Categorieën: Nieuws

Stad tegen strafbaar stellen illegaliteit

Het stadsbestuur is tegen het strafbaar stellen van illegaliteit en keert zich daarbij tegen het wetsvoorstel van staatssecretaris Fred Teeven. Ze noemt het voorstel ‘onnodig stigmatiserend en criminaliserend’.

Het Stadsbestuur sluit zich aan bij het standpunt van de Vereniging van Nederlandse Gemeente (VNG). In een brief aan staatssecretaris Teeven laten zij weten dat het strafbaar stellen van illegaliteit overbodig is en het doel voorbij schiet. Gevreesd wordt dat illegalen hierdoor officiële instanties, maatschappelijke instellingen, scholen voor hun kinderen en de gezondheidszorg gaan mijden.

Het wetsvoorstel wordt in de brief overbodig, onnodig stigmatiserend en criminaliserend genoemd. PvdA-leider Diederik Samson is woensdagavond in Groningen bij een ledenbijeenkomst van zijn partij om het wetsvoorstel te verdedigen. Een grote meerderheid van het PvdA-congres sprak zich echter uit tegen de strafbaarstelling van illegaliteit.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • ze gaan toch echt wel bekijken hoe ze met z'n allen het hondstrouwe kiezerspubliek een zo mooi mgelijk plaatje kunnen voorschotelen. het woordenspectrum is oneindig. wie illegaal is zal ff moeten slikken...

  • Toch vraag ik mij dit dapperre gebaar af, waar haalt men het budget vandaan? Er wordt naar mijn weten hier in Groningen ook stevig bezuinigd.

    En als ik geen middellen heb om voor mezelf een volledige maaltijd te kunnen klaarmaken, dan ga ik toch niet een koffietafel voor de buurt organiseren, omdat dat zo sociaal is?

    Bovenstaande is overigens niet bedoeld om er op populaire wijze mee vandoor te gaan!

  • Het Europese hof heeft het strafbaar stellen van illegalen in 2011 verboden.
    De NL regering; alles waar we geen oplossing voor hebben maken we strafbaar. Te beginnen met een groep mensen die toch geen stemrecht heeft. Geen stemrecht dus ook geen bestaansrecht. Doen we als regering lekker populair om stemmen te winnen, en worden we daarna teruggefloten door Brussel. Kunnen we Brussel de schuld geven.

    Hoezo illegaal, Ik mag toch wel in mijn eigen wereld leven ?? (Loesje)

    • Ja. jij mag gerust in je eigen wereld leven, maar doe dat dan maar in je eigen land.
      LOTJE

    • Wat wil Brussel doen als we niet aan hun opvattingen ons houden? Blauwhelmen op Nederland afsturen? Nee. Ons sancties opleggen?
      Prima, trekken wij de stekker uit het bespottelijke Euro-project. Een project wat op niets anders uit gaat draaien dat Noord-Europa blijvend - en met grote bedragen - voor de improductiviteit van Zuid-Europa gaat opdraaien.

      De Duitsers willen stiekem graag met de Euro onzin stoppen, maar zijn bang voor op "Alleingang"-gebaseerde kritiek die tot isolatie zal leiden.
      Als die Euro opgeblazen is, nemen we in Noord-Europa mooi een door Duitsland georganiseerde munt. Met een naam als Hanzemark of zoiets.

      Voor wie nog steeds bang wordt gemaakt door megalomane veilingmeesters als Pechtold, of de holle zuipschuit Verhofstad, moet even "Bruno de Haas" en "kosten redding Euro" googelen.

      Deze gerespecteerde econoom heeft - ongeveer een jaar geleden - in het Financieel Dagblad een stuk gepubliceerd. Zijn conclusie is dat het behoudt van de Euro, Nederland 1,6 biljoen (!) euro gaat kosten.

      Steekt de aanname (!) - en nauwelijks in het boekje terug te vinden - van een paar honderd euro per Nederlander (per jaar) van Coen Teulings toch redelijk schril bij af.

      Wat wil "Brussel" nog?

      Het succes van Nigel Farage is het zoveelste teken dat "Brussel" gaat binnen nu en drie jaar uit elkaar knallen. Tot die knal hoeven we ze echt niet meer serieus te nemen.

      In Frankrijk krijgt men door dat Le Pen, hele andere denkbeelden heeft dan die van haar enge bruine vader. Deze anti-Euro (nog steeds de munt) kan alleen door een moord op Le Pen afgehouden worden van het worden van de grootse partij bij de volgende parlementsverkiezingen.

