneeuwchaos van donderdagavond heeft gezorgd voor bijzondere oplossingen. Op filmpjes, die zaterdag online werden…
Zo'n vierhonderd mbo- en hbo-studenten hebben afgelopen week meegedaan aan de Gezondheidschallenge Health Noord. Tijdens…
In een paginagrote advertentie zaterdag in de Volkskrant en in De Telegraaf roepen verschillende instellingen…
Jenning de Boo is zaterdag tweede geworden op de 1.000 meter in Nagano. De afstand…
Zaterdag werd Sinterklaas al begroet in het centrum van Groningen en in Hoogkerk. Maar de…
De gemeente Groningen gaat zich samen met verschillende organisaties inzetten om de bedreigde plant waterdrieblad…
Bekijk reacties
De regels voor het toepassen van warmte- en koudeopslag zijn vastgelegd in de waterwet, dit jaar komt daar een AMVB bodemenergie bij waarin ook voor kleine WKO's en gesloten systemen(zgn bodemwarmtewisselaars) een wettelijk kader wordt toegepast.
De spelregels zijn er dus al, nu alleen nog de handhaving!