Categorieën: Nieuws

Politie alert op rellen bij intocht Sint

Politiekorpsen in het hele land zijn alert op mogelijke relschoppers tijdens de intocht van Sinterklaas. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

De Sint zet zaterdag voet aan wal in Groningen. Het feest wordt live uitgezonden via Nederland 3. De Nationale Politie heeft alle korpsen in het land gevraagd alert te zijn op de groeiende aversie tegen Zwarte Piet. Steeds meer mensen vinden dat er sprake is van discriminatie. Agenten moeten ingrijpen als demonstranten het kinderfeest dreigen te verstoren.

In Groningen worden zaterdag zo’n 50.000 mensen verwacht tijdens de intocht van de Sint en zijn vele zwarte assistenten. De Goedheiligman komt om twaalf uur aan.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • Ik dacht dat de aversie Sinterklaas betrof. Ik hoop van ganser harte dat relschoppers dit kinder(!)feestje met rust kunnen laten.

  • Er zijn niet steeds meer mensen die vinden dat er sprake is van discriminatie. Het is voornamelijk de media die een klein groepje een groot platform geven. De discussie lijkt heviger dan andere jaren, het lijkt zo dat er meer tegenstanders zijn, het is echter nog steeds hetzelfde clubje als andere jaren, maar hun stem is luider, omdat de mogelijkheden daarvoor gegeven worden.

  • Los van hoe je erover denkt ga je dit niet voor de ogen van kinderen uitvechten.
    Maar ik vind het ook te gemakkelijk om te roepen dat zwarte pieten niets met racisme te maken hebben. Als mensen dat echt zo ervaren moet je dat bespreekbaar maken. En dat doe je in eerste instantie door met die mensen in gesprek te gaan. Neem je het niet serieus dan krijg je dus dit soort toestanden, voor en tegenstanders. Het word groter en groter. Jammer, het kan ook anders. De geschiedenis leert dat de rol van Sint en pieten langzaamaan veranderen. Waarom zou dit niet verder kunnen veranderen zodat het voor iedereen een feest blijft ?

  • hypocriet de nederlanders zelf vieren steeds minder sinterklaasfeest de kerst heeft dit veroorzaakt die wil men liever vieren...en nou ineens doen nederlanders alsof ze in sinterklaas geloven!!

  • Eventuele relschoppers een taakstraf geven als pakjespiet. Ik ben in dat geval nog nooit zo'n voorstander geweest van een taakstraf.

    Marie, ik heb tegenstanders al dingen erbij horen halen als het slavernij verleden van Nederland. Ik kan die mensen eigenlijk alleen maar adviseren om zich 's werkelijk in het fenomeen sinterklaasfeest te gaan verdiepen. Zoals jij wellicht wel weet, de beste goedheiligman was niet eens een Nederlander en de pieten waren Moren, Noord-Afrikanen dus. De original piet, een Moor dus, was een dankbare ex-slaaf, die de Sint is blijven helpen. Bovendien, sinds wanneer sluit het sinterklaasfeest mensen van andere afkomst uit en wat doet die hele geschiedenis er sowieso dan toe? Misschien dat het groepje Surinamers dat een rechtszaak is begonnen (en gelukkig verloren), wel meer moeite hebben met de overeenkomst van het dragen van gouden kettingen en petjes op en zich daarom zo stereotype uitgebeeld zien. En van mijn part mogen ze van mij kansloos lopen janken hoor, dat mag iedereen, maar teruggewezen worden hoort daar soms ook bij. Het leuke in de Nederlandse samenleving is, dat overkomt blank, wit, zwart, nog zwarter en licht getint en alles wat ik nog vergeten ben, of die zich nu achtergesteld voelen, omdat ik ze niet genoemd heb. Die multi-culturele samenleving heeft misschien nog niet eens zo gefaald als dat men doet geloven. Toch in ieder geval niet op dat vlak.

