Categorieën: Nieuws

“Wij willen voor iedereen een basisinkomen”

Iedere Nederlander een basisinkomen geven. Dat is het belangrijke speerpunt uit het verkiezingsprogramma van de Basis Inkomen Partij. De politieke partij doet in maart in Groningen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen.

De partij zegt niet links, niet rechts, maar rechtdoor te zijn. Ondanks dat het invoeren van een basisinkomen een voorstel is wat beter in de Tweede Kamer zou thuishoren, denkt de BiP ook in de Groningse gemeenteraad genoeg te kunnen betekenen. De partij wil bijvoorbeeld de misstanden op diverse gebieden in de gemeentelijke politiek aan de kaak stellen en naar buiten brengen.

Ook wil de partij het machtsmisbruik en de intimidatie van gemeenten tegen gaan. “De gemeentelijke overheid is er in de eerste plaats voor om het leven van haar burgers te faciliteren en te ondersteunen. Niet om burgers af te schrikken wanneer zij hulp aanvragen bij werkloosheid of ziekte. Intimidatie en machtsmisbruik zullen we daarom tegen gaan”, zo valt te lezen in het verkiezingsprogramma. Daarnaast is de partij tegen het werken met behoud van uitkering.

Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

  • Een stem op de Libertarische Partij, Piratenpartij of Basis Inkomen Partij is een stem op de PvdA en haar sloopagenda!

    Met vriendelijke groet

    • In tegenstelling tot wat jij schijnt te denken spelen er nog andere dingen in onze stad en gaat niet alles over het Forum (of over slopen/bouwen in het algemeen).

      • Wilma

        Van de jaarlijkse begroting van bijna een miljard euro, ligt de de besteding 80% voor vast.

        De overgebleven 20% waarover de gemeenteraad (het hoogste politieke orgaan in een gemeente) beslist, gaat voor een heel groot deel over stedenbouw.
        Over de vraag of we voor de vernietiging van historische bebouwing (PvdA en haar politieke slippendragers) of voor het behoud van het fraaie, oude en karakteristieke (Stadspartij en PvdD) zijn.

        Met andere woorden: stedenbouw is het dominante onderwerp in gemeentepolitiek. Het behoud van lokale sociale voorzieningen als bijvoorbeeld stichting Leergeld (voor kinderen uit armlastige gezinnen)zijn belangrijke onderwerpen. Maar vaak wel onderwerpen die aan de orde komen als gevolg van een van prestigeprojecten aan elkaar hangend stedenbouwkundig wanbeleid.

        Met vriendelijke groet

  • Weer zo'n partij die eigenlijk landelijk moet opereren. Maar goed er stemt toch niemand op. VSH schijnt er nog steeds vertrouwen in te hebben dat de PvdA de grootste partij blijft. Ga zo door VSH.

    • Marc

      Laatste opiniepeiling:

      PvdA 7 zetels
      VVD 7 zetels
      Stadspartij 6 zetels
      D'66 5 zetels
      SP 4 zetels
      GroenLinks 3 zetels
      PvdD 2 zetels
      CU 2 zetels
      CDA 2 zetels
      Studenten 1 zetel

      Met vriendelijke groet

      • Met zo'n uitslag hebben de partijen die voor het Forum hebben gestemd een zeer royale meerderheid.
        Allerlei voorspellingen op dit forum dat komische partijen als de Stadspartij voor een politieke aardverschuiving zouden zorgen komen dan niet uit.
        Dat is maar goed ook anders staan we helemaal voor gek door zo'n ruziënd groepje opportunisten.

  • Jack, wat er 'komisch' is aan de Stadspartij ontgaat me even. Mocht de toelichting schuilen in de duiding van een 'ruziënd groepje opportunisten', dan ontgaat het me zelfs totaal. Je woordkeus is namelijk buitengewoon onzorgvuldig:

    1.) Indien we democratische besluitvormingsprocessen binnen een partij zélf (hier: de Stadspartij - aanstelling nieuwe lijsttrekker, Sijbolts) gaan wegzetten met het woord 'ruzie', dan zou er, extrapolerend beschouwd, enkel in het geval van unanieme besluiten binnen een partij GEEN sprake van 'ruzie' zijn. Partijen waarbinnen besluiten enkel en alleen met unanimiteit worden genomen, bestaan niet. Welkom in de wereld van de politiek.