      In Duitsland wordt het potentiële electoraat op de intellectuele nieuwkomers van "Alternative für Deutschland" op vijfentwintig procent geschat. Je wilt als Eurofiel niet weten wat er gaat gebeuren als blijkt dat ze voormalig Bundesbank-bobo Thilo Sarz als frontman willen!

      Fuck "Brussel""

      On Topic

      Sinds wanneer gaan gemeenteraadsleden en bestuurders over landelijke wetgeving? Deze bedoening (motie over strafbaarheid)is zo gratuit, dat ie bijna pijnlijk wordt.
      De ideeën er achter zijn van een bijna even grote kitsch als de de holle uitspraak dat "de wereld van iedereen is".

      Onbeperkte en onreguleerde globale immigratie lijdt slechts tot wereldwijde chaos. Wie deze globale destructie op basis van moraliteit denkt te kunnen verdedigen is niet goed snik.

  • @ Marie

    In het wankele Regeerakkoord van het kabinet Rutte II staat dat illegaliteit strafbaar wordt gesteld. Welnu, dat kunnen politici wel snel met elkaar afspreken, maar dit is in strijd met het Internationaal Recht (International Law). Nederlandse wetgeving, waarin illegaliteit op zich strafbaar wordt gesteld, kan worden getoetst door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens van de Raad van Europa (niet te verwarren met het Europees Hof van Justitie van de Europese Unie in Luxemburg).

    Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg zal verwijzen naar artikel 14 van het Europees Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden (EVRM). Ik citeer dit artikel, dat handelt over het verbod van discriminatie:

    "Het genot van de rechten en vrijheden die in dit verdrag zijn vermeld, moet worden verzekerd zonder onderscheid OP WELKE GROND ook, zoals geslacht, ras, kleur, taal, godsdienst, politieke of andere mening, nationale of maatschappelijke afkomst, het behoren tot een nationale minderheid, vermogen, geboorte of andere status."

    Geen discriminatie op welke grond dan ook. Derhalve ook geen discriminatie omdat iemand (tegen zijn/haar wil of door ernstige omstandigheden) illegaal in Nederland verblijft. Illegaliteit criminaliseren (strafbaar verklaren) heeft als gevolg dat illegalen gaan onderduiken. Met alle gevolgen van dien, zoals uitbuiting, onzekerheid, etc.

    Zie verder artikel 17 van het Internationaal Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten (het BUPO-verdrag) van de Raad van Europa. Ik citeer:

    "1. Niemand mag worden onderworpen aan willekeurige of onwettige inmenging in zijn privéleven, zijn gezinsleven, zijn huis en zijn briefwisseling, noch aan onwettige aantasting van zijn eer en goede naam.
    2. Een ieder heeft recht op bescherming door de wet tegen zodanige inmenging of aantasting."

    Ik besluit met artikel 1 van de Nederlandse Grondwet:

    "Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan."

    Illegalen, die zich in Nederland bevinden, mogen niet sec gediscrimineerd worden op de enkele grond van hun illegaal aanwezig zijn. De PvdA dient niet te onderhandelen over Internationaal Recht, humanitaire principes, partijprincipes en het discrimineren van illegalen. Nederland is een sociale rechtsstaat, naar ik mag hopen. De humanitaire wetgeving van de Raad van Europa vindt zijn oorzaak in de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog, die we op 4 mei 2013 weer herdacht hebben. "Opdat we niet vergeten..."

    Hulde aan het gemeentebestuur betreffende dit onderwerp. Groningen stelde een daad! Mijn hoop is gericht op de leden van de Eerste Kamer. Met name op mr. Klaas de Vries (oud-minister).

  • Dank je wel Kees voor de duidelijke uitleg. Ik had er onlangs een kort item over gezien op tv. Daarin werd ook vermeld dat dit voorstel in een aantal landen was geprobeerd maar dat het niet (afschrikwekkend) werkte. En bovendien is het tegen Europese regelgeving is en dat die landen dus teruggefloten zijn.
    Het idee dat ze zelfs kinderen, waarvan velen hier geboren en getogen zijn, strafbaar willen maken. Het is altijd makkelijk om een weerloze groep te criminaliseren en aan te vallen. De reacties van sommige mensen (hier en elders) geeft je toch te denken over de mentaliteit van Nederlanders…… zo vlak na 4 mei.

    • Raar idee dat een land zich emotioneel zou moeten laten chanteren door het gegeven dat er kinderen in het spel zijn. Krijg je kinderen die slechts om het verblijfsargument - in plaats van liefde - verwekt zijn, en je krijgt ongelijke kansen.

