VN-lid Shepherd komt niet naar Sinterklaasfeest

VN adviseur Verene Shepherd die het Sinterklaasfeest wilde verbieden, omdat met name de rol van Zwarte Piet racistisch zou zijn, komt niet naar Groningen tijdens de intocht van de Goedheiligman.

De opmerkingen van Shepherd zorgden voor een enorme golf van verontwaardiging in Nederland. Het stadsbestuur had haar uitgenodigd om met eigen ogen te kunnen zien dat het een echt kinderfeest is. Volgens wethouder Roeland van der Schaaf heeft Shepherd echter niet op de uitnodiging gereageerd.

Op zaterdag 16 november zet Sinterklaas voet aan wal in Groningen. Via de route Hoge en Lage der A varen de Sint en zijn gevolg naar de Zuiderhaven. Daar stapt de Sint van boord en vervolgt zijn route te paard door de binnenstad.

Op de Grote Markt wordt de Goedheiligman ontvangen door de burgemeester. Naast deze feestelijke intocht zijn er tal van andere activiteiten. Op verschillende podia in de binnenstad treden dj’s, bands van Zwarte en Witte Pieten en het Jeugdsymfonie-orkest op. Ook Monique Smit en Ernst, Bobbie en de rest treden op.

Vanaf 12:00 uur doet de NTR rechtstreeks verslag van de intocht via een live-uitzending op Nederland 3. Als de Sint vertrekt en de uitzending om 13:15 uur is afgelopen, gaat het feest in de stad gewoon door.