    2.) En laat ons het woord 'opportunisme' eens wat nader bekijken. Van Dale (2005): 'het handelen ZONDER bepaald beginsel, naar de eisen van het ogenblik, waarbij men er naar streeft iedere omstandigheid ten voordele van zichzelf of zijn partij aan te wenden'. Let wel, de definitie is nevenschikkend; aan elk onderdeel ervan moet worden voldaan, wil de term te koppelen zijn aan de door jou voorgestelde realiteit. Kijken we echter naar het conceptprogramma van de Stadspartij, dan staat daar toch écht: 'De Stadspartij [...] is een sociale partij [...].' Een beginsel dus: een socialistisch beginsel, waarmee de onzorgvuldigheid van je woordkeus direct is aangetoond.

    Wellicht is het e.e.a. ingegeven door een bepaalde frustratie? Deel deze dan met ons.

    Groet,
    Frank van Leer

  • Frank

    "Jack" is niet zo zeer gefrustreerd als wel een onverdraagzame apparatsjik van de oude stempel. Conservatief, gepolariseerd, nog steeds gelovend in de maakbaarheid van de burger, en zichzelf moreel superieur wanend.

    In zijn conservatisme vind hij het onverdraaglijk dat er nieuwe partijen ontstaan. Was het nu 1965, dan was hij fel-socialistisch tekeer gegaan tegen de fatsoenlijke populist Van Mierlo.

    In de poging nieuwkomers buiten de speeltuin ,die de politiek is, te houden wordt door de gevestigde macht gegrepen naar de tactieken van eerst negeren, dan belachelijk maken en dan verdacht maken.
    De gevestigde macht krijgt hierbij "steun" van loyale apparatsjiks als "Jack"; type oude man met rode shawl en een veelvuldig te voor schijn getoverde boerenbonten zakdoek.

    De frustratie die "Jack" zou kunnen hebben is dat nieuwe partijen ervoor zorgen de werkelijkheid teveel gaat verschillen van Jacks klare (in de zin van gerealiseerd)wereldbeeld.

    Het o zo overzichtelijk, in de jaren zeventig ontstane wereldbeeld, dat grotendeels gevormd is op de links-rechts polarisatie. Daar past een club brave burgers, zonder hier de Stadspartij mee te kort willen doen, dat een veel beter zicht hebben op de werkelijke schaal/maat van ons-mooi-stadje. En club die veel beter zicht heeft op de problemen die daadwerkelijk om een dringend-noodzakelijk oplossing vragen. En dat ook nog de Stadspartijraadsleden hun taak van van kritische wegers van prestigeplannen
    van overambitieuze wethouders met scoringsdrift serieus nemen... dat is allemaal onverteerbaar voor "Jack".

    Tenslotte speelt mee dat "Jack" erg autoriteitsgevoelig is. Vermoed een opvoeding die redelijk sterk door het geloof (in de zin van religie) is beïnvloed. De gevestigde macht (de pluche verslaafde politiek klasse)geeft af op de Stadspartij, dan is volgens "Jack" de Stadspartij ook niks. Overdreven gesteld: als de baasjes van de lokale PvdA vinden dat de D'Olle Grieze achterhaald meuk is, en dat alleen sentimentele kleinburgers van de Stadspartij tegen sloop zijn, dan is dat zo.
    Helemaal als in het rood-omrande propaganda krantje Gezinsbode en door Hans Berens (de grote held van "Jack") wordt geschreven dat de PvdA (met slippendragers) zoals altijd stedenbouwkundig bij het juiste eind heeft. Berens slecht doordacht meninkjes gaan er bij "Jack" in als God's Woord in een ouderling.

    Schrijf "Jack" met aanhalingstekens. Eigenlijk steekt er een "Bert" (op site van Robert Prummel) en "BertNL" (op de site genaamd skyscrapercity) in Jack.
    Ook onder die namen het steeds het één-op-één verdedigen van college standpunten. En wie daar als niet bij de gevestigde politiek macht aangesloten politicus is, is een 'gore populist die op basis onderbuikgevoelens wil scoren' (fase van het verdacht maken) of 'komisch' (fase van belachelijk maken)

    Vreemd, want er is vrijwel geen enkele Nederlandse binnenstad die zo hard en langdurig geraakt door na-oorlogse vernielingsdrang als die van Groningen
    Waardoor elke Groninger met ogen en esthetisch gevoel in de kop... maar zonder bouwbelangen... klaar is met de PvdA, haar politiek slippendragers (van CDA tot SP)en de belangen van de bouwvrienden (van architect tot beursgenoteerde bouwer).