      Want het zou bijvoorbeeld flink oneerlijk tegenover sommige Somalische vrouwen zijn, om onvruchtbare vrouwen minder kans op een verblijf in Europa te geven. Ben je slachtoffer van één van de vruchten van een (aan de onze gelijkwaardige) beschaving, namelijk de vrouwenbesnijdenis, en dan heb je zonder kinderen ook nog geen poot tussen de deur(om te mogen blijven); dubbel pech!

      Opvang in eigen regio!

      Want je hoeft maar een weekje in - bijvoorbeeld - een Brusselse immigrantenwijk te bivakkeren. om te begrijpen dat Europa niet nog veel meer kansarme immigratie aankan.
      Als we politiek gezien naar de "Loesje" van de wereld luisteren, dan kunnen echt net zo goed de dijken doorsteken. Nederland (Europa) zal binnen no-time veranderen in een mengeling van Mogadishu, Beiroet en Mexico City.

      Opvang in eigen regio! Wil er mijn dunne portemonnee (rond bijstandsniveau) daar best voor trekken.

      Verder zou ik willen pleiten voor opheffen van landbouwsubsidies, handelsbarrières en voor het stoppen van dumpen van producten op Derde Wereld markten.
      Geef de Afrikanen een eerlijke kans een boterham te verdienen. Moet je zien hoe snel "vluchten" naar Europa en ontwikkelingshulp overbodig worden.

      Marie

      Vier mei en WOII erbij halen vind ik een zwaktebod, en een bagatel van dat wat zes miljoen mensen is aangedaan.

      Illegalen zijn in onderhavige geval dragers van prehistorische culturen (uit Somalië en de Kaukasus). Of Afrikanen van beneden de Sahara die hun persoonlijk belang, belangrijker vinden dan bijvoorbeeld het een bijdrage leveren aan het op poten zetten van het land waar ze vandaan komen ("ikke ikke ikke").
      Of Arabieren die enkel en alleen omdat ze man, arabier en moslim (soennietische variant) zijn, zich beter voelen dan alle andere menselijke verschijningsvormingen. En krom genoeg wel de vruchten willen plukken in het Dar al-Harb van de inferieure infidels (varkens en apen)

      Met vriendelijke groet

  • Bovenstaande reacties waren te verwachten. Het artikel gaat over het strafbaar stellen van illegalen.
    De consequentie van deze wet zal zijn dat ook pasgeboren baby's strafbaar worden voor het feit dat ze bestaan. Kennelijk zijn kinderrechten alleen voorbehouden aan Nederlandse kinderen.
    Kunnen we het het kinderrechten pad in het bevrijdingsbos ook gaan opheffen.
    Voortbordurend op bovenstaande reacties; Laten we dan ook meteen trots zijn op de Christelijke achtergrond van onze voorvaderen die rijk geworden zijn van de slavenhande, dat het woord apartheid een NL woord is. En over Afrika gesproken, de eerste geslaagde harttransplantatie is nog altijd gedaan in Kaapstad, ver onder de sahara. Ik distantieer me dan ook van de racistische opmerkingen over andere culturen en mensen die zich superieur voelen t.o.v andere culturen.

    http://www.bevrijdingsbos.nl/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=38&Itemid=65

  • Wat een onzin.

    Je denkbeelden zijn een typisch gevolg van de sloop van het eens zo prima functionerende Nederlandse onderwijsssysteem, en van de continue "weg-met-ons" brainwashing.

    Even wat niet al te politiek correcte feiten en meningen.

    Ten eerste: ik heb het nooit over rassen. Mensenrassen bestaan niet. Wel durf ik te stellen dat Europese beschavingen - vooral dankzij de Verlichting - een baken van licht zijn vergeleken bij heel veel andere beschavingen op aarde.

    Hierbij moet ik aantekenen dat ondanks dat onze beschaving ver superieur is aan bijvoorbeeld aan de Somalische of Pasthun/Pathanen (Laatsten kunnen wel heel gastvrij zijn, maar een vrouw dient alleen om gemept te worden)... er ook heel veel op onze beschaving is aan te merken.
    Veel op Europa aan te merken. Zoals: de bioindustrie, de gemene economische spelletjes die er met bvb Afrika worden gespeeld en de oorlogen-vanwege-olie-en-de-dollar-als-oliebetaalmiddel.

    Over een heel gevoelig onderwerp'; over kinderen van illegalen.

