“De stampende beats uit het Stadspark moeten stoppen”

Ze zijn er helemaal klaar mee, de buurtbewoners uit de wijken rondom het Stadspark. Na afgelopen zaterdag urenlang overlast te hebben gehad van een dancefeest is de maat vol en moet er volgens hen echt iets gebeuren.

“Twaalf uur lang hoorden we de dreunende beats”, vertelt woordvoerder Kora Oldert van het actiecomité Feesten uit Balans. “En een feestje vinden we helemaal prima, maar om na Koninginnedag en Bevrijdingsfestival voor de derde keer in twee weken tijd de trillingen van de zware bass-tonen door je huis te voelen, is teveel van het goede.”

Het bewuste feest van zaterdag was een zogenaamd dancefeest dat op de renbaan werd gehouden. Bij de gemeente zijn na afloop een kleine tweehonderd klachten binnengekomen van bewoners uit onder andere Laanhuizen, de Zeeheldenbuurt, maar ook uit noordelijker gelegen wijken.

Om de problemen op te lossen wil Oldert dat de geluidsnormen aangepast worden, of dat de feesten meer verspreid worden. Maar dat is lastig. “In onze gemeente hebben wij een evenementenbeleid”, vertelt wethouder Jannie Visscher (SP). “Dat evenementenbeleid, waar ook geluidsnormen bij horen, geldt niet voor de drafbaan. De drafbaan is namelijk een inrichting waar een milieuvergunning voor geldt.”

Om de problemen toch op te lossen wil het college voor de zomer met een voorstel komen waarbij het behalve over de toekomst van de drafbaan ook over de geluidsnormen gaat. Dit betekent wel dat festivals die al een vergunning gekregen hebben, gewoon door kunnen gaan.