Foto: flickr.com/photos/rnw/
Op Appélbergen bij Glimmen zijn vrijdag de 34 slachtoffers herdacht die door de Duitse bezetters uit repressaille vermoord werden vanwege de april-mei staking van 1943. Op de herdenking kwamen veel belangstellenden af.
In het voorjaar van 1943 werden de Nederlandse soldaten die in de meidagen van 1940 gevochten hadden, opgeroepen zich te melden voor krijgsgevangenschap in Duitsland. In Nederland werd verbolgen gereageerd en de regering in Londen kwam met een manifest, die uitdraaide op een staking. De bezetter was furieus en sloeg de staking met bloedige hand neer. In het Scholtenhuis (hoofdkwartier SD, red.), maar ook op andere plaatsen in de provincie, werden 34 mensen vermoord die later begraven werden op Appélbergen.
De herdenking vrijdagmiddag vond voor de tiende keer plaats. Behalve een herdenking en een kranslegging waren er toespraken van onder andere burgemeester Peter Rehwinkel (PvdA) en Janny Vlietstra (PvdA), burgemeester van Haren.
Bij Den Andel heeft zaterdagochtend een aardbeving plaatsgevonden. Het dorp ligt bij een gasveld waar…
Treinreizigers tussen Groningen en Zwolle moeten dit weekend rekening houden met een langere reistijd. Door…
Automonteurs, fietsherstellers en autohandelaren in Groningen leggen komende maandag en dinsdag het werk neer. De…
Op het dakterras van een woning aan de Tuinbouwstraat heeft zaterdagochtend korte tijd brand gewoed.…
Dat er geen voetgangerstrap bij de fietsbrug bij de wijk De Hoogte is gerealiseerd komt…
De afgelopen jaren moest Beijum het zonder een grote vrijmarkt stellen op Koningsdag. Dit jaar…
Bekijk reacties
In de tekst staat een behoorlijke fout. In Trimunt zijn 16 mensen op 3 mei gefusilleerd, als represaille voor de april/meistakingen, waaronder de broer van mijn opa en zijn a.s. schoonfamilie. De Duitsers gaven de lichamen niet terug aan de families als een extra afschrikmiddel. De lichamen werden gedumpt in het veenmoeras bij Appèlbergen. Een aantal lichamen zijn na de oorlog teruggevonden en herbegraven in Marum. Een aantal lichamen zijn tot op heden niet terug gevonden. Dit verschil komt ook terug door het tweedelig monument.