Categorieën: Nieuws

Politici verrast door vertrek Rehwinkel

De fractievoorzitters van de diverse politieke partijen in de stad zeggen verrast te zijn door de aankondiging van burgemeester Rehwinkel dat hij per 1 november afscheid neemt van Groningen. Ze hadden het alleen liever niet via de media en facebook gehoord.

Het verbaast de fractieleiders niet dat Rehwinkel zijn termijn tot september 2015 niet volmaakt. De politici vinden dat er snel een waarnemend burgemeester moet komen, maar dat niet tot de gemeentelijke herindeling in 2018 gewacht moet worden met de benoeming van een nieuwe burgemeester.

Volgens Mattias Gijsbertsen van GroenLinks krijgt Rehwinkel een mooie zinvolle functie. Hij was burgemeester in een moeilijke tijd, met veel spanningen in het college en strubbelingen met de provincie. Rehwinkel was in bestuurlijk opzicht niet altijd even sterk, maar de kritiek op hem was soms onterecht.

Jetze Luhoff van D66 vond Rehwinkel een attente burgemeester, een “mensenmens”. Later werd zijn daadkracht minder en daardoor kwam hij soms onder vuur te liggen. Fractieleider Prummel van de Stadspartij zegt deze alleraardigste man te zullen missen. “De burgemeester stond boven de partijen en heeft het goed gedaan.” Volgens Prummel had Rehwinkel een vreselijk zware baan, als burgemeester van een lastige stad en als voorzitter van de veiligheidsregio.

FacebookFacebookXXLinkedInLinkedInWhatsAppWhatsAppCopy LinkCopy LinkEmailEmail
AddThis Website Tools
Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • De gemeenteraad benoemt de burgemeester. De baas van de gemeente Groningen is de gemeenteraad van Groningen. Door middel van een sociaal medium als facebook kondigt Rehwinkel zijn zeer spoedig vertrek aan. Nota bene binnen één maand. Pas daarna volgt een e-mail aan de leden van de gemeenteraad.

    In normale arbeidsverhoudingen mag een dergelijke hovaardige handelwijze niet voorkomen. Mijn mening is dat burgemeester Rehwinkel de gemeenteraad van Groningen door bovengenoemde manier van werken minacht, niet serieus neemt en voor een voldongen feit stelt. Waarom kon/kan zijn aftreden niet na goed en zorgvuldig overleg plaatsvinden? Waarom houdt Rehwinkel niet van correcte procedures?

    Ik begrijp niet dat burgemeester Rehwinkel zich in zijn eigen voet heeft geschoten. Hij heeft zijn eigen glazen ingegooid. Wil deze man nog wel een afscheidsreceptie?

    P.S.: Ik vermoed dat oud-wethouder Willem Smink graag burgemeester van Groningen wil worden.

    • d'r zullen nu al hele hordes integere, empatische, bekwame en ambitieuze pvda-ers in de coulissen staan te trappelen om zijn/haar invulling te geven aan het burgemeesterspluche. messen worden geslepen, spindocters (hè?) geraadpleegd en op andere gebruikelijke politieke plichtplegingen wordt aangedrongen om zaak vooral voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen zijn beslag te laten krijgen (ook hier twijfelt men aan het hondstrouwe stemvee).
      Enne, zou het niet kunnen dat de partijleiding er bij Rehwinkel op aangedrongen heeft om tijdig z'n functie neer te leggen?

  • Als die man de eer aan zichzelf wil houden houdt hij een kleine receptie die hij uit eigen zak betaald. Hij heeft de burger al meer dan genoeg gekost en heeft niets voor de stad betekend. Op een poll van RTV Noord blijkt dat 81% blij is dat hij vertrekt, met een dure receptie zal dat wel 100% worden. Nog beter is het als hij in het donker de stad verlaat of met pek en veren op de paardentram richting station wordt gereden.

  • Rehwinkel verkast naar Spanje ... Kan ie nou niet iets langer blijven tot 5 december ? Kan ie mee met Sinterklaas... Scheelt weer reiskosten ;-)

  • Staatsrechtelijk wordt een burgemeester benoemd op voordracht van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Het betreft een Koninklijk Besluit (KB), gegeven art. 61 lid 1 van de Gemeentewet.

