Op de gemeentelijke begraafplaatsen in en rond de stad worden (graf)monumenten en kunstwerken van metaal of met metalen onderdelen bespoten met een speciale DNA-spray. Deze maatregel moet diefstal voorkomen en vernielingen tegengaan.
Aanleiding voor het spuitwerk is de vernieling van een aantal grafmonumenten op de begraafplaats Selwerderhof eind vorig jaar. Om herhaling te voorkomen heeft de gemeente onderzoek gedaan naar passende mogelijkheden. Cameratoezicht en het inzetten van toezichthoudend personeel zou teveel kosten met zich meebrengen, de DNA-spray is daarentegen een goedkope en effectieve oplossing. Ook de kunstwerken in de stad Groningen zijn voorzien van deze spray.
De kleurloze DNA-vloeistof is niet schadelijk en onzichtbaar. Dankzij speciale apparatuur kunnen in geval van diefstal of vernieling vingerafdrukken worden gevonden. Waarschuwingsborden zullen op de begraafplaatsen aangeven dat monumenten en kunstwerken het DNA-merkteken dragen. Particuliere eigenaren van een grafmonument wordt de mogelijkheid geboden om kosteloos van de DNA-spray gebruik te maken.
Komende avond trekken naar het oosten winterse buien weg gevolgd door enkele opklaringen. Na middernacht…
Het KNMI heeft tot vrijdagochtend code oranje afgegeven voor de hele provincie vanwege gladheid en…
Door flinke vertragingen donderdagavond op de A28 en de A7 richting Hoogezand, leidt dit ook…
Het gedeelte van de Turfsingel tussen de W.A. Scholtenstraat en de Bloemstraat is van maandag…
Een skateboard, Playmobil of een leuk kinderboek: bij de speciale Sinterklaasmarkt voor de members van…
Zo'n dertig studenten en medewerkers van de Hanzehogeschool hebben donderdagmiddag urenlang geprotesteerd tegen bezuinigingen op…