Categorieën: Nieuws

Eindelijk duidelijkheid over erfpachtregeling

Er is eindelijk duidelijkheid over de afkoop van de erfpachtregeling in de binnenstad. Het stadsbestuur maakt het mogelijk dat huiseigenaren als ze dat willen de grond onder hun woning kunnen kopen. De gemeenteraad had daar herhaaldelijk om gevraagd, maar vorige colleges wilden daar niet aan.

Een belangrijk struikelblok was tot nu toe de hoogte van de koopsom. Het stadsbestuur stelt nu voor om de grond te verkopen voor 15 procent van 90 procent van de WOZ-waarde van de woning die er op staat. In totaal zijn er 365 woningen in de binnenstad voor wie de regeling gaat gelden.

De gemeenteraad moet het voorstel nog wel bespreken en goedkeuren.

Ecco van Oosterhout

Bekijk reacties

  • Oef, wat een hoop pijnlijke spel- en typefouten! Ik tel er minstens zes. Waar is jullie eindredacteur?

  • 15% van de WOZ waarde. Dat is bij een gemiddelde woningwaarde van 2 ton dus 30.000 euro. Wie gaat dat ophoesten in deze tijd?

    Daarbij komt dat bij recentelijk gebouwde woningen de erfpacht vaak voor enkele decennia is afgekocht. Dan ben je natuurlijk een idioot als je een dergelijk bedrag gaat betalen.

    Dit voorstel lijkt nergens op.

    • Het is 15% van 90% van de woz waarde, dus 27.000 euro. Dat kun je gewoon bij de bank lenen, want de waarde van een woning zonder erfpacht is immer hoger. Afgekochte erfpacht kan lijkt me gewoon verrekend worden met het overnamebedrag.

      • Dat het 15% van de 90% is, stond er nog niet bij toen ik een reactie schreef.

        Ik geloof niet dat jij een eigen woning hebt, laat staan een met erfpacht.

      • Jawel hoor, je hebt niet goed gelezen. Verder hoef je met niet direct te diskwalificeren door te stellen dat ik geen eigen woning heb. Dat is namelijk een drogreden.

    • Hoeveel van de woz waarde betalen deze mensen nu per jaar aan erfpacht als het nu op nieuw vastgesteld wordt? Zijn vaak langdurige regelingen... dus wsl die nog 'oude' erfpacht betaald lijkt dit wsl prijzig, maar tja dat loopt ook een keer af. Het lijkt me makkelijker en duurder te verkopen als er geen erfpacht op zit.

    • Marc,

      Het is geen drogreden maar een valide opmerking, aangezien jij zo maar over gerechtvaardigde zorgen van deze groep Stadjers heen walst: '27.000 euro gewoon bij de bank lenen'. Heb je het nieuws een beetje gevolgd? En zo ga je nog aan een paar gegevens voorbij. Hautain.

      Verdiep je even voor je dit soort uitspraken doet.

      • Het hangt er een beetje vanaf hoe lang je al in het huis zit en hoeveel hypotheek er al afgelost is. Maar ja jij wilt zeker dat de gemeente gratis afstand doet van haar erfpachtrecht en daarboven op de laatste 10 jaar ook even terug dokt. Makkelijk uitgegeven dat geld dat niet van jou is Stadjer!
        Maar goed de overheid is natuurlijk de dief van jouw portemonnee. De grootste anarchisten zijn niet links maar rechts.

      • Marc,

        Met alle respect. Als ik vind dat het bedrag te hoog is, betekent dat niet dat ik vind dat het 0 zou moeten zijn. Dat vind ik trouwens ook helemaal niet; ik stel alleen dat deze regeling een doodgeboren kind is.

        Je ridiculiseert mijn argumenten zonder er inhoudelijk op in te gaan.

        En overigens stem ik niet rechts.

      • Stadjer ik kan niet op je argumenten ingaan, want je hebt ze niet. Je hebt alleen stellingen die bovendien nog bijzonder ongenuanceerd zijn. Daarom chargeer ik.

      • Hahahahaha... wat een grappenmaker ben je ook. Sowieso zal de gemeente met dit soort dingen op het randje gaan zitten wat voor de huiseigenaar uit kan... Dat is maar goed ook, want anders zou je sommige mensen maar erg bevoordelen ten koste van de rest. Dat is wat onder andere u steeds de PVDA verwijt.
        Een regeling dat in geval van ruime overwaarde de gemeente het als hypotheek uitleent aan de erfpachter lijkt me misschien een optie om te overwegen. Dan zal het betalen bedrag per jaar omhoog gaan, maar ook weer niet zoveel.

  • Voor hogere inkomens misschien net iets minder aantrekkelijk : Erfpacht is aftrekbaar .. van het afkoopbedrag alleen de rente op een evt hypotheek (die in evt in 30 jaar afgelost moet worden?)
    Denk in dit voorbeeld geval je het sowieso moet doen als de erfpacht meer als 1500€ per jaar is (ruwe schattig)

Recente berichten

‘Zondag zon en bewolking, komende week bewolkt en regen’

Na dagen met regen en harde wind laat de herfst zich zondag van een andere…

3 uur geleden

Effectiviteit en goed keeperswerk bezorgen Velocitas de winst tegen WVV

Velocitas wist zaterdagmiddag in de eerste klasse H ook de tweede wedstrijd te winnen. In…

5 uur geleden

Lampen gaan niet aan, duel ON gestaakt. Winst PKC’83, remise Be Quick

Het duel in de eerste klasse H tussen Oranje Nassau en Drachtster Boys is zaterdagavond…

5 uur geleden

Donar in eigen huis onderuit tegen Kortrijk Spurs

Donar heeft zaterdagavond in Martiniplaza, ondanks een hoopgevend eerste kwart, een ruime nederlaag geleden tegen…

5 uur geleden

Lycurgus wint uitwedstrijd tegen Dynamo

Nova Tech Lycurgus heeft ook zijn tweede competitiewedstrijd gewonnen. De Groninger volleyballers waren zaterdagavond in…

5 uur geleden

Trekhaak raakt los van auto, aanhanger schaart op zuidelijke ringweg

Bij een opmerkelijk incident zaterdagmiddag op de zuidelijke ringweg is een trekhaak met aanhanger losgekomen…

6 uur geleden