    • 'de originele zwarte piet was een dankbare ex-slaaf die de Sint is blijven helpen'. Dat kan ik nauwelijks geloven. Heeft u een misschien een link of een boek waar dat te lezen is?
      En verder waren het geen Surinamers die de rechtszaak zijn begonnen, maar Nederlanders (weliswaar met een Surinaamse achtergrond, maar wel met een Nederlands paspoort). Ik wil niet te politiek correct overkomen, maar dat is een feit.

      Verder vind ik Sinterklaas een leuk feest, het heeft iets magisch en grappigs dat volwassenen allemaal meegaan met dit fictieve verhaal en het past ook echt bij deze tijd van het jaar.

      • Veel Moorsere kleding dan die van Pietermans ga je niet krijgen. De Oude Moren; een in Europa - met name Zuid-Spanje - bijzonder gerespecteerd volk.

        Deze vanuit Surinaamse hoek opgeztte onzin zou te vergelijken zijn met Nederlanders die beledigd zouden zijn door een sprookjesfeest waarin op Oude Grieken gebaseerde figuren een gedienstige rol spelen.

        Met andere woorden. Laat mensen die voor een deel uit West-Afrika afkomstig zijn, zich eens in de geschiedenis van Afrika verdiepen voordat ze zich gediscrimineertd wensen te vielen.
        Door een hoop uiterst ongenuanceerd zwart-wit denken, zijn er heel veel wanen en misverstanden. Sommige zijn lachwekkend.
        Zoals Spike Lee (met een slavenhouder als voorvader) eerder niet begreep dat Cleopatra als Ptolomese/Griekse wit en niet zwart was (Botha, Kruger en De Clerk over duizend jaar ook zwart?).
        Of de Rastas die met hun kapot geblowede hersens menen dat hun afkonst een een paar duizend kilometer Regenwoud vande Atlantusche oceaan ligt.

        Conclusie: vergaar eerst enige kennis voordat je de discriminatie-kaart denkt.

        Met vriendelijke groet.

        P.S.

        Met mijn claim tegen het nageslacht van de Herenboeren die mijn Oldambter voorouders zo hadvochtig hebben uitgebuit, vordert gestaag. Wil vijftig duizend euro van de Steenhuisjes hebben.

    • Zoals ik al zei, als mensen dat zo ervaren los je dat alleen op door met elkaar in gesprek te gaan. Dat doe je door de gevoelens eerst serieus te nemen. Dat doe je niet door met hele dialogen je gelijk proberen te halen. Niet ik ervaar het zo, maar kennelijk een gedeelte van de NL bevolking.

  • Ik kan me inderdaad goed voorstellen dat boze ouders of grootouders de polarisatiepieten te lijf willen gaan. (geen goed plan voor de neus van je kleuter.)

  • overigens, kwam sinterklaas niet uit turkije of sla ik de plank nu volledig mis. wat een gezeur, laat het een leuk kinderfeest blijfen vooral.

    • Sinterklaas kwam uit Lycië toen onderdeel van het Romeinse rijk. Er waren toen nog geen Turken en geen Turkije.

Recente berichten

Herfstweer blijft nog eventjes in de kast

Het mooie weer blijft de komende dagen hangen, want de temperatuur zal overdag niet onder…

3 uur geleden

Clublegende Erik Nevland keert terug naar Euroborg voor oefenwedstrijd tegen FC Groningen

Clublegende Erik Nevland keert terug naar stadion Euroborg. En niet zo maar, want de Noor…

6 uur geleden

Wat vinden Groningers echt belangrijk? | OOG Thermometer

Een 6,9 voor veiligheid. Een 7,5 voor geluk. En 7,7 voor hun woning. Op deze…

7 uur geleden

Beide gewonden van schietpartij De Kring ingesloten voor verhoor

De politie heeft details bekend gemaakt van de twee verdachten die woensdagavond werden aangehouden vanwege…

7 uur geleden

Kledingbank Maxima heeft tekort aan jassen voor mannen

Kledingbank Maxima geeft kleding weg aan mensen met een laag inkomen of met een uitkering.…

9 uur geleden

Stadsbestuur baalt van kabinetsplannen

Het Groninger stadsbestuur baalt van de plannen van het kabinet zoals die in het regeerakkoord…

10 uur geleden