Categorieën: Nieuws

Bibliotheek sluit drie steunpunten vanwege bezuinigingen

De bibliotheek sluit vanaf volgend jaar drie steunpunten. Het gaat om de vestigingen in de Oosterparkwijk (Treslinghuis), Indische Buurt (Floreshuis) en Corpus den Hoorn (Confiance).

Volgens een woordvoerder van de bibliotheek wordt zo de bezuiniging van tien procent op de gehele bibliotheek het minst pijnlijk opgelost. De steunpunten waren slechts een paar uur per week open en er was een beperkt aanbod. Er maken weinig mensen gebruik van.

Daarnaast gaan de deuren van de zes wijkbibliotheken per januari op zaterdag dicht. Op de overige dagen blijven deze bibliotheken langer open. Bij de hoofdvestiging aan de Oude Boteringestraat verandert er niets.

Andor Heij

Bekijk reacties

  • Zaterdagsluiting maakt die bibliotheken nutteloos voor normaal werkende mensen. De Bibliotheken zouden juist op niet-werktijden geopend moeten zijn. Er moet eens goed nagedacht worden over concept en functie van de Bibliotheek, kijk daarbij ook naar Amsterdam, die is iedere dag van 10.00 tot 22.00u geopend. Dat is voor wijkvestigingen niet haalbaar, maar voor de hoofdvestiging zou het een goede zaak zijn. Wijkvestigingen twee weekdagen sluiten en op zaterdag wel open is een beter idee.

  • De Openbare Bibliotheek in Beijum blijft dus gehandhaafd. Dat is heel goed nieuws. Ik vreesde dat deze OB zou moeten sluiten.

      • Voorspelling: denk dat Ardiens correctie een juiste blijkt te zijn, en dat het Monstrum in volksmond ook straks gewoon Monstrum gaat heten.

        Heb op OOGTV de kleur van de tegels, waarmee het Monstrum wordt bekleed, gezien. Het wordt gruwelijk. Het Monstrum dreigt nu echt de lelijke grote broer van het Nijenstee gebouw op het Damsterdiep te worden.

        Met vriendelijke groet

  • Wilno,ieningen dat heeft niets met de vestigingen in de wijk te maken. Mensen die onderandere slecht ter been zijn of iedets anders mankeert komen zo niet meer in de bieb. Deze bezuiniging heeft er mee te maken dat sociale voorzieningen dicht gaan om in de zandbak van Afganistan te kunnen blijven spelen. Dat vinden de heren veel belangrijker dan het gewone volk.

    • bedenk nu maar al vast wat de politici tegen al deze mensen in de periferie zullen zeggen: ga maar per laagdrempelige qbuzz of met de kabelbaan naar de grote markt, want daar kun je in het door ons gecreëerde informatieparadijs in Het Forum alles krijgen wat je wilt om je hongerende geest te voeden.

  • Ik begrijp dat de bezuinigingen bij de bibliotheekvoorzieningen in de toekomst ook gevolgen zal hebben voor het Forum.

  • De reacties voor mij gaan alleen maar over financiën over het Groninger Forum... Maar hoeveel mensen maken nog daadwerkelijk gebruik van de bibliotheek? En in welke leeftijdscategorie is dat het geval? Jeugd en jongeren (waar ik mijzelf toe mag rekenen) komt niet meer in de bieb, en als dat al gebeurde, was het voor school omdat het op internet onvoldoende informatie gaf. Kortom: de bibliotheek heeft een minder aantrekkelijke functie meer voor de jeugd en als je als student vaak al een boek wil hebben, moest je toch al naar de centrale bieb. Nu ik van school ben, lees ik amper nog een boek voor mijn plezier en alles wat ik lees, verkrijg ik niet via de bibliotheek.

    Het word sowieso tijd dat de bibliotheek vernieuwen gaat naar e-booken verhuur; lekker makkelijk: voor een vast bedrag in de maand onbeperkt boeken op je e-reader of tablet lezen. Dan heb je niet eens alle gebouwen nodig en niets te doen met de openingstijden. Ik denk dat dit wel de nodige weerstand zal hebben van de oudere generatie, maar in mijn optiek wel de betere opties voor het teruglopende ledenaantal van de bibliotheken.

    • Ach ja, ik denk dat wanneer je als gemeente meer dan een miljard in het rood staat en dit door het gevoerde beleid van de afgelopen jaren en heden ten dage nog steeds blijkt te zijn, dit bedrag steeds hoger is geworden en zal gaan worden. Volgens mij is het dan niet meer dan legitiem dat een ieder met een klein beetje hart voor deze stad zich dan ook best druk mag maken over deze torenhoge schuldenlast.

      Je mag dan wel als meneer Schroor stoer en dapper roepen dat je de begroting rond hebt weten te krijgen, maar vertel er dan ook gelijk even bij hoe hoog de totale schuldenlast van deze gemeente is.

      Natuurlijk zijn er velen onder u welke blijven roepen dat het veelal gefinancierd wordt met subsidie`s uit o.a. Den Haag en Brussel, maar dit doet mij enkel nog meer vrezen dat er nog meer gaat worden afgeboekt en men een rentestijging van bvb een procentje enkel kan opvangen door opnieuw de gemeentelijke belastingen te verhogen. Tel daarbij op de structurele miljoenentekorten welke straks ontstaan o.a. als het Forum geopend is en ja, als het dan al geen artikel 12 gemeente is, dan zal het dat zeker gaan worden.
      Dit heeft niets met pessimisme of holle retoriek van doen, maar betreft enkel en alleen de realiteit.

Recente berichten

‘Zondag kans op een bui, komende week buien en lagere temperaturen’

De meteorologische herfst begon vorige week en lijkt komende week ook zichtbaar te worden in…

4 uur geleden

Districtsbeker: Diverse Groninger clubs dicht bij volgende ronde

Diverse Groninger clubs uit de derde klasse en lager staan na twee wedstrijden op het…

4 uur geleden

Politie neemt drugs in beslag in Kleine Haddingestraat

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een hoeveelheid drugs in beslaggenomen…

7 uur geleden

Fiera de Vries uit Stad wint kaatswedstrijd in Marsum

Fiera de Vries van kaatsvereniging Wezon De Sterke Earm uit Stad heeft zaterdag de kaatswedstrijd…

7 uur geleden

Beker: PKC’83 eenvoudig naar winst, ON verrassend onderuit

Eersteklasser PKC'83 had zaterdagmiddag weinig problemen met Marum in de tweede ronde van de poulefase…

10 uur geleden

Baby speelt met autosleutels en sluit zichzelf op

Dat het werk van een politieagent afwisselend kan zijn, bleek zaterdagmiddag maar weer eens. Een…

11 uur geleden