Volgens de gemeente wordt het hoog tijd om spelregels af te spreken voor warmte-koudeopslag in Groningen. Maandelijks wordt er één nieuw systeem in gebruik genomen. Er zijn op dit moment 32 systemen actief of in ontwikkeling.
Warmte-koudeopslag is een methode om warm water uit de grond op te pompen om daarmee gebouwen te verwarmen. Het afgekoelde water wordt dat teruggepompt. Omgekeerd kan het systeem ook worden gebruikt om koud water op te pompen om een gebouw te koelen. Op dit moment gebruiken met name grote gebouwen bijvoorbeeld het Europapark deze methode, maar ook particulieren.
Als er geen regels worden opgesteld, dan vreest het stadsbestuur dat bij elkaar in de buurt liggende systemen elkaar negatief beïnvloeden. Om dit te voorkomen moeten er snel spelregels komen over de plaats, de afwerking van het systeem, onderhoud, beheer en aansprakelijkheid.
In het programma NOS Gronings gas: toen, nu, straks duikt Winfried Baijens begin december in…
Terra MBO in Groningen heeft sinds afgelopen vrijdag een nieuwe Nederlands Kampioen binnen de gelederen.…
Qbuzz introduceert volgende week maandag buslijn 110, een directe verbinding in de spits tussen Assen…
Een klein appartement of studio kopen in Groningen is relatief prijzig in vergelijking met andere…
Boa’s, burgemeester Koen Schuiling en de (toenmalige) minister waren er niet blij mee, maar een…
Het International Welcome Center North (IWCN) in Groningen viert deze maand zijn 10-jarig bestaan. Ale…
Bekijk reacties
De regels voor het toepassen van warmte- en koudeopslag zijn vastgelegd in de waterwet, dit jaar komt daar een AMVB bodemenergie bij waarin ook voor kleine WKO's en gesloten systemen(zgn bodemwarmtewisselaars) een wettelijk kader wordt toegepast.
De spelregels zijn er dus al, nu alleen nog de handhaving!