De strijd om Corpus, een ingewikkeld verhaal

sport
Huidig hoofdveld van Gronitas, foto: Twitpic @Gronitas

Lange onderhandelingen tussen Gronitas en de gemeente Groningen leidden de laatste maanden tot niets. De amateurclub moet wijken voor de bouw van een trainingsaccommodatie van FC Groningen. Op dit moment lopen twee zaken; een kort geding vanuit de gemeente en een bodemprocedure. De eerste van de twee komt woensdagochtend voor de rechter. Inzet is het verlaten van het clubgebouw vóór 31 december, zodat men kan starten met de bouw. Een nadere uitleg van een ingewikkeld verhaal.

Dolgraag wil FC Groningen alle teams onderbrengen op sportpark Corpus den Hoorn. In 2014 moet een nieuw trainingscomplex uit de grond worden gestampt, dat in 2015 in gebruik kan worden genomen. Voor amateurclub Gronitas betekent dat een gedwongen vertrek. Dat doet de club niet vrijwillig en dus vinden er talloze onderhandelingen plaats met de gemeente Groningen. In de projectbegroting wordt echter 100.000 euro opgenomen voor de verhuizing en dat vindt de vereniging te weinig.

Taxatie

Het gebouw is getaxeerd op 400.000 euro en heeft een nieuwbouwwaarde van 800.000 euro. De gemeente is van mening dat zij nog altijd eigenaar is, want de grond is van de gemeente. Gronitas trekt dit daarentegen in twijfel. Al sinds 1989 gedraagt de club zich volgens bestuurslid Merijn Goris als eigenaar. “We hebben ooit zelf alle bouwvergunningen aangevraagd, betalen alle verzekeringen en doen ook het groot onderhoud. Daarnaast hebben we het gebouw meer dan twintig jaar in bezit en is er sprake van verjaring.”


Nadat de bouw van het clubgebouw van Gronitas in 1989 werd afgerond, werd bovenstaand bordje opgehangen

Tegenargument

De gemeente meent echter dat het clubgebouw medegefinancierd is. In 1989 verhuisde Gronitas van Coendersborg naar Sportpark Corpus en daarvoor kreeg de club een substantieel bedrag. Het meningsverschil ligt hier in het doel van die geldsom. Volgens Gronitas bedoeld als compensatie om te vertrekken uit Coendersborg, volgens de gemeente bedoeld om een nieuw clubgebouw op te richten.

Oplossingen

Vanuit beide kanten worden oplossingen aangedragen, maar de andere partij wimpelt deze telkens resoluut af. Zo stelt de gemeente bij mondde van wethouder Dig Istha voor om bij buurman GRC Groningen in te trekken. Daar was Goris eerder al stellig over. “Daarmee verlies je je eigen identiteit. We kunnen het goed vinden met GRC, maar dit is geen oplossing.” Ook andere opties, zoals een vertrek naar De Parrel, hebben volgens Gronitas teveel negatieve aspecten.

Rechtsgang

Inmiddels was al een bodemprocedure gestart om de eigendomsrechten van het clubgebouw van Gronitas te betwisten. Dat kan meer dan twee jaar duren. Om in het nieuwe jaar te kunnen beginnen met de bouw, moet Gronitas voor 31 december weg zijn. De club had nog een laatste voorstel. Het aannemen van de 100.000 euro, maar wel het voor de duur van minimaal tien jaar gebruik mogen maken van de huidige keten die fungeren als kantine van de jeugd van FC Groningen. Daarnaast zou de gemeente, mocht zij de bodemprocedure verliezen, het bedrag verder moeten aanvullen tot 400.000 euro.

Uitspraak

Ook hier gaat de gemeente niet op in, waarna zij zelf het kort geding aanspant om Gronitas voor het nieuwe jaar uit het clubgebouw te krijgen. Woensdagochtend om 10:00 dient de zitting in het rechtsgebouw te Groningen. Twee weken later doet de rechter uitspraak. Voor doorgang van de bodemprocedure heeft dit verder geen gevolgen. Voor Gronitas en/of de bouw van de nieuwe sportaccommodatie van FC Groningen wel. Het lot ligt nu in handen van de rechter.