Yenew Alamirew wint 27e editie van de 4 mijl

De 27e editie van de 4 mijl van Groningen is gewonnen door Yenew Alamirew. De Ethiopiër kwam als eerste over de finishlijn op de Vismarkt in een tijd van 17 minuten en 30 seconden.

De jonge Abrar Osman werd tweede, terwijl publiekslieveling Haile Gebrselassie als derde eindigde. Bij de vrouwen wist Viola Kibiwot het parcoursrecord te verbreken met haar tijd van 19 minuten en 14 seconden.

Al snel na de start kwam er een kopgroep tot stand met daarin alle vier de favorieten: Alamirew, Osman, Gebrselassie en Gebremedhin. Laatstgenoemde haakte als eerste af, waarna de overige drie gezamenlijk de stad Groningen in liepen. Waar Gebrselassie bijna de gehele race vooraan liep, werd hij op de Vismarkt ingehaald door zijn twee overgebleven concurrenten. Alamirew was de jonge Osman vervolgens net te snel af en schreef daarmee de 4 mijl 2013 op zijn naam.

Bij de vrouwen was Viola Kibiwot de snelste. Zij won in de tijd van 19 minuten en 14 seconden, wat een nieuw parcourstijd betekende. Vorig jaar wist de Keniaanse ook al te winnen. Emily Chebet werd op drie seconden tweede, terwijl Irene Jelagat derde werd.

Snelste Nederlander was Tom Wiggers. Hij finishte in een tijd van 17 minuten en 50 seconden, wat een nieuw Nederlands record betekende. Het oude record stond op naam van Jesper van der Wielen, die met een tijd van 17 minuten en 54 seconden op de tweede plaats eindigde. Maureen Koster was de snelste Nederlandse vrouw. Zij finishte in een tijd van 20 minuten en 53 seconden.