De burgemeester wordt betrokken bij de onderhandelingen over een nieuw stadsbestuur en de burgemeester en ook de Commissaris van de Koning krijgen een rol bij het bewaken van de bestuurlijke integriteit. Dat staat in een wetsvoorstel dat het kabinet naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
De voorstellen maken deel uit van een serie wijzigingen die het kabinet wil aanbrengen in de gemeente- en provinciewet. Zo krijgen de partijen de plicht om de burgemeester op de hoogte te houden van de onderhandelingen over een nieuw college van burgemeester & wethouders. Nu is het nog zo dat een burgemeester pas na afloop te horen krijgt met wie hij de komende jaren een stadsbestuur moet gaan vormen. Ook krijgen burgemeester en CdK een meer uitgesproken rol als het gaat om het bewaken van de integriteit van een gemeentebestuur.
Er zijn nog tal van andere voorstellen die van belang zijn voor de dagelijkse gang in gemeenten. Zo mogen wethouders bij vrijwillig ontslag direct opstappen, mogen raadsleden geen deel meer uitmaken van bezwaarschriftencommissies en mogen raadscommissies ook voorgezeten worden door iemand anders dan een lid van de gemeenteraad.
De voorstellen moeten nog door de Tweede Kamer goedgekeurd worden.
De verlichting van de Martinitoren gaat maandagavond al aan. Dat meldt Harry de Lange, initiatiefnemer…
De FC Groningen-supporter die zaterdagavond tijdens de wedstrijd tegen Heracles Almelo door een plexiglas plaat…
De kerstmarkt aan de Papiermolenlaan van afgelopen vrijdagmiddag en -avond was een groot succes, aldus…
In een coffeeshop in de binnenstad van Groningen is in de nacht van zondag op…
Het aantal plekken waar vuurwerk afsteken verboden is blijft voor volgende week dinsdag steken op…
Het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum (NNTTM) in Zuidbroek krijgt een bijzonder object in de…
Bekijk reacties
Dan moeten ze in deze nieuwe onderhandelingen, B&W geen nevenbanen mogen hebben vanwege belangen verstrengeling en om integer te zijn.