Kwart treinen vertrekt met vertraging

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

Een kwart van de treinen in Nederland heeft bij vertrek een vertraging van één minuut of meer. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws en Treinreizger.nl dat onder andere op station Groningen onderzoek heeft gedaan.

In totaal zijn vijf miljoen treinritten bekeken op tachtig treinstations in het land. Het onderzoek is gehouden tussen maart en december van dit jaar. Van alle treinen vertrok ongeveer 75 procent op tijd. Vijftien procent had een vertraging van één tot twee minuten. Ruim vijf procent had een vertraging van drie of vier minuten.

Uit de onderzoeksgegevens blijkt dat in Groningen vooral de laatste treinen met vertraging vertrekken. 4,2% Van de treinen die om 00.20 naar Nieuweschans vertrekken gaan te laat weg. Bij Delfzijl is dit 5,7 procent en Roodeschool 4,7 procent. Waarschijnlijk vertrekken deze treinen te laat omdat ze op overstappende reizigers wachten.

De NS laat in een reactie weten niet naar vertragingen van treinen bij vertrek te kijken. Volgens het bedrijf is het voor reizigers alleen belangrijk om te weten of een trein op tijd of te laat aankomt op het eindstation. Daarnaast zegt de woordvoerder dat veel treinen die te laat vertrekken hun vertraging onderweg weer inhalen.

Andere opmerkelijke resultaten:
06:22 – Roodeschool – 4,3%
07:38 – Veendam – 5,3%
20:54 – Zwolle – 4,1%
21:54 – Zwolle – 4,1%