    Feitelijk vindt de voordracht plaats via de boeg van de Vertrouwenscommissie uit de gemeenteraad. In de praktijk wordt meestal niet afgeweken van deze aanbeveling van twee kandidaten.

    Over de rol van de Commissaris der Koning zegt art. 61 lid 2 van de Gemeentewet het volgende:
    "De commissaris van de Koning overlegt met de raad over de eisen die aan de te benoemen burgemeester worden gesteld met betrekking tot de vervulling van het ambt." Einde citaat.

    Citaten art. 61 leden 3, 4, 5 van de Gemeentewet:

    3. Na het overleg met de commissaris stelt de raad uit zijn midden een vertrouwenscommissie in, belast met de beoordeling van de kandidaten. De raad kan bepalen dat één of meer wethouders als adviseur aan de vertrouwenscommissie worden toegevoegd. De commissaris verschaft de vertrouwenscommissie een opgave van degenen die naar het ambt van burgemeester hebben gesolliciteerd, vergezeld van zijn oordeel over kandidaten die hij in beginsel geschikt acht voor benoeming. Als de vertrouwenscommissie besluit naast deze kandidaten ook andere kandidaten die gesolliciteerd hebben, bij haar beoordeling te betrekken, doet zij daarvan onverwijld mededeling aan de commissaris. Deze brengt zijn oordeel over laatstgenoemde kandidaten ter kennis van de vertrouwenscommissie.

    4. De vertrouwenscommissie verschaft zich door tussenkomst van de commissaris de door haar nodig geachte informatie over de kandidaten. Bestuursorganen zijn verplicht de gevraagde informatie te verstrekken. De vertrouwenscommissie brengt verslag uit van haar bevindingen aan de raad en aan de commissaris.

    5. De raad zendt Onze Minister binnen vier maanden nadat de gelegenheid tot sollicitatie voor de functie is gegeven een aanbeveling inzake de benoeming. Deze aanbeveling omvat twee personen.

    Bron: http://wetten.overheid.nl/BWBR0005416/TitelII/HoofdstukIV/Artikel61/geldigheidsdatum_03-10-2013

    Het lijkt me strategisch zeer slim om eerst een waarnemend burgemeester te laten benoemen, mede gegeven de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014 en de problematische gemeentefinanciën.

    • En na die hele procedure kan een burgemeester binnen drie weken zelf het bijltje erbij neergooien . Het wordt zelfs normaal gevonden dat hij dit via zijn Facebook pagina bekend maakt, voordat hij zijn eigen gemeenteraad op de hoogte stelt. Rare regeltjes hebben wij toch..

Recente berichten

Langs de Erven wint opnieuw ‘Mooiste straat’-bokaal in Meerstad

De straat Langs de Erven in het dorp Meerstad heeft zaterdag de 'Mooiste straat'-bokaal gewonnen.…

2 uur geleden

Koningsdag verbindt Noordlaren: “Wie maakt het mooiste papieren vliegtuigje?”

Met een gezamenlijk ontbijt begon zaterdag het Koningsdagprogramma in Noordlaren. Volgens Agniete van Everdingen is…

6 uur geleden

Jong talent van het Harens Lyceum op Koningsdagpodium: “Geoliede machine”

De leerlingen van schoolband XXL van het Harens Lyceum beleefden zaterdag een spannende dag. In…

6 uur geleden

De Hunze/Van Starkenborgh viert Koningsdag: “Hele waardevolle dag”

In De Hunze/Van Starkenborgh vindt op Koningsdag een groot feest plaats voor de jongste inwoners.…

8 uur geleden

Vrijmarkt Singels is vol, gemeente roept op om naar binnenstad te gaan

De vrijmarkt die op Koningsdag gehouden wordt op de Singels is vol. De gemeente roept…

9 uur geleden

“Op een dag als vandaag verkopen we 10.000 tompouces, het is een gekkenhuis”

Een gezellig gekkenhuis. Zo wordt door bakkers in de gemeente Koningsdag omschreven. Volgens hen zijn…

10 uur geleden