Veel kritiek op gaswinningsakkoord

nieuws
Demonstratie in Loppersum bij komt minister Kamp. Foto twitpic @Naomi_Hoekstra

Er is veel kritiek gekomen op de compensatie die de provincie Groningen krijgt voor de schade die is aangericht door aardbevingen door de gaswinning.

Vanuit Den Haag is er kritiek van GroenLinks en de PVV die vinden dat de 1,2 miljard die Groningen krijgt te weinig is. Dat vinden ook de actiegroepen Schokkend Groningen en de Groninger Bodem Beweging. De Bodembeweging denkt dat het verminderen van de gaswinning bij Loppersum, zoals het kabinet wil, de problemen naar elders in de Provincie verplaatst.

De Statenfractie van de PvdA stelt zich terughoudend op en wil eerst bekijken of het geld dat toegezegd is wel voldoende is. De PvdA heeft vrijdagavond een debat aangevraagd over het gaswinningsakkoord. De Statenfractie van GroenLinks noemt de 1,2 miljard van het Rijk ´smartengeld´ en wil dat de gaswinning nog verder teruggeschroefd wordt.

Commissaris van de Koning Max van den Berg is wel tevreden over het bereikte akkoord met Den Haag. Ook de werkgeversorganisaties in het noorden zijn positief. Volgens de werkgevers is de eerste stap gezet om de Groningers weer perspectief te bieden.