    Met vriendelijke groet

    • Vorschlaghammer,

      Tjongejonge, als alleen maar de hélft van wat je daar over Jack schrijft waar is, dan heeft Jack misschien wel hulp nodig. Laat ons hopen dat de veranderingen die in de Wmo vanaf 1 januari 2015 op stapel staan, gunstig voor hem zullen uitpakken, want in die hoek gaan straks de klappen vallen. En Jack líjkt al zo getormenteerd.

      Groet,
      Frank van Leer

  • Getormenteerd; mooi woord!

    Denk dat het meevalt. Als typische linkse jaren zeventig jongen, voelt "Jack" zich stevig verankerd in het door types als Marcel van Dam opgezette kamp.

    Een helder wereldbeeld dat opgebouwd werd uit keuzes tussen The Beatles of the Stones, Samson of Drum en Buikhuizen een "Mengele" of een "Eichmann". Bij twijfel of een witte plek in het wereldbeeld, wordt er afgestemd op DWDD, P&W en Nieuwsuur.

    De Stadspartij blijft hem wel kwellen. In verband met het pygment van de lijsttrekker, de sympathie voor de belaagde moskee in Selwerd is deze politieke nieuwkomer niet - met Godwins - in de Wilders hoek te drukken. En tot overmaat van ramp is de Stadspartij ook nog voor mooie oude gebouwen, de Sporthopper, stichting Leergeld en andere dingen die sociaal-democraten belangrijk zouden moeten vinden.

    Maar het zijn mensen die kritiek hebben op Jacks lokale PvdA en GroenLinks, en die Jacks wereldbeeld in beroering brengen.

    Persoonlijk vind ik de motieven en karakters van andere reaguurders niet zo interessant. Alleen zit Jack me constant op de nek. In een inktzwarte door zware overspannenheid gekenmerkte periode (oa een suicidale vriendin van het spoor getrokken) heb ik me digitaal misdragen. Heb ik spijt van; maar om mij onduidelijk reden wil "Jack" mij en anderen daar steeds aan herinneren; alsof ik het topic of een publiek figuur ben!

    Met vriendelijke groet

  • Wat een eer om zoveel aandacht te krijgen! Kennelijk worden mijn opvattingen van groot belang gevonden.

    @vsh
    Je misdraagt je nog steeds door hele groepen en organisaties met grove kwalificaties ( corruptie, maffia etc.) weg te zetten zonder enige inhoudelijke onderbouwing.

    @frank
    Wanneer binnen een politieke partij er om de paar jaar een coup wordt gepleegd door een handjevol leden dan noem ik dat komisch. Eigenlijk is het dieptriest.

    • Jack!

      Voorwaar, een reactie. Maar helaas een teleurstellende en een die verder elke discussie doodslaat. Zolang jij een democratisch besluitvormingsproces binnen een politieke partij - waarbij de wens van de meerderheid wordt ingewilligd ten koste van die van de minderheid - een 'coup' noemt, dan zijn we uitgesproken. Ik wens je veel wijsheid toe, en semantisch inzicht. Beide ontbeer je.

      Groet,
      Frank

Recente berichten

Herfstweer blijft nog eventjes in de kast

Het mooie weer blijft de komende dagen hangen, want de temperatuur zal overdag niet onder…

6 uur geleden

Clublegende Erik Nevland keert terug naar Euroborg voor oefenwedstrijd tegen FC Groningen

Clublegende Erik Nevland keert terug naar stadion Euroborg. En niet zo maar, want de Noor…

8 uur geleden

Wat vinden Groningers echt belangrijk? | OOG Thermometer

Een 6,9 voor veiligheid. Een 7,5 voor geluk. En 7,7 voor hun woning. Op deze…

9 uur geleden

Beide gewonden van schietpartij De Kring ingesloten voor verhoor

De politie heeft details bekend gemaakt van de twee verdachten die woensdagavond werden aangehouden vanwege…

9 uur geleden

Kledingbank Maxima heeft tekort aan jassen voor mannen

Kledingbank Maxima geeft kleding weg aan mensen met een laag inkomen of met een uitkering.…

11 uur geleden

Stadsbestuur baalt van kabinetsplannen

Het Groninger stadsbestuur baalt van de plannen van het kabinet zoals die in het regeerakkoord…

12 uur geleden