Categorieën: Nieuws

Stadsbestuur: Stedenband Moermansk staat onder druk

De politiek-bestuurlijke relatie die de afgelopen twee jaar tussen Groningen en Moermansk is gegroeid, staat onder druk. Dat laat het Stadsbestuur aan de gemeenteraad weten. ¨De aanhouding van GroenLinks-raadslid Kris van der Veen en zijn gezelschap heeft ons geschokt,” aldus het College.

Van der Veen werd onlangs in Moermansk gearresteerd op verdenking van homopropaganda. Het Stadsbestuur stelt dat de groep geen illegale dingen heeft gedaan. Het College stuurde een brief aan de stad Moermansk, om haar zorgen te uiten over deze handelswijze en dringend aandacht te vragen voor het probleem. De verontwaardiging van het Stadsbestuur wordt persoonlijk overgebracht tijdens het volgende bezoek aan Moermansk in november.

Volgens het College is de stedenband Groningen-Moermansk primair een band tussen de bevolking van twee steden, en niet tussen twee stadsbesturen. De verontwaardiging over de houding van Rusland tegen zogenoemde LGBT’s mag niet gebruikt worden tegen de bevolking van Moermansk, die juist baat heeft bij de projecten van de stedenband.

Ecco van Oosterhout

Bekijk reacties

  • “Van der Veen en zijn reisgenoten hebben geen illegale dingen in Rusland gedaan."

    Volgens de Russische wet ( en daar waren ze toch?) wel, en daar hadden ze dus mee te maken. Dit was een doelbewuste provocatie van het Groen Links raadslid. Niet achteraf zeuren dus.

      • Daar komt nog bij dat iemand die op komt voor de mensenrechten dat nooit illegaal kan doen. Daar moet je heel strikt in zijn, anders is hij einde zoek.

      • Mensenrechten? Afkomstig van Mensenwetten? Net zo Universeel geldend als Natuurwetten?

        Of zouden wij in het Westen, met enig relativisme, onze heilige en superieure waarheden (waaronder individualisme, en hedonsime in de brede zin)niet aan de hele wereld moeten opdrukken.

        Denk trouwens dat dat gezeik om Pussy Riot, en nu het geouwehoer om de wet tegen het propageren van homosexualiteit onder jongeren, vooral als afleiding voor bijvoorbeeld Wikileaks en Manning bedoeld is.

        Verder lijkt het een prima georkestreerde campagne om Rusland, dat onder Poetin opkrabbelt van het (door het Westen zo gevierde) tijdvak van Jeltsin en chaos, van een hernieuwd supermacht-schap af te houden.

        Met vriendelijke groet

      • Ik snap werkelijk niet wat je hier mee wil zeggen. Je bedoelt toch niet echt dat we niet voor mensenrechten moeten strijden omdat die toevallig in dat andere land niet zouden gelden?

      • Onze "mensenrechten" zijn door mode en smaak bepaald. Kan me voorstellen dat ze in delen van de wereld waar ze individualisme minder belangrijk vinden dan in ons decadente westen, hun schouders ophalen bij onze "mensenrechten".

        Heb me nooit in Confucius of andere Oost-Aziaten verdiept, maar ik kan me voorstellen dat hun vraagtekens bij het tot in het extreme doorgedreven individualisme mij wel aanspreken.

        Met vriendelijke groet

  • Wat heeft een verbod op propaganda maken bij minderjarigen met mensenrechten te maken? Waarom moeten wij ons bemoeien met een Russische wet?

Recente berichten

Werkmanhof en Universitair Centrum Psychiatrie winnen Groninger Architectuurprijs 2024

Appartementencomplex Werkmanhof aan de Pelsterstraat en het Universitair Centrum Psychiatrie aan het Hanzeplein zijn vrijdagavond…

42 minuten geleden

KNMI waarschuwt voor plaatselijk dichte mist

Weggebruikers in de provincie moeten in de nacht van vrijdag op zaterdag rekening houden met…

6 uur geleden

Eerste nederlaag Drs. Vijfje in eredivisie zaalvoetbal

De vrouwen van Drs. Vijfje hebben vrijdagavond in Amsterdam met 3-1 verloren van Os Lusitanos.…

10 uur geleden

Weekend blijft waarschijnlijk droog met flink wat zon, daarna meer kans op nattigheid

De afwisseling van zon en wolkenvelden van vrijdag zet komend weekend door. Ook de afwezigheid…

11 uur geleden

Ook Vinkhuizen Bar dicht op last van burgemeester

Na Club Bordeaux laat burgemeester Koen Schuiling ook de Vinkhuizen Bar de deuren dicht houden.…

11 uur geleden

Staatssecretaris: Kans op nieuwe munitiedepots in bevingsgebied ‘onwaarschijnlijk klein’

Het nieuwe munitiedepot van Defensie zal waarschijnlijk niet in het aardbevingsgebied in Groningen komen. Staatssecretaris…

12 uur geleden