Volgens de gemeente wordt het hoog tijd om spelregels af te spreken voor warmte-koudeopslag in Groningen. Maandelijks wordt er één nieuw systeem in gebruik genomen. Er zijn op dit moment 32 systemen actief of in ontwikkeling.
Warmte-koudeopslag is een methode om warm water uit de grond op te pompen om daarmee gebouwen te verwarmen. Het afgekoelde water wordt dat teruggepompt. Omgekeerd kan het systeem ook worden gebruikt om koud water op te pompen om een gebouw te koelen. Op dit moment gebruiken met name grote gebouwen bijvoorbeeld het Europapark deze methode, maar ook particulieren.
Als er geen regels worden opgesteld, dan vreest het stadsbestuur dat bij elkaar in de buurt liggende systemen elkaar negatief beïnvloeden. Om dit te voorkomen moeten er snel spelregels komen over de plaats, de afwerking van het systeem, onderhoud, beheer en aansprakelijkheid.
Een bestelbus heeft zaterdag aan het eind van de middag vlam gevat bij een tankstation…
Het NK Allround en Sprint in Heerenveen lijkt dit weekend bij de mannen een Gronings…
Het nummer ‘Teamleider' van de Groningse punkband Taxitaxi is verkozen tot het Beste Nummer van…
Haast iedere makelaar is actief op Funda of sociale media met foto's of filmpjes, maar…
De Groninger schaatser Chris Huizinga staat na de eerste dag van het NK Allround in…
De verkoop van vuurwerk is deze zaterdag begonnen. In de gemeente Groningen mag ook komende…
Bekijk reacties
De regels voor het toepassen van warmte- en koudeopslag zijn vastgelegd in de waterwet, dit jaar komt daar een AMVB bodemenergie bij waarin ook voor kleine WKO's en gesloten systemen(zgn bodemwarmtewisselaars) een wettelijk kader wordt toegepast.
De spelregels zijn er dus al, nu alleen nog de handhaving!