Categorieën: Nieuws

Stad en provincie eens over verdeling geld

Het stads- en provinciebestuur hebben overeenstemming bereikt over de verdeling van de zogeheten RSP-gelden. Het geld was eerder gereserveerd voor onder andere de Regiotram en de spoorlijn Groningen-Heerenveen. De pot bleek een bron van onmin tussen stad en provincie.

Afgesproken is dat voor de verbetering van het openbaar vervoer in de stad 40 miljoen wordt uitgetrokken. 35 Miljoen wordt gereserveerd voor de aanpak van het Stationsgebied. Verder wordt de openbaar vervoersverbinding tussen Groningen en Leek verbeterd voor 20 miljoen. Dat geld wordt onder andere gestoken in de spoortunnel bij de Paterswoldseweg. Zeven miljoen wordt gestoken in een fietsverbinding tussen beide plaatsen.

Buiten de stad wordt er onder andere geld geïnvesteerd in de N355 naar Zuidhorn (zes miljoen) en de N361 naar Bedum (18 miljoen). Drie miljoen gaat naar het doortrekken van de spoorverbinding van Roodesschool naar Eemshaven en acht miljoen wordt geïnvesteerd in een snellere treinverbinding tussen Groningen en Zwolle. Daarmee moet het baanvak bij Herfte worden verbeterd. Tenslotte wordt er ook geld uitgetrokken voor een snellere treinverbinding naar Bremen en vervanging van de bruggen bij Aduard en Dorkwerd.

Bij de bedragen gaat het telkens om een indicatie. Als Provinciale Staten en gemeenteraad akkoord gaan, zullen de voorstellen verder worden uitgewerkt.

André Huitenga

Bekijk reacties

  • Grappig dat Groningen toch altijd weer opties verzint die niet realiaseerbaar zijn. De Duitsers hebben geen geld, hebben ze het wel dan gaat dat nog steeds naar (oost)Duitsland.

    In eigen land valt een hele grote winst te halen als het spoor van Veendaam naar Stadskanaal / Emmen en dan goed wordt doorgezet naar Almelo. Bij mijn treinreizen hoor ik daar erg veel medetreinreizigers spontaan over beginnen.

    Maar goed ga vooral voor de ideeën om eerst voor Bremen te gaan, maar laat aub de wetgever het recht eens zo inrichten dat bestuurders en hun nazaaten ook voor de financiële schade die ze de maatschapij aanrichten verantwoordelijk kunnen worden gehouden.

    Het enige wat ik verstandig vind in de voorstellen die ik hierboven zie is dat er eindelijk oog is voor NoordWest Groningen. Dat mag ook wel eens gezegd worden ;)

Recente berichten

Drs. Vijfje thuis ruim langs ZVG Cagemax

De zaalvoetbalsters van Drs. Vijfje wonnen vrijdagavond thuis met ruime cijfers van ZVG Cagemax uit…

6 uur geleden

Weekend begint met regen, daarna droger met ruimte voor de zon

Een laatste sparteling van de zomer tegen de herfst zit er komend weekend niet in.…

6 uur geleden

Chauffeur rijdt met lijnbus over gesloten spoorwegovergang in Haren, Qbuzz start onderzoek (update)

Een ogenschijnlijk levensgevaarlijke actie van een buschauffeur in Haren. In een video van een wachtende…

7 uur geleden

Molukkenplantsoen krijgt komende maand een nieuwe inrichting

Een deel van de groenvakken rondom de Hamburgervijver in de Korrewegwijk zijn afgelopen jaar al…

7 uur geleden

Komende week twee grote bubbeltenten op Grote Markt voor waterstofevenement

Vorig jaar stond de kleine versie al eens op de Grote Markt voor Let's Gro.…

8 uur geleden

Bewoners Betonbos verhuizen naar Gideonweg, maar wel ’tegen wil en dank’

De bewoners die nog over zijn in het Betonbos verhuizen naar de Gideonweg. Ze accepteren…

10 uur geleden