Categorieën: Nieuws

‘Ambtenaren hebben riant pluspakket met een gouden randje’

De gemeenteambtenaren van Groningen hebben het beter dan collega’s elders in het land. Dat zegt wethouder van financiën Ton Schroor in Binnenlands Bestuur naar aanleiding van de al langer durende onderhandelingen over een nieuwe cao: “Bovenop hun cao is er hier in Groningen een riant pluspakket, goud omrand mag ik wel zeggen.”

Schroor wil in verband met bezuinigingen het pakket versoberen. Zo worden overbodige ambtenaren twee jaar begeleidt naar ander werk. Daarna volgt ontslag. Het vorige college van B&W heeft echter de ambtenaren de garantie gegeven dat er tot 2017 niemand ontslagen wordt, tenzij de gemeente in financieel zwaar weer terecht komt.

Volgens vakbond Abvakabo/FNV valt er echter niet over ontslag te praten: “Over het inleveren van extraatjes, zoals lokale vrije dagen, valt te praten. Maar niet over inschaling en de werkgelegenheid,” aldus Jan Grobben van de vakbond.

De bonden en Schroor zijn sinds vorige week weer aan het praten.

André Huitenga

Bekijk reacties

  • Hoe durft hij deze uitspraken te doen! Na al dat gegraai van Petertje zou ik me eerst maar eens heel stil houden!

    • Omdat hij gewoon zijn werk doet Pieter. Welke andere werkgever blijft twee jaar doorbetalen terwijl je naar ander werk zoekt? En dat is na de versobering. Je moet je niet druk maken om Schroor maar om de rechten die ambtenaren hebben die in geen enkele verhouding staan tot het bedrijfsleven. Kwaadwillende ambtenaren hoeven geen zak meer uit te voeren en zijn bijna niet te ontslaan. Dat komt de arbeidsmoraal en de werksfeer niet ten goede lijkt me. Arbeidsbescherming is prima en moet ook, maar te veel bescherming leid er alleen maar toe dat je ambtenarenapparaat in een conservatieve bureaucratie verandert.

      • Met zo'n burgemeester kan je de ambtenaren eigenlijk niets kwalijk nemen. Zij volgen slechts het voorbeeld.

      • Schroor doet wat allang gedaan had moeten worden. Groningse ambtenaren zijn diva's die er geen benul van lijken te hebben hoe verwend ze zijn.

        Een vmbo-er begint er met een salaris van ruim boven de tweeduizend euro bruto (36u/week). Dat is bijna HBO- salariëring! Ze hebben met malle feestdagen als dag-van-de-arbeid een dag vrij. Ze werken vijf keer zo langzaam als een gemiddelde Pool. En dus tweeënhalf keer zo langzaam als een in de private sector werkzame Nederlander. En als ze iets niets zint, gaan ze gedekt door het FNV met langdurig ziekteverlof omdat ze amper te ontslaan zijn.

        Het wordt tijd dat in leeftijd volwassen ambtenaren eens gaan toetreden tot de grote-mensen-land. Het luilekkerland-sprookje is voorbij.

        Met vriendelijke groet

    • Weer een hoop onbewezen stellingen !
      Lijkt me sterk dat de koffiejuffrouw op het stadhuis, of de ambulancechauffeur of straatmaker of medewerker van de GGD of paspoortverkoper of marktmeester of chauffeur of .... heel wat rustiger aan kan doen dan zijn collega bij bijv. Essent of Douwe Egberts of....
      VSH, waarom werk jij nog niet bij de gemeente? , het is daar kennelijk luilekkerland!

      Goed kijken naar de ambtenaren-CAO lijkt me een goede zaak maar dan wel op basis van argumenten en niet van sentimenten.

      • Jack.

        Ten eerste mijn dank voor je interesse voor mijn stellingen. Ten tweede heb ik het niet over de koffiejuffrouw (van Albion of Sodexo) of hulpverleners (petje af).

        Met vriendelijke groet.

        P.S

        De legio voorbeelden van de privileges van de luie gemeente-ambtenaar zijn verondersteld bekend.

  • misschien word het tijd dat als een ambtenaar fout op fout stapeld net als de gewone werknemer de kantonrechterformulevergoeding krijgt en daarna de soos in. ik kom er achter dat ik ambtenaar had moeten worden,leven op de zak van de gemeenschap, belachelijk,bah

Recente berichten

Herfstweer blijft nog eventjes in de kast

Het mooie weer blijft de komende dagen hangen, want de temperatuur zal overdag niet onder…

3 uur geleden

Clublegende Erik Nevland keert terug naar Euroborg voor oefenwedstrijd tegen FC Groningen

Clublegende Erik Nevland keert terug naar stadion Euroborg. En niet zo maar, want de Noor…

6 uur geleden

Wat vinden Groningers echt belangrijk? | OOG Thermometer

Een 6,9 voor veiligheid. Een 7,5 voor geluk. En 7,7 voor hun woning. Op deze…

7 uur geleden

Beide gewonden van schietpartij De Kring ingesloten voor verhoor

De politie heeft details bekend gemaakt van de twee verdachten die woensdagavond werden aangehouden vanwege…

7 uur geleden

Kledingbank Maxima heeft tekort aan jassen voor mannen

Kledingbank Maxima geeft kleding weg aan mensen met een laag inkomen of met een uitkering.…

9 uur geleden

Stadsbestuur baalt van kabinetsplannen

Het Groninger stadsbestuur baalt van de plannen van het kabinet zoals die in het regeerakkoord…

10 uur geleden