    Als ik geen bestaanszekerheid heb, dan zou ik niet in mijn hoofd halen om kinderen te verwekken.
    Ik leef bvb op het minimum, en in een sociale huurwoning (in een buurt die vijftien jaar geleden zeker een Vogelaarwijk was geweest) en vind niet dat ik het een kind het kan aandoen om het op de wereld zou zetten als mijn vriendin kinderen van mij zou willen.

    Maar het de paspoorten in het vliegtuig vernietigen, in vrijgezellenkroegjes op wanhopige Nederlandse dames loeren om via een trouwpartij hier te kunnen blijven, en het zonder duidelijk toekomstperspectief kinderen verwekken... het is allemaal van een opportunisme die mij koud om het hart slaat.

    Ben helemaal niet trots op mijn voorouders. Ook niet op mij opa wiens verzetskaart in de Groninger Archieven te vinden is. Wil mezelf slechts beoordelen op eigen goede en slechte daden. En trots is voor de dommen.

    Maar over de christelijke achtergrond van onze slavendrijvende voorouders. Mijn voorouders (van mijn pa's kant) waren niet zo christelijk, maar vooral heel hard bezig om als bijvoorbeeld landarbeider het barre Oost-Groningse leven te kunnen overleven.

    Misschien zitten er bij Vindicat wel wat echte nazaten van de VOC'ers en WIC'ers. Maar gepeupel als ik kent geen slavendrijvers in de familie.

    Hoe vreselijk ook, de omvang van de slavenhandel kan trouwens makkelijk overschat worden. Op zijn top droeg het voor ongeveer 2,5% bij aan het Bruto Nationaal Product. Specerijen, maar ook graan (naar de Oostzee) waren veel belangrijker voor onze welvaart.

    De Europese toetreding tot het verslaven van West-Afrikanen was een late. Arabieren en West-Afrikanen (bijv Ashanti) zelf, waren er al eeuwen mee bezig.
    Door onze superieure kennis, konden we grotere houten boten bouwen, en betere wapens maken, en dus effectiever, maar moreel gezien waren we niet slechter dan de Arabieren of slavendrijvende West-Afrikanen.

    De beëindiging van het bestaan van de slavernij was trouwens wel een gevolg van Bijbels inspiratie. Onder andere een brief van Paulus aan Filemon.
    Een beëindiging die maakte dat "onze voorouders" later met de criminele bezigheid van slavernij zijn begonnen dan Arabieren, West-Afrikanen, en er eerder mee ophielden. Arabieren zijn er nog steeds heel goed in om zwarte Afrikanen slecht te behandelen (Darfur > Janjaweed)

    Apartheid is een Nederlands woord? En? Wat een nietszeggende opmerking.

    In Afrika is de gewoonte dat in een land één volk de baasvolk is. Zoals bijvoorbeeld de Tutsi minderheid de baas was over de Hutu's.

    Ik heb hier niet al teveel waarde-oordelen over deze Afrikaanse praktijken. Ik ben een cultuurrelativist

    Maar dat de Boeren (vanuit het Zuiden)en de Zulu's (vanuit het Noorden)gelijktijdig het tamelijk lege Zuid-Afrika introkken / koloniseerden, en dat de Zulu's bij de botsing aan het kortste end trokken, en de Afrikaners de heersers werden past dus (!) heel goed in de Afrikaanse traditie.

    Maar omdat de Afrikaners wat minder pigment hadden, werd dit als gevolg van het bespottelijk Europese negentiende-eeuwse racisme met als tragische conclusie WO II (met de Holocaust) een veel kwalijker situatie dan die in andere Afrikaanse landen waar het ene zwarte volk, het andere zwarte volk domineerde.

    Met andere woorden: het zogenaamde anti-racisme mbt Zuid-Afrika was zelf racistisch.

    Waarbij nogmaals aangetekend dat racistisch een foute term is; mensenrassen bestaan niet.

    Maar... witten - vanwege hun huidskleur -mogen in Afrika in het land niet het baasvolk spelen, want de redenering is dat ze er niets te zoeken hebben. Maar stel iemand doet de domme uitspraak dat zwarten niets in Europa te zoeken hebben, dan kan hij strafrechtelijk vervolgd worden. Meten met twee maten?

    Over Zuid-Afrika. In het land waren de verschillende kleuren op soms hele gekke wijze verdeeld.
    Witte ANC-ers (niet zo vreemd) maar vooral zwarte Zuid-Afrikanen die wapenbroeders (en Afrikaans spraken)van de militaristische witten tijdens operatie in grensgebied / buurlanden waren.

