Categorieƫn: Nieuws

Slechte huisbaas wegbeuken met sloopkogel

Studenten konden woensdagochtend in de Broerstraat op symbolische wijze een slechte huisbaas met een sloopkogel wegbeuken. Jongerenorganisatie ROOD van de SP vroeg met de actie aandacht voor het feit dat veel studenten het dupe worden van kwalijke huisbazen.

Uit onderzoek van ROOD blijkt dat er veel klachten zijn over kamerbemiddelaars. Huisbazen kunnen een torenhoge huur vragen van studenten en vanwege de woningnood accepteren deze studenten de veel te hoge huurprijs.

ROOD organiseert vaker acties tegen slechte huisbazen. Zo loopt er een verkiezing wie de slechtste is van Nederland. Deze maand wordt bekend wie deze twijfelachtige eer te beurt valt.

Mercelynn Janga

Bekijk reacties

  • voor de huurprijs van een studentenkamer betaal je meer dan voor een gesubsidieerde huurwoning van de gemeente dit moet wettelijk verboden worden.de verhouding inkomen /huurkosten moeten niet onevenredig verdeeld zyn anders zit je in een dure studentenkamer met een paar crackers en een blikje sardines als hoofddiner of een blik soep met pannekoeken dan raak je ondervoed als student en moet je steun van je familie vragen dat is vernederend voor mensen van die leeftyd die willen onafhankelijk van familie/steun zyn ze zyn geen kleine kinderen meer.

    • Hi Nicole,

      Een van de redenen van het prijsverschil is dat kamers veelal worden aangeboden door particulieren (die hier ook belasting over moeten betalen) en sociale woningbouw door grote coƶperaties die vanuit de overheid bulk(t)en van het geld. Daarnaast draagt een kamerverhuurders tal van lasten die een huurder van een woning zelf moet dragen.

      Over je relaas mbt zelfstandigheid: als je wilt studeren is er financiering mogelijk middels een leenstelsel. Als je dat niet wilt dan kun je bij je ouders aankloppen (wat ik vanzelfsprekend vind ipv vernederend) en tot slot kun je er ook gewoon 20 uur naast werken en zelf in je onderhoud voorzien.

  • Alex, er is wel degelijk woningnood in Groningen. Kijk tijdens de Kei-week maar om je heen mensen die borden op hun buik hebben met teksten als kamer gezocht of tijdelijk op camping Stadspark wonen. En o ja, op de Grote Markt heb je geen studentenkamers,

  • Volgens gegevens is er inderdaad geen kamernood. Waar wel een groot tekort aan is, zijn betaalbare studentenkamers. Veel mensen kunnen echt niet meer dan 300 voor een kamer neertellen, en daar moet gewoon verandering in komen. Huisbazen moeten zich gewoon aan het puntensysteem houden. Ik ben blij dat mijn vorige huisbaas zich daar goed aan heeft gehouden. Ik had dus een nog redelijk betaalbare studentenkamer. Maar dit soort huisbazen zijn er maar weinig.

  • Er is inderdaad geen kamernood in Groningen. Afgelopen september moest ik een onderhuurder vinden voor mijn appartementje. Alles tegen de prijzen die ik ook betaal (sociale woningbouw). In goede staat,degelijke faciliteiten etc. Alleen niet in het centrum of een populaire wijk bij het centrum maar in Beijum (wel een heel net complex overigens, goede OV-voorzieningen ed.). Het was schrijnend hoe weinig respons ik heb gekregen op mijn advertentie (uiteindelijk heb ik via via iemand 'zover' gekregen om het te huren). Als mijn appartement in Utrecht had gelegen (zelfs Kanaleneiland, Overvecht, Lunetten of Zuilen) dan weet ik zeker dat ik vele reacties zou hebben gehad...

Recente berichten

‘Zondag kans op een bui, komende week buien en lagere temperaturen’

De meteorologische herfst begon vorige week en lijkt komende week ook zichtbaar te worden in…

3 uur geleden

Districtsbeker: Diverse Groninger clubs dicht bij volgende ronde

Diverse Groninger clubs uit de derde klasse en lager staan na twee wedstrijden op het…

3 uur geleden

Politie neemt drugs in beslag in Kleine Haddingestraat

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een hoeveelheid drugs in beslaggenomen…

5 uur geleden

Fiera de Vries uit Stad wint kaatswedstrijd in Marsum

Fiera de Vries van kaatsvereniging Wezon De Sterke Earm uit Stad heeft zaterdag de kaatswedstrijd…

5 uur geleden

Beker: PKC’83 eenvoudig naar winst, ON verrassend onderuit

Eersteklasser PKC'83 had zaterdagmiddag weinig problemen met Marum in de tweede ronde van de poulefase…

8 uur geleden

Baby speelt met autosleutels en sluit zichzelf op

Dat het werk van een politieagent afwisselend kan zijn, bleek zaterdagmiddag maar weer eens. Een…

10 uur geleden