In de verkiezingsstrijd komen de speerpunten van de partijen weer voor het voetlicht: zondagsopening winkels en gezond voedsel.
Zo meldt D66 dat honderden Stadjers positief hebben gereageerd op hun voorstel om elke zondag alle winkels open te laten zijn. De partij zocht medestanders via een facebook-pagina. De winkeliers zouden wel zelf de keuzevrijheid houden.
En GroenLinks voerde zaterdag actie voor gezond voedsel en eerlijke handel. Gewapend met een petitie “Baas op eigen bord” en eerlijke appels werd het winkelend publiek gewezen op het belang van eerlijk, duurzaam en diervriendelijk voedsel.
GroenLinks is tegen onduidelijke etiketten, ongezonde toevoegingen en oneerlijke productie.
De fractie van de SP heeft de afgelopen dagen taarten rondgebracht bij Groningse apotheken. Dat…
Maandagmiddag heeft een ongeval plaatsgevonden op de afrit van de N7 in de richting van…
De verlichting van de Martinitoren gaat maandagavond al aan. Dat meldt Harry de Lange, initiatiefnemer…
Aanvankelijk leek het erop dat niemand anders dan alleen de FC-supporter gewond is geraakt bij…
Kerstbomen, lampjes, slingers, kerstmannen en sneeuwpoppen: tijdens Kerst hoort het er allemaal bij. Sommige Stadjers…
Aan het Anker in Lewenborg was maandagmiddag een flinke politiemacht op de been tijdens een…
Bekijk reacties
Elke zondag de winkels open in een tijd van economische neergang. Veel zelfstandige winkeliers houden het hoofd nouwelijks boven water. Dit is alleen gunstig voor de grote jonens, D66 slecht plan.
In nu 196 gemeenten mogen alle winkels elke zondag open. In sommige gemeenten is de wekelijkse koopzondag al tientallen jaren geleden ingevoerd.
Nooit iets van gemerkt dat alleen de grote jongens hiervan profiteren. Au contraire , de voorzitter van winkeliersvereniging van zo'n gemeente , zei een tijdje geleden.. als je niet wilt werken (ook op zondag) moet je geen winkelier worden.
Waar baseert u uw uitlatingen op? Uw eigen geloof of op de ervaringen van de (kleine) ondernemer in deze 196 gemeenten?
nou GroenLinks, in het stemhokje zou ik toch graag wat duidelijker standpunten willen zien over typisch groningse aangelegenheden.
het voedsel wordt er alleen maar bijgesleept om jezelf te framen als eerlijk duurzaam en diervriendelijk (zie ook harrie Piekema van albert hein). als het allemaal zo makkelijk zou gaan...
Je zou ook hun verkiezingsprogramma eens kunnen lezen.
Als binnenstad bewoner zeg ik NEE tegen zondagopening van de winkels. Het voegt niks toe, en alleen de grote ketens hebben personeel genoeg om open te zijn. Als het kopen van een broek oid binnen 6 dagen niet lukt, nou jammer dan. De stad is echt mooi als je eens niet die mensenmassa ziet.
zondagsopening lijkt me om de hierboven genoemde redenen niet handig en wat heeft etikettering & toevoegingen te maken met lokale (gemeente)politiek?
Een meerderheid van de inwoners is voor de koopzondag. Er zijn verder genoeg ondernemers die in deze barre tijd voor winkeliers graag hun hoofd boven willen houden door de extra zondagomzet.
Helaas weer veel ikke ikke ikke en de rest kan stikke reacties van de minderheid die tegen de koopzondag is.
Meerderheid voor koopzondag?
Gelukkig zijn de mensen die zonder mogelijkheid tot consumptie verveeld raken, nog steeds in de minderheid. De aanhangers van de 24-uurs economie vormen nog geen dertig procent van de bevolking.
Zestig procent van de Utrechters (toch niet echt een massaal SGP stemmende stad) was tegen koopzondagen.
De fantasielozen die niet van een dag die 'anders is dan de andere zes' (ongeacht of je er een zingevings-motief aan deze Germaans-Romeinse rustdag wil geven) kunnen genieten, zijn een lawaaiige minderheid.
Met vriendelijke groet
De cijfers die u citeert zijn uit de (klassieke) oudheid.
Hierbij enkele relevante recente cijfers over 2014.
het consumentenonderzoek van DeLoitte 2014 is begin september gepubliceerd. Onderdeel van dit jaarlijks onderzoek betreft ook de koopzondagen. Sinds 2012 is het aantal supermarkten dat op zondag open is nagenoeg verdubbeld . Slechts één op de 4 supermarkten is niet op zondag open. 64% van de supers is elke zondag open. In een tiental gemeenten is de discussie gaande en is een verruiming van de koopzondag restricties te verwachten .
Begin augustus publiceerde het GfK de supermarktkengetallen , uit dit recente onderzoek volgt dat ruim 60 procent van de Nederlanders doet boodschappen op zondag. Hoezo geen meerderheid?
Volgens het CBS is de regelmatige kerkgang in 2012 verder gezakt en gaat slechts 16 procent van de Nederlanders nog regelmatig naar de kerk.
De christelijke gelovigen die tegen de koopzondag zijn, zijn een zondagochtend kerkklok lawaaioverlast gevende piepkleine minderheid.
Ookpeter, wat ik daar schrijf heb ik jaren terug al eens gehoord van verschillende kleine winkeliers Extra personeel, je vaste lasten gaan gewoon door. Maar daarbij, mag een ondernemer niet een dag vrij?
O en wat geloof betreft ik ben niet gelovig. Maar het gaat mij ook om de menselijke kant van de zaak.