    Pijnlijk maar waar: er zijn zwarte Zuid-Afrikanen die naar de Apartheid terug verlangen. Het land zit vol met bodemschatten, maar vergeet het maar dat de broeders het eerlijk verdelen.
    Bij de nu heersende ANC zit dan ook heel veel troep; denk maar eens aan het martelende fascistische takkewijf genaamd Winnie Mandela. Of die Zulu-jongere die oproept de Boeren te vermoorden, en daardoor mede schuldig is aan de moord op duizenden Boeren (en hun vrouwen en kinderen). Terwijl de claim van de Zulu's op Zuid-Afrika net zo (on-)geldig is als die van de Boeren.
    Want voor de gelijktijdige kolonisatie werd Zuid-Afrika immers bevolkt door Khoisan, Hottentotten en Bosjesmannen.

    Over de harttransplantatie: wie voerde die uit? De mensen die zich in Zuid-Afrika steeds meer vervolgd voelen vanwege hun gebrek aan pigment. Mensen die een Zimbabwe-scenario vrezen?

    Ten slotte:

    Voel mezelf helemaal niet superieur. Vind wel dat de Europese beschaving vele andere beschavingen ver vooruit is. Denk alleen maar aan de Rastafari's (Jamaica) die de hele dag weinig anders doen dan joints roken, en sneue liedjes schrijven over het in brand steken van homoseksuelen.
    Mijn cultuurrelativisme gaat redelijk ver; maar culturen waar om andere reden dan zelfverdediging, geweld wordt geaccepteerd zijn gewoon achterlijk!
    Heb ook ambivalente gevoelens ten aanzien van de VS vanwege onder andere het verheerlijken van het vuurwapenbezit.

    Met vriendelijke groet

  • In mijn reactie van gisteren ging ik ervan uit dat het BUPO-verdrag afkomstig is van de Raad van Europa. Dat is niet het geval. Het BUPO-verdrag van 1966 is afkomstig van de Verenigde Naties (de initiatiefnemer).

    Op Google is de Engelstalige tekst te vinden. Ik verwijs verder naar Wikipedia:

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Internationaal_verdrag_inzake_burgerrechten_en_politieke_rechten

    Zie verder Nieuwsuur van 7 mei 2013:

    http://nieuwsuur.nl/video/504524-samsom-verdedigt-afspraken-illegaliteit.html

    Een uitstekende reportage. Goede interviews met prof. dr. Han Entzinger en PvdA-lid Sander Terphuis. Laatstgenoemde heeft een website:

    http://www.sanderterphuis.nl/

    Het strafbaar stellen van illegaliteit is volgens Han Entzinger vooral een uiting van symboolwetgeving. Nieuwsuur van 7 mei 2013 verwijst naar de situatie in België om deze symboolwetgeving te bewijzen. Maar symboolwetgeving geeft asielzoekers en illegalen wel een negatief stigma. Beklemmende gevoelens.

    Met name de grote gemeenten in Nederland worden opgezadeld met het strafbaar stellen van illegaliteit en de hiermee verbonden uitwassen (uitbuiting, huisjesmelkers, malafide werkgevers, daklozen, etc.). Vandaar dat de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) terecht waarschuwingen afgeeft. Het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB) doet er goed aan de VNG in dezen te volgen.

Recente berichten

Wat vinden Groningers echt belangrijk? | OOG Thermometer

Een 6,9 voor veiligheid. Een 7,5 voor geluk. En 7,7 voor hun woning. Op deze…

40 minuten geleden

Beide gewonden van schietpartij De Kring ingesloten voor verhoor

De politie heeft details bekend gemaakt van de twee verdachten die woensdagavond werden aangehouden vanwege…

1 uur geleden

Kledingbank Maxima heeft tekort aan jassen voor mannen

Kledingbank Maxima geeft kleding weg aan mensen met een laag inkomen of met een uitkering.…

3 uur geleden

Stadsbestuur baalt van kabinetsplannen

Het Groninger stadsbestuur baalt van de plannen van het kabinet zoals die in het regeerakkoord…

4 uur geleden

Nieuwe naam voor Peter Petersenschool in Haren

De Peter Petersenschool in Haren krijgt op 2 oktober een nieuwe naam. Dat meldt het…

5 uur geleden

Locatie Hoogeweg 9 krijgt over vijf jaar forse woningbouw

Bouwbedrijf Trebbe neemt de ontwikkellocatie Hoogeweg 9 over van Elker jeugdhulp en onderwijs. Beide organisaties…

5 uur geleden