Op Appélbergen bij Glimmen zijn vrijdag de 34 slachtoffers herdacht die door de Duitse bezetters uit repressaille vermoord werden vanwege de april-mei staking van 1943. Op de herdenking kwamen veel belangstellenden af.
In het voorjaar van 1943 werden de Nederlandse soldaten die in de meidagen van 1940 gevochten hadden, opgeroepen zich te melden voor krijgsgevangenschap in Duitsland. In Nederland werd verbolgen gereageerd en de regering in Londen kwam met een manifest, die uitdraaide op een staking. De bezetter was furieus en sloeg de staking met bloedige hand neer. In het Scholtenhuis (hoofdkwartier SD, red.), maar ook op andere plaatsen in de provincie, werden 34 mensen vermoord die later begraven werden op Appélbergen.
De herdenking vrijdagmiddag vond voor de tiende keer plaats. Behalve een herdenking en een kranslegging waren er toespraken van onder andere burgemeester Peter Rehwinkel (PvdA) en Janny Vlietstra (PvdA), burgemeester van Haren.
Na de Fietsersbond uit ook het Platform Gerrit Krolbrug, samen met een aantal bewonersorganisaties, grote…
De Doperse Dis is door de ChristenUnie Groningen uitgeroepen tot Barmhartige Samaritaan van het jaar.…
De gemeenteraad van Groningen heeft met grote meerderheid een motie aangenomen waarin het kabinet wordt…
FC Groningen heeft woensdagavond verloren van AZ in het AFAS stadion in Alkmaar. De Groningers…
Een gratis lading grofvuil wegbrengen met een (elektrische) bakfiets blijft formeel gelijk aan een lading…
Het huidige busstation in Groningen moet na de verplaatsing van de bussen naar de zuidkant…
Bekijk reacties
In de tekst staat een behoorlijke fout. In Trimunt zijn 16 mensen op 3 mei gefusilleerd, als represaille voor de april/meistakingen, waaronder de broer van mijn opa en zijn a.s. schoonfamilie. De Duitsers gaven de lichamen niet terug aan de families als een extra afschrikmiddel. De lichamen werden gedumpt in het veenmoeras bij Appèlbergen. Een aantal lichamen zijn na de oorlog teruggevonden en herbegraven in Marum. Een aantal lichamen zijn tot op heden niet terug gevonden. Dit verschil komt ook terug door het tweedelig monument.