Stadsbestuur: Stedenband Moermansk staat onder druk

nieuws

De politiek-bestuurlijke relatie die de afgelopen twee jaar tussen Groningen en Moermansk is gegroeid, staat onder druk. Dat laat het Stadsbestuur aan de gemeenteraad weten. ¨De aanhouding van GroenLinks-raadslid Kris van der Veen en zijn gezelschap heeft ons geschokt,” aldus het College.

Van der Veen werd onlangs in Moermansk gearresteerd op verdenking van homopropaganda. Het Stadsbestuur stelt dat de groep geen illegale dingen heeft gedaan. Het College stuurde een brief aan de stad Moermansk, om haar zorgen te uiten over deze handelswijze en dringend aandacht te vragen voor het probleem. De verontwaardiging van het Stadsbestuur wordt persoonlijk overgebracht tijdens het volgende bezoek aan Moermansk in november.

Volgens het College is de stedenband Groningen-Moermansk primair een band tussen de bevolking van twee steden, en niet tussen twee stadsbesturen. De verontwaardiging over de houding van Rusland tegen zogenoemde LGBT’s mag niet gebruikt worden tegen de bevolking van Moermansk, die juist baat heeft bij de projecten van